Život s autistickým dítětem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6726
26.3.15 20:26

@AliTad ABA terapie má určitě své místo a efekt. P. Straussová nám na školení dokonce říkala, že se jí podařilo už mnoho dětí z autismu dostat (tzn. vhodnou stimulací dosáhnout toho, že se mozek přestal vyvíjet „autistickým způsobem“ a začal se vyvíjet směrem k normě)..HANDLE terapie pomáhá účinně řešit různé přecilitvělosti na senzorické vjemy, obtíže s koordinací, rovnováhou, s chováním obecně…prostě věci, které ABA terapie pracně přecvičuje za stresu dítěte. U nás jsou zatím pouze 2 terapeuti, znám je osobně, jsou to oba zkušení a skvělí lidé. V zahraničí je tahle terapie běžná, ted zažívá boom v Polsku a u nás jsou zatím jen Baptiovi (ona češka, on angličan, ale mluví plynně česky), jedna terapeutka, která ale terapii nedělá a pak jedna budoucí terapeutka, která zatím dokončuje certifikovaný a náročný kurz. Mrkni na práci, která je ke stažení tady http://www.jan-olomouc.cz/…y-ke-stazeni tam je o HANDLE srozumitelně psáno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9330
26.3.15 20:29

Nadá mi to, píšete tady příznaky…naše malá má hrozný problém s oblékáním, ponožky ji dokážou rozhodit na půl hodiny o ostatním nemluvě, téměř jediné s čím je schopná si hrát jsou puzzle a to jenom sama, miluje sovy ve všech podobách, má polštářky sovy a i v noci musí mít pod hlavičkou sovičku očičkama na stranu, kde má svoje očí, i když se v noci probere, tak než si zase lehne, tak si sovu správně srovná, jinak si na ni nelehne, když ji zamíchám lžící polévku, tak ji musím dát čistou lžíci, vyvádí, že tu špinavou nechce, kečup na talíři nesmí mít rozetřený, namočí si jídlo a já ji musím ten kečup nahrnout zpět velmi důkladně aby od něj neměla ani ušpiněný talíř, ze schodů ji musím vodit pouze za jednu ručičku, na opačné straně mi ji nedá, u jídla nesedí, strašně špatně spí, často sedí s polštářkem (sovičkou)a šudlá se zobáčkem na obličeji a pozoruje jako by ze strany ostatní, to samé dokáže dělat ráno po probuzení třeba hodinu, vyleze z postela, vyčůrá se a zaleze zpátky a nejde si pro hračky a je toho daleko víc…jak jsem psala čekáme na vyšetření, ale podle mě tohle není normální chování tříletého dítěte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
26.3.15 20:33

@zolycka Díky, mrknu, ale podle toho, co popisuješ, naštěstí nemáme žádný z těch problémů. Syn je v podstatě pohodové bezúdržbové dítě (ve srovnání s mladším), hlavní problém je řeč. Kdyby té nebylo, tak bych ostatní věci nepovažovala za diagnózu, ale za povahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
26.3.15 20:54

@kotyk Hmm, tak jsem zase chytrejsi…diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.15 22:53

@Anemary Tvůj dotaz je trochu směšný, ale jestli tě to opravdu zajímá mám na IPadu českou klavesnici :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
352
27.3.15 20:10

@Monakaa No zajima, jinak bych se neptala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
7.4.15 14:33

Ahojte, můžu se zeptat jek se projevují při hře tzv. rituály? Máme náběh na atyp. autismus nebo ADHD a psycholožka se mě na to ptala. Malý má 3 a půl roku, teprve začal trochu mluvit. prvotním problémem byla řeć, teď se to stácí trochu jinam.Je živý neposedí u ničeho nevydrží. Miluje hlavně pohabové hry.
Psycholožce se zdálo že nenavazuje moc oční kontakt, což mě se nezdá- asi ne nazajímala. A ve školce si nehraje s dětmi, spíš pobíhá od něčeho k něčemu, podívá se co dělají a zase letí jinam.
Ty rituály asi nemá- že by něco vyžadoval stále stejně? Hraje si stále jen s něčím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
8.6.15 12:20

autista?

