Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Yasmina21 píše:
@Annie944 Já si myslím, že on ot tebe takovou reakci na Islám a na to, že je muslim nečekal. Nejspíš nechce pro sebe partnerku, která v budoucnu nemá zájem Islám přijmout (i když nic není nemožné), tak z toho vycouval. Pro muslima je víra na prvním místě a on zřejmě ví, že do budoucna by rozdílnost náboženství mohla být pro něj problémem.
Tak s tím naprosto souhlasím. To co má člověk na prvním místě, proto je schopen udělat i obětovat opravdu hodně. Evropan mívá na prvním místě blízké lidi. Muslim, jak jsi napsala, víru. A v tom to vězí ![]()
@Russet píše:
Myslím, že udělal dobře, že se urazil. Vy dva byste spolu žít nemohli. Řečičky o lásce umí každý chlap, ale teprve po nějaké době skutečného žití spolu se ukáže, jak jeden druhého skutečně miluje.
Já teda nechci znít jako zastánce někoho, koho jsem nikdy neviděla, ale vyjádřit se někdo podobně o mojí víře, usoudím, že usilovat o vztah nemá cenu. Kromě toho teda, že jsou to trochu kecy, kolik z Vás tady má tu "víru naší země "? ![]()
@Sexynohy píše:
Tak s tím naprosto souhlasím. To co má člověk na prvním místě, proto je schopen udělat i obětovat opravdu hodně. Evropan mívá na prvním místě blízké lidi. Muslim, jak jsi napsala, víru. A v tom to vězí
Neumím si představit, jako katolička, že by mi konkrétní člověk stál za to, abych utvořila manželství, ve kterém si nebudeme rozumět v tak základní věci, jakou je pohled na svět, který vírou ovlivněný je, když je člověk fakt věřící, ne jen kulturně.
@rozand píše:
Neumím si představit, jako katolička, že by mi konkrétní člověk stál za to, abych utvořila manželství, ve kterém si nebudeme rozumět v tak základní věci, jakou je pohled na svět, který vírou ovlivněný je, když je člověk fakt věřící, ne jen kulturně.
Tím přesně potvrzuješ moje slova. Nic proti tomu nemám, ale u křesťanů jsem se setkávala s tím, že vyložili velmi brzy karty na stůl a tak člověk věděl, že to pro něj není. Znala jsem i komunitu s muslimi, a ti se mezi svými netajili tím, že češce pravdu neřeknout, dokud si nejsou jistí a v tom je ten problém ![]()
@Sexynohy píše:
Tím přesně potvrzuješ moje slova. Nic proti tomu nemám, ale u křesťanů jsem se setkávala s tím, že vyložili velmi brzy karty na stůl a tak člověk věděl, že to pro něj není. Znala jsem i komunitu s muslimi, a ti se mezi svými netajili tím, že češce pravdu neřeknout, dokud si nejsou jistí a v tom je ten problém
Že by se zásada takíja, která muslimům nejen povoluje ale přímo je nabádá k účelovému lhaní uplatňovala i v této oblasti?
@Yasmina21 asi to tak osud chtěl, aby se stalo to, co se stalo. Ty hádky s mojí mamkou kvůli tomu vztahu byly už k nevydrženi a nemluvím ani o tom, kdyby se o mým vztahu dozvědělo zbytek příbuzenstva, ty by mě vydědili hned. Když se jednou máma uklidnila, tak mi jen řekla, že ví, že jsem se zamilovala, ať si s ním teda chodím, ale ať s ním nemám dítě, nejezdím k němu do Alžírska a neberu si ho za muže, protože to bych měla okamžitě peklo, jak se říká, že po svatbě se otočí o 180° stupňů
@Russet píše:
Myslím, že udělal dobře, že se urazil. Vy dva byste spolu žít nemohli. Řečičky o lásce umí každý chlap, ale teprve po nějaké době skutečného žití spolu se ukáže, jak jeden druhého skutečně miluje.
Přesně, skutečný vztah proveri az život. Taky si myslim, že je to dobre. A já to chápu, taky bych nechtěla žít s někým, kdo nesdílí moji víru. Jsou to pak často zbytečně trenice a nedorozumeni. Jsou lide, co jim to nevadi a jsou spokojeni a stastni, ale ja bych to pro sebe nechtela.
