Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
PetiteFillette píše:gabi.design píše:Já jsem nějak nikdy nepochopila, jak by to na takovéhle mrně mohlo mít vliv. Vstane podle sebe, tak jak je zvyklé a pak už snad režim jede jako jindy, jen posunutý podle dítěte ne? Přece jim nedáváme najíst o hodinu dřív/později, nedržíme je vzhůru o hodinu dýl/nenutíme spát dřív, když se jim nechce/chce… Už to pochopím u větších dětí, když ráno mají vstávat do školky nebo školy, pochopím u dospělých, když musí jít dřív do práce nebo v né v noci o hodinu dýl zůstat.
Tak u nás teda katastrofa, vstával teda o hodinu dřív, normálně podle letního času, ale co vyvádí celý den.Jsem dneska zralá na Bohnice. Celý den je protivný, nespí a jen řve, řve a řve. Máme úplně nabouraný režim. Snad bude zítra líp. Teď si vzal taťka kočár s křiklounem ven a mám chvilku klid a vychutnávám si ticho.
Ale proč je čtyřměsíční miminko protivnější než jindy? Podle mě se to změně času přisuzovat nedá a jen si to sami tím vysvětlujeme..
Kdyby se to posunout dalo, tak mu to posunu, ale bohužel. Dneska prostě nejde nic. Navíc teda naše dítě je přesný jak hodinky, co se týče spaní, krmení a dalších věcí a striktně to vyžaduje, takže ho sebemenší věc vždycky rozhodí.
Ahoj u nás taky katastrofa, holka vstala dost brzo a mě se chtělo tak strašně spáááát
Spávala do sedmé - osmé- dneska nějak záhadně vylítla po šesté- no na nervíky
![]()
gabi.design píše:PetiteFillette píše:Kdyby se to posunout dalo, tak mu to posunu, ale bohužel. Dneska prostě nejde nic. Navíc teda naše dítě je přesný jak hodinky, co se týče spaní, krmení a dalších věcí a striktně to vyžaduje, takže ho sebemenší věc vždycky rozhodí.gabi.design píše:Já jsem nějak nikdy nepochopila, jak by to na takovéhle mrně mohlo mít vliv. Vstane podle sebe, tak jak je zvyklé a pak už snad režim jede jako jindy, jen posunutý podle dítěte ne? Přece jim nedáváme najíst o hodinu dřív/později, nedržíme je vzhůru o hodinu dýl/nenutíme spát dřív, když se jim nechce/chce… Už to pochopím u větších dětí, když ráno mají vstávat do školky nebo školy, pochopím u dospělých, když musí jít dřív do práce nebo v né v noci o hodinu dýl zůstat.
Tak u nás teda katastrofa, vstával teda o hodinu dřív, normálně podle letního času, ale co vyvádí celý den.Jsem dneska zralá na Bohnice. Celý den je protivný, nespí a jen řve, řve a řve. Máme úplně nabouraný režim. Snad bude zítra líp. Teď si vzal taťka kočár s křiklounem ven a mám chvilku klid a vychutnávám si ticho.
Ale proč je čtyřměsíční miminko protivnější než jindy? Podle mě se to změně času přisuzovat nedá a jen si to sami tím vysvětlujeme..
Pořád nerozumím. Tak proč se nepřizpůsobíte jemu? Neber to prosím jako rýpání či podobně. Jen to prostě opravdu nechápu ![]()
ahojky,já teda nevím ale ani s jedním synem změnu času nevnímám-starší má 3 roky a mladší 3 měsíce
u toho mladšího kor ne,ten vstává jak se chce jemu a dneska spal dokonce dýl než jindy,ale chápu že na někoho to vliv mít může
Tak na malou to vliv nemá, ale já jsem zblblá
a ještě ke všemu jsem odpoledne s malou usnula, takže den mám úplně rozházenej.
Néééésnáším změnu času
. Tedy tu jarní na ten nenormální letní čas. Je to naprosto nesmyslná lidská vymyšlenina a já jsem kvůli tomu celé léto zabržděná. Teď mám konečně aspoň na 5 měsíců oddych.
Jo, to by mě taky zajímalo. Taky to vůbec nechápu. Mně a naší dvouleťačce je celá změna času úplně ukradená, dávám jí spát když je unavená a kdyby byla zvyklá na určitou hodinu, tak jí prostě dám stejně jak je zvyklá a nebudu při tom koukat na hodinky ![]()
Kdyby byla zvyklá chodit spát v osm, tak už by teď byla v pelechu a třeba bych jí to posouvala postupně. Ale nevím, možná se do toho neumím vžít, naše malá je vážně dost flexibilní…
Změna času mě strašně štvala, když jsem chodila do práce, ale teď jsem doma s malým a je nám celý čas putna. Vstává ve stejný čas a od toho se všechno odvíjí. Večer teda chodí spát kolem půl 7 letního času, tak to se budu snažit mu trošku posouvat. Ale kdyby byl celý rok stejný čas, tak bych to určitě uvítala. A radši bych ten zimní. Ten mi přijde tak nějak přirozenější.
Jo a jak tady někdo psal, že by při letním času v zimě šetřil elektriku za svícení - tak to, co bysme ušetřili večer, tak bysme vysvítili přece ráno. ![]()
byron píše:
No ale proč ne letní? Bylo by dýl vidět?
A ráno dýl tma. Mě prostě ten letní nějak nesedí, nevím proč. ![]()
Dajdula píše:byron píše:A ráno dýl tma. Mě prostě ten letní nějak nesedí, nevím proč.
Tak mě ráno právě tma nevadí, ani mi to nepřipadá tak dlouhý, jako právě ty večery a večer ,,žiju,, dýl tak mě tak nějak štve ta tma víc
byron píše:Dajdula píše:Tak mě ráno právě tma nevadí, ani mi to nepřipadá tak dlouhý, jako právě ty večery a večer ,,žiju,, dýl tak mě tak nějak štve ta tma vícbyron píše:A ráno dýl tma. Mě prostě ten letní nějak nesedí, nevím proč.
Mě večer tma zase nevadí.Ráno je pro mě tma horší. ![]()
No já si to taky myslím, ale nechctěla jsme to rozmazávat.
Mně osobně je ale letní čas příjemnější, protože bychom dýl viděli a nemuseli tolik svítit, ušetřili ychom a bylo by to takový veselejší- nebyla by tma už ve čtyři ale v pět