Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja bych snad byla radsi, kdyby mi neco nasli a dali mi nejaky prasky, aspon bych vedela pricinu a do dalsiho tehotenstvi bych nesla s nervama z toho, ze se to bude zase opakovat. Kazdopadne jdeme k pani dr. Malickove na imunologii, tak doufam ze nam pomuze.
Mam s manzelem syna, pri snaze o sourozence jsem potratila 3× za sebou. Prosli jsme imunologii, hematologii, genetiku, nezjistilo se nic (krome vrozene heterozygotni formy vyssi srazlivosti krve-mela jsem i pri tehotenstvi se synem). Byly to pry nahody, nevhodny rok na tehotenstvi..Asi to byla pravda, ted jsem 36tt ![]()
Anonymni - chapu, ze bys “radsi”, aby vam na neco prisli, ale rozhodne by bylo lepsi, kdyby ne. Urcite se to priste povede
A nervy chapu, mela jsem je take, prvni trimestr byl jak nocni mura, pred kazdou kontrolou mi bylo uplne zle. A vic jsem se uklidnila az po 20tt.
@Anonymní píše:
Ja bych snad byla radsi, kdyby mi neco nasli a dali mi nejaky prasky, aspon bych vedela pricinu a do dalsiho tehotenstvi bych nesla s nervama z toho, ze se to bude zase opakovat. Kazdopadne jdeme k pani dr. Malickove na imunologii, tak doufam ze nam pomuze.
Chápu ty obavy, prošla jsem tím teď podruhé, takže příští těhotenství strach zase bude. Ale lepší, aby nic nenašli. V drtivé většině případů další těhotenství dopadne úplně normálně. Než u každého pokusu řešit hodnoty štítné žlázy, brát léky atd. Ono se o tom jen nemluví, ale věřte, že to prožilo mnoho žen kolem Vás. Já jsem člověk, co o tom mluví otevřeně a jsou i lidé, kteří mi to zazlívají. Je to společenské tabu. Ale díky tomu se mi po prvním potratu ozvalo neuvěřitelné množství kamarádek a členek rodiny s podporou, že to prožily také a u některých mi přišlo, že jsou fakt rády, že se mohou svěřit, protože okolí to moc nevítá…Je to velmi častá věc, končí tak cca 30% těhotenství a to není malé číslo. U vánočního stolu se nás sešlo 6 potratů, do svého jsem nevěděla ani o jednom, protože o tom nikdo nemluvil. Je to těžké, zvlášť pokud člověk nemá už jedno dítě doma. V tom vidím velký rozdíl, teď jsem to vstřebala a zpracovala nesrovnatelně lépe než před 3 lety. Protože mi doma už jedno pometlo lítá. Držím pěsti, hlavně na po té imunologii už budete mít nějakou konkrétní informaci, ať už bude jakákoliv. A hlavě to trochu pomůže.
Já potratila celkem 5×, zjistili mi translokaci chromozomů, jinak do té doby jsem o tom vůbec nevěděla.
@Mari.G dekuju za podporu, ja jsem zrovna ten typ člověka, který o tom moc nemluvi, ale vim, ze se to stava casteji nez si myslime, ale malokdo to rekne.
Uvidime, co nam řeknou testy a pak to zkusíme do třetice znovu
a snad konecne s dobrym koncem.
Když jsem potratila 2× za sebou, tak jsem taky s překvapením zjistila, kolik holek v mém okolí to potkalo taky. Teď už jsme se bohužel přehoupli do fáze, kdy vůbec neotěhotním, nevím co je horší. Ale jak píše Mari.g mám už jednu cácorku, tak se to líp snáší. Jsme idiopati, několik iui, z ivf jsme neměli žádné embryo, jen prostě nižší hodnoty u mě a horší spg u muže. A to je nám jen 36 a 39. Po pravdě doufám, že dcera si pořídí děti do nejdřív po dvacítce. Mě už se po 30cítce nepovedlo.
@Anonymní píše:
Já sama nikdy nepotratila, ale zkušenost mé sestry. 2×potrat kolem 6. a pak 8.tt,doktor ji poslal na rozsáhlé odběry, zjistili jí v krvi nějaký Herpes virus(ne běžného oparu, nějaký,, extra). Týden vybrala tablety a bylo po problému. Potřetí otěhotněla a do nosila zdravé dítě, kterému je téměř 15 let.
Ahoj,můžu se zeptat,nevíš nahodou jaké léky sestra brala?Mně tento virus našli v krvi také a nikdo to neřeší,že to není nutné.Mám za sebou 3 zt za 2 roky.
Prosím můžu se zeptat, jak na tu infekcí přišli? Je možné to zjistit ještě po potratu? Já měla jen zánětlivé markry a ty byly v pořádku.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Já sama nikdy nepotratila, ale zkušenost mé sestry. 2×potrat kolem 6. a pak 8.tt,doktor ji poslal na rozsáhlé odběry, zjistili jí v krvi nějaký Herpes virus(ne běžného oparu, nějaký,, extra). Týden vybrala tablety a bylo po problému. Potřetí otěhotněla a do nosila zdravé dítě, kterému je téměř 15 let.