Ahojte.
Jsem ráda, že jsem narazila na tuto diskuzi. Jsem totiž už psychicky vyčerpaná a potřebuju se s někým podělit o své starosti. Mám syna budou mu v srpnu 4 roky. Chodí od září do normální školky. Sice nemluvil při zápise, ale říkali, že se to poddá. Nepoddalo. Ani teď skoro nemluví. Max. mami, tati, a pak citoslovce aa, ble, bebi, pa, tete-ještě, pí-spí, brle-auto, bu-autobus atd. Takovou svoji řeč. Když něco chce, tak ukáže nebo nás vezme za ruku a dovede nás tam. Rád se dívá na pohádky, ale chce vždy jen konkrétní, když mu nevyhovíme, tak se vzteká. Při jídle musí mít puštěnou pohádku, jinak neusedí. K obědu si vezme třeba tři nože, ikdyž neumí krájet, a má je vedle talíře. Je hrozně vybíravý v jídle. když mu dám třeba na zkoušku něco nového k jídlu, tak se na to podívá ani to nezkusí a dá to pryč. A nedostanu to do něho ani heverem. Prostě když mu nedám co chce, tak vyvádí-křičí. S hračkami si skoro vůbec nehraje, max.5 min., jen je rozháže a jde pryč. Nevydrží při ničem. Stavět kostky, komín, vkládat tvary do otvorů-jen když chce a taky max. 5min. Venku je to nesnesitelné. Než vyjdeme z domu, musí jet výtahem a jít tou cestou co on chce, pokud potřebuju jít někam jinam, než je zvyklý, tak se vzteká, dělá mosty, bije mě. Když čekáme na autobus, tak pravidelně dělá scény před nástupem, že se na mě všichni dívají, jak mám nevychované dítě, že předbíhá, bije maminku a křičí. Jinak ale oční kontakt má dobrý, směje se, mazlí, dokonce bych řekla, že je na mě dost fixovaný. Když má možnost, chytne mě za vlasy a strčí si prsty do pusy, to je pak chvíli klid. Ale jinak hlavně venku je, jak když pustíte večer za celý den psa ven. Jak urvaný z řetazu. Takže procházka u nás vypadá spíš jak časovka. K doktorům jsme objednaní ale až na září, listopad. Neurologie negat. na ADHD DYSFÁSIE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
13.4.18 08:46
@zolycka píše:
@AliTad ABA terapie má určitě své místo a efekt. P. Straussová nám na školení dokonce říkala, že se jí podařilo už mnoho dětí z autismu dostat (tzn. vhodnou stimulací dosáhnout toho, že se mozek přestal vyvíjet „autistickým způsobem“ a začal se vyvíjet směrem k normě)..HANDLE terapie pomáhá účinně řešit různé přecilitvělosti na senzorické vjemy, obtíže s koordinací, rovnováhou, s chováním obecně…prostě věci, které ABA terapie pracně přecvičuje za stresu dítěte. U nás jsou zatím pouze 2 terapeuti, znám je osobně, jsou to oba zkušení a skvělí lidé. V zahraničí je tahle terapie běžná, ted zažívá boom v Polsku a u nás jsou zatím jen Baptiovi (ona češka, on angličan, ale mluví plynně česky), jedna terapeutka, která ale terapii nedělá a pak jedna budoucí terapeutka, která zatím dokončuje certifikovaný a náročný kurz. Mrkni na práci, která je ke stažení tady http://www.jan-olomouc.cz/…y-ke-stazeni tam je o HANDLE srozumitelně psáno :)

Straussová toho napovídá leccos. Kromě toho, že je to nesmysl a z autismu se nelze dostat (ani k tomu není důvod), tak k tomu tvrzení nemá žádný důkaz, krom dotazníku, který nemá žádné formální náležitosti, jména autorů, prostě nic a mluví o tom, že se pracovalo s 6 dětmi. Vyhodnocení pak probíhalo formou, že se terapeut sám sebe zeptal, zda došlo ke zlepšení a sám sobě odpověděl. Tímto způsobem dostane dítě z autismu kdokoliv. Na co všechno lidi neskočí… Lepší než pohádky je poslechnout si skutečné zkušenosti od rodičů, kteří jí na to skočili: http://mujautismus.cz/…enosti-html/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí