Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli tu není někdo, kdo má zkušenosti s tím, jak to chodí na celnici, protože pro mne je to jedno velké mystérium. Ke své práci potřebuji zdravotní pomůcky z Ameriky. Nejprve jsem si nechala zaslat různé vzorky, přišla mi mnohostránková obálka, ve které se psalo, že mám na tu a tu adresu poslat podklady, co přesně jsem objednávala, kolik to stálo, doklad o zaplacení, atd. a taky plnou moc, aby mne česká pošta mohla zastupovat v celním řízení. Označila jsem ty vzorky jako zboží neobchodního charakteru a všechny podklady poslala. Vzorky mi přišly, ale poplatek za proclení jsem absolutně nepochopila- mají nějaký systém podle kterého ten výpočet cla provádí, nebo to odhadují dle nálady? Jednou mi přišel balíček s 3ks a nechtěli nic, jindy za podobný balíček s 3ks chtěli 624Kč, pak si za balíček s 10ks naúčtovali něco kolem 7stovek…
teď jsem si vybrala vzorek, který bych chtěla objednat ve větším počtu, tím pádem to předpokládám musím uvést jako zboží obchodního charakteru- mění se tím něco ve výpočtu cla? Kolik tak může dělat clo při objednávce za 30 tisíc? Slyšela jsem, že kromě české pošty jsou i jiné firmy, které proclení vyřeší za mne, máte s některou zkušenost? Jsou lepší než ČP? Pomohlo by třeba uvést, že to jsou zdravotní pomůcky?
Za každou radu předem mnohokrát děkuji, nějak v tom absolutně neumím chodit a půjde asi o dost peněz (když z balíčku za 1500 chtěli 624Kč jako clo, děsím se kolik budou chtít z té velké objednávky) ale ty pomůcky pro svou práci potřebujem. Díky
Muzes si samozrejme na celni zastoupeni najit nekoho jineho. Clo platis podle druhu a hodnoty zbozi. To, ze je to zdravotni pomucka nikoho nezajima. Zbozi je razeno do x kategorii s ruznou vysi cla. To, ze za tebe nekdo bude delat celni zastoupeni je vsak zpoplatneno vzdy. Prece nemuzes chtit po nekom praci zdarma. Taky zalezi na to., jakou dodaci podminku zada odesilatel, nebo jak se domluvite. Muze to byt zaslane tak, ze odesilatel plati vse vcetne dopravy, celniho odbaveni a cla nebo muze platit jen cast toho nebo nic.
Tak to já chápu, že si každý za celní zastoupení něco naúčtuje, spíš mě zajímá, jestli to, kdo to dělá má nějaký vliv na to, kolik to clo ve finále bude, resp. jestli když to zadám nějaké soukromé firmě, tak to budou umět proclít šikovněji a clo bude menší, než kdyby to dělala pošta, nebo to bude mít stejný výsledek ať to proclí kdo to proclí.
Dík
@me2dova píše:
Tak to já chápu, že si každý za celní zastoupení něco naúčtuje, spíš mě zajímá, jestli to, kdo to dělá má nějaký vliv na to, kolik to clo ve finále bude, resp. jestli když to zadám nějaké soukromé firmě, tak to budou umět proclít šikovněji a clo bude menší, než kdyby to dělala pošta, nebo to bude mít stejný výsledek ať to proclí kdo to proclí.
Dík
Vzdy by to melo mit stejnou vysi cla bez ohledu na to, ktera firma.ti bude delat celni zastoupeni.
Aha, díky…tak to mě celkem uklidnilo. Pokud to není v mé moci ovlivnit, tak to nechám poště a zaplatím holt to, o co si řeknou…já se jen bála, abych kvůli tomu, že jsem si nezjistila jak to udělat lépe, neplatila zbytečně moc…