@rozand píše:
Já teda nechci znít jako zastánce někoho, koho jsem nikdy neviděla, ale vyjádřit se někdo podobně o mojí víře, usoudím, že usilovat o vztah nemá cenu. Kromě toho teda, že jsou to trochu kecy, kolik z Vás tady má tu "víru naší země "?
Pry zamirilo do kostela o Velikonocich pouze 15% Cechu
.A to, kam se hrabou v dulezitosti Vanoce. ![]()
@Russet píše:
Odpovídám:
Urážení se je pro muslimy typické. Islám je totiž náboženství, které dělá z těch, kdo mu propadli, nehorázně dětinskou bytost.
@Annie944 To jsou nesmysly. Jakýkoliv muž se může po svatbě změnit, ať je to muslim nebo křesťan. Třeba by vás překvapil, jaký dokáže být fajn manžel a táta. Muslimové děti milují. Ale to už je teď jedno, osud to chtěl jinak a s tak rozdílnými názory na jeho víru by to asi opravdu nefungovalo, protože jestli pro něj Islám opravdu něco znamená, tak děti bude vychovávat podle něho. Tak je to dané, když se nedohodnete tedy jinak. Už se tím netrap, on ti za to nestojí.
Určitě si brzy najdeš jiného muže se kterým budeš šťastná ![]()
@Yasmina21 Tak úplně nesmysl to není, protože v některých islámských zemích je ta úloha rodiny dost velká a ta rodina může mít na dotyčného skutečně obrovský vliv, takže se může zdát jako někdo úplně jiný. To v našich oblastech úplně běžné není, tady jsou ty vazby na rodinu docela přetrhané… Akorát proti obecnému přesvědčení, ty tradice většinou drží matky, ženy z rodiny, o patriarchát nejde ani omylem.
@gin 124 píše:
@Russet píše:
Myslím, že udělal dobře, že se urazil. Vy dva byste spolu žít nemohli. Řečičky o lásce umí každý chlap, ale teprve po nějaké době skutečného žití spolu se ukáže, jak jeden druhého skutečně miluje.Odpovídám:
Urážení se je pro muslimy typické. Islám je totiž náboženství, které dělá z těch, kdo mu propadli, nehorázně dětinskou bytost.
Vy jste zase chytrák… Nechci vám radit, ale měl byste si raději doplnit vzdělání o Ibrahímovi a obřízce, Sunně, Hadísech, Takíje. Máte tam dost velké mezery. Víte vy vůbec co je to Takíja, když se o ní zmiňujete? Jste si z kontextu vytáhl zase jenom pár slov, která se vám hodila a zformuloval jste si to podle sebe…
![]()
@Yasmina21 A muslimové děti milují je taky hláška za všechny prachy. To přeci není jen o víře, ale i o nastavení konkrétního člověka. Znám spoustu velmi tradičních křesťanů a část z nich děti miluje (jako že jsou rádi v jejich blízkosti), část je prostě snáší…
@Yasmina21 píše:
Vy jste zase chytrák… Nechci vám radit, ale měl byste si raději doplnit vzdělání o Ibrahímovi a obřízce, Sunně, Hadísech, Takíje. Máte tam dost velké mezery. Víte vy vůbec co je to Takíja, když se o ní zmiňujete? Jste si z kontextu vytáhl zase jenom pár slov, která se vám hodila a zformuloval jste si to podle sebe…![]()
Myslím, že by bylo užitečnější to rovnou vysvětlovat. Já to třeba nevím a ráda bych znala váš pohled.
@rozand
Já bych spis, kdyz uz, řekla, ze Arabove milují děti, je to o nastavení spolecnosti, jak si udrzuji rodinné vazby a co pro ne rodina znamená, ne tolik o nabozenstvi. Velke kmeny a rodiny byly mezi Araby běžné už před prichodem islámu. Jak jsi psala o krestanech, jsou rodiny, co maji 5+ děti a jsou stastni, ty ženy se v tom cítí jako ryba ve vodě. Potom taci, co maji také x děti, ale jenom proto, aby „splnili“ jakousi „povinnost“ a ta žena pak casto jenom preziva, taky takove pripady znám
.No a pak krestane, co maji jedno dve deti, protoze vice nechteji a ani se neciti nicim povinni nebo tlaceni.Je to o nastaveni.