Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry vecer moj priatel je Arab je tu nejaka slecna co je natom podobne? Rada by som si vymenila nejake info..
![]()
Musi sa kazda zena muslima stat muslimkou? Na zaciatku mi bolo povedane ze ja nemusim ale deti ano tak by ma to zaujimalo ako to je
@veronikaharon píše:
Musi sa kazda zena muslima stat muslimkou? Na zaciatku mi bolo povedane ze ja nemusim ale deti ano tak by ma to zaujimalo ako to je
Ne, v žádném případě se muslimkou stát nemusí.
@veronikaharon píše:
Teď byl dokonce v novinách příběh o té ženě co rodila v okovech, protže byla zatčená, kvůli tomu, že si vzala křesťana a ač sama vyznávala křesťanskou víru a byla tak i svou matkou vychovávaná tak protože měla otce muslima tak podle toho jejich práva je prostě muslimka a basta. Ale nebylo to v ČR, nutno dodat, aby nevznikly nějaké fámy.
@Lenny0 píše:
Teď byl dokonce v novinách příběh o té ženě co rodila v okovech, protže byla zatčená, kvůli tomu, že si vzala křesťana a ač sama vyznávala křesťanskou víru a byla tak i svou matkou vychovávaná tak protože měla otce muslima tak podle toho jejich práva je prostě muslimka a basta. Ale nebylo to v ČR, nutno dodat, aby nevznikly nějaké fámy.
Jo, to byl Súdán.
@veronikaharon Muslim si může vzít za manželku křesťanku, muslimku nebo židovku. To jsou tři náboženství uznávaná Islámem. Žena muslima se nemusí stát automaticky muslimkou. Děti narozené ze vztahu kde otec je muslim se rodí jako muslimové -přebírají víru po otci. Stát se muslimkou je velmi jednoduché, zpátky cesta nevede
@Rishley Mně by zajímala ta víra po otci. Muslimské právo je nadřazeno našim zákonům?
Nebo to tak chodí jen v muslimských zemích?
@elpiska píše:
@Rishley Mně by zajímala ta víra po otci. Muslimské právo je nadřazeno našim zákonům?Nebo to tak chodí jen v muslimských zemích?
Ne, není. Takto to chodí v muslimských státech, u nás je to na dohodě mezi těmi dvěma. Ale je to náboženský předpis islámu a tudíž je platný pro všechny muslimy, ať žijí kdekoliv na světe.
@Menora díky, takže když se rodiče nedohodnou, může nastat problém jako v tom Súdánu.
@elpiska Nejde o to jestli se rodiče nedohodnou o víře. Podle Islámu jsou děti muslimové, ať chceš nebo ne. Otec je bude vychovávat v islámském duchu, záleží jak moc prdlý je ve víře. Naše zákony jsou nadřazeny víře, ale islám to má ve víře jasné. Když to dopadne dobře, tak třeba děti nebudou jíst jen vepřové nebo k tomu jednou za týden chodit do mešity(jestli rodiče jsou z okolí z Brna nebo Prahy). To už záleží jak se k tomu rodiče postaví. Ber to že je to laicky napsáno, nejsem muslimka a manžel se ani nemodlí.
@elpiska
Když se nedohodnou v našich podmínkách, tak to bude maximálně tak rozvod a hádky.
V tom Súdánu to byl extrémní případ, ale to je od toho našeho úplně jiný svět. Naštěstí má tento příběh šťastný konec. ![]()
@veronikaharon píše:
Takze ked sa zena stane muslimkov tak uz navzdy?
Ne, to není pravda. Samozřejmě, že i od islámu lidé odpadnou. Jako od všech ostatních náboženství. Lidské názory a tudíž i víra se mohou změnit.