Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Od začátku roku 2008 provádíme v naší laboratoři screening Downova syndromu formou integrovaného testu. Jedná se o nejdokonalejší screeningovou strategii vůbec. Integrovaný test má absolutně nejvyšší senzitivitu, tzn., že s nejvyšší možnou pravděpodobností nemůžeme promeškat reálně přítomnou vadu plodu. Na druhé straně má test nejnižší falešnou pozitivitu, což znamená, že u tohoto testu je velmi malé procento falešně pozitivních výsledků, které by zbytečně těhotné ženy stresovaly. Velmi důležitým aspektem nízké falešné pozitivity je, že jen velmi malé procento žen se musí podrobovat diagnostickým invazivním výkonům (CVS, amniocentéza).
Z praktického hlediska je integrovaný test prováděn spojením výsledků kombinovaného testu v 1. trimestru a výsledků triple testu ve trimestru druhém. Matematické vyjádření rizika se provádí pomocí speciálního počítačového programu, který využívá výsledků biochemie a ultrazvuku získaných v 1. a 2. trimestru těhotenství ( viz praktický postup).
Já jsem za ty peníze byla nadmíru spokojená.Nevím jak to dělají na tom oskarovi,ale já jsem byla spokojená.
levmah28 píše:
Já jsem za ty peníze byla nadmíru spokojená.Nevím jak to dělají na tom oskarovi,ale já jsem byla spokojená.
Já taky. Příjemné prostředí, lidé, lékaři.
S batovky mám hrůzu jen jdu kolem, ale to už je blbýma zkušenostma.
Nevím jaký je ten Polák,ale Kovalčík je super.Můj chlap ho sice znal i před tím (pracovně),ale při UTZ mi udělal pěkný výklad,ke všemu mi něco řekl a vysvětlil,a věděla jsem úplně všechno.
levmah28 píše:
Nevím jaký je ten Polák,ale Kovalčík je super.Můj chlap ho sice znal i před tím (pracovně),ale při UTZ mi udělal pěkný výklad,ke všemu mi něco řekl a vysvětlil,a věděla jsem úplně všechno.
Mně ho právě dvakrát dělal POlák. Je spíš takový tichý a mlčenlivý. Neřekl mi témeř nic, kromě toho, že je vše v pořádku. Možná kdybych se vyptávala, ale nekomentoval vyšetření.
JSem zvědavá, jestli v pátek narazím na Kovalčíka. Toho doktroa mám velmi ráda. Strašně moc mi pomohl o svátcích, když jsem s podezřením na extrovku ležela v nemocnici.
Na tripple testy bych ani nešla (a ani jsem na nich nebyla). Vyšetření v porodnici na OSCAR je totéž, co screening na Prediku (jako neznalá ale uznávám možnost, že kdyby mne dr. poslal na Prediko, jdu - ale poslal mne do KNTB). I Dr. Kovalčík (mimochodem můj spolužák ze ZŠ) se vyškolil zrovna v porodnici na OSCARU.
Ve 20. tt samozřejmě kontrolují všechny orgány plodu (je to tzv. „dětský“ UZ).
Je fajn, že si zveřejní na stránkách to, jak kombinují prvotrimestrální screening a tripply, ale jsou to jen řeči pro maminy.
Důležitý je ten screening + UZ ve 20. tt.
Alichi píše:
Na tripple testy bych ani nešla (a ani jsem na nich nebyla). Vyšetření v porodnici na OSCAR je totéž, co screening na Prediku (jako neznalá ale uznávám možnost, že kdyby mne dr. poslal na Prediko, jdu - ale poslal mne do KNTB). I Dr. Kovalčík (mimochodem můj spolužák ze ZŠ) se vyškolil zrovna v porodnici na OSCARU.
Ve 20. tt samozřejmě kontrolují všechny orgány plodu (je to tzv. „dětský“ UZ).Je fajn, že si zveřejní na stránkách to, jak kombinují prvotrimestrální screening a tripply, ale jsou to jen řeči pro maminy.Důležitý je ten screening + UZ ve 20. tt.
Ne řeči to nejsou. Od toho mají certifikace a povolení od jisté organizace.
Protože je rozdíl mezi kombinovaným testem a mezi integrovaným testem.
A hlavně Kovalčík si certifikáty dělal až v roce 2011, takže těžko na oscarovi, když už nějakou dobu v porodce nedělá.
Jinak si stáže dělal v Praze
No mě dělal Kovalčík utz ve 12tt v porodnici na Oscarovi v září 2009.
A jo, byl skvělý.
Dalo se s ním probrat všechno, co mě zajímalo.
Almondea píše:
No mě dělal Kovalčík utz ve 12tt v porodnici na Oscarovi v září 2009.A jo, byl skvělý.
Dalo se s ním probrat všechno, co mě zajímalo.
Ano on tam dělal, to je jasné. Někde ty zkušenosti nasbírat musel. Ale pak dodělával licence v roce 2011.
Já myslím, že bez praxe by mu tu licenci asi nikdo nedal. A na porodce je vedoucí nějaká doktorka z Indie, ta je opravdu supr. Možná se tam už trochu přetlačovali.
Tak si zařídil vlastní.
Já třeba byla na prediku a tripply jsem odmítla, takže mám NT screening a UTZ ve 20tt. Nač se zatěžovat tripply když vycházejí falešně, když NT ukázal riziko 1:34000?
Kdybych věděla že je něco na Baťovce a zadarmo tak tam jdu. Jsem podruhé těhu, a až když jsem měla jeden den před predikem jsem se tady z diskuzí odzvěděla že screening dělá i baťovka a zadarmo. Smůla. Při třetím jdu tam.
Polák mi nesedl vůbec (dělal mi 12tt v prvním těhu), ale Kovalčík byl v pohodě a prča s nim byla
u něj jsem byla teď ve 12 i 20tt.
Almondea píše:
No já nevím, ale ve zlínské porodnici na Oscarovi dělají úplně to samé vyšetření ve 12tt a 20tt a je to zdarma. Mají i 3D. Mě přijde úplně na hlavu dávat tolik penz, když o 5km vedle je to samé zdarma. Kromě toho triple testy jsou samy o sobě tak nepřesné, že bych je do toho raději nezahrnovala. Můžou dost negativně zkreslit výsledek.
Naprosto s tebou souhlasím, já když četla kolik za to kdo platí, tak jsem byla upřímě v šoku a když jsem se ptala svého gyn. tak se málem smál, kde jsem na to došla. Dal mi číslo do KNTB - Oscar a prý se platí jen těch 30,–
Jenže o tom to je, že je to integrovaný test, právě pro jeho větší přesnost se tam zahrnují i triply a utz v druhém trimestru. Což batovka takhle dohromady nedává.
A jak sjem psala, kopa zdravotních pojištoven peníze proplácí zpět.