Změna jména, nelíbí se mi - jsem divná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
1.10.12 22:13
No ono se to dávalo dřív za našich maminek…ted se to ani nedává :mrgreen: takže to mají starčí hlavně…mě je 32 let
@kcechovka píše:
Zakladatelko, kolik ti je?Já prostě když někdo řekne Jarmila, Jarmilka, tak si pod tím představím staršího člověka… :nevim:
  • Citovat
  • Upravit
8781
1.10.12 22:15
@Anonymní píše:
No ono se to dávalo dřív za našich maminek…ted se to ani nedává :mrgreen: takže to mají starčí hlavně…mě je 32 let

hmmm.. jako jméno se mi fakt nelíbí, ale zase nevím, jestli v ""tolika"" letech měnit… kdyby ti bylo 18, 20 tak jo.. ale takhle nevím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
1.10.12 22:23
@Anonymní píše:
Ahojky jmenuju se Jarmila, každý mi říká Jájo… ráda bych právě něco méně obvyklého, holky kdybych si vybrala nějaké favority poradily by jste mi pak jaké se Vám líbí?

Mě by teda asi jediné přišlo divné říkat dospělé ženě Jájo :oops: To ti tak říkají i v práci? :). Myslím, že pokud jsou všichni zvyklí Ti říkat Jája a přejmenuješ se na Evelyn tak Ti to bude k ničemu :lol:. Přeučit se to těžko někdo přeučí.. :nevim:. Leda noví známí by na to navykli, kdyby ses tak představila od začátku. Co teda vybrat nějaké jméno, které jde teda zkrátit na patvar (pardon :oops: ) jája? Např. Jasmína, Jana, Jadviga… A nebo to je vlastně jedno. Dosavadní známí Ti stejně budou říkat Jájo ať budeš Evelyn nebo Drahuše, takže si vlastně vyber jméno jakékoliv :lol: - bóže ty moje myšlenkové pochody :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.12 22:52
@Kallkapa píše:
Mě by teda asi jediné přišlo divné říkat dospělé ženě Jájo :oops: To ti tak říkají i v práci? :). Myslím, že pokud jsou všichni zvyklí Ti říkat Jája a přejmenuješ se na Evelyn tak Ti to bude k ničemu :lol:. Přeučit se to těžko někdo přeučí.. :nevim:. Leda noví známí by na to navykli, kdyby ses tak představila od začátku. Co teda vybrat nějaké jméno, které jde teda zkrátit na patvar (pardon :oops: ) jája? Např. Jasmína, Jana, Jadviga… A nebo to je vlastně jedno. Dosavadní známí Ti stejně budou říkat Jájo ať budeš Evelyn nebo Drahuše, takže si vlastně vyber jméno jakékoliv :lol: - bóže ty moje myšlenkové pochody :roll:

Proč ti přijde divné dospělé ženě říkat zdrobněle? :nevim: :nevim: Mě třeba 90% lidí říká zdrobněle a jsem jim za to vděčná, aniž by to tušili… (své jméno nesnáším, což už jsem zde jednou psala)
A odjakživa všem, které mám ráda, ať je to kdo je, říkám hezky… a z 99% zdrobněle… 8) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8566
1.10.12 23:03
@Anonymní píše:
Proč ti přijde divné dospělé ženě říkat zdrobněle? :nevim: :nevim: Mě třeba 90% lidí říká zdrobněle a jsem jim za to vděčná, aniž by to tušili… (své jméno nesnáším, což už jsem zde jednou psala)
A odjakživa všem, které mám ráda, ať je to kdo je, říkám hezky… a z 99% zdrobněle… 8) :kytka:

Zdrobněle mi nevadí říkat, ale Jája už je teda hooodně infantilní. Tak do věku tří let - teda tak to působí na mě to neznamená, že to tak mají i ostatní. :nevim:. Já miluji jména v základním tvaru ale samo kamarádům atd. říkám zdrobněle - Verčo, Luci, Marti, Zuzi atd. Ale abych jim říkala např. Véjo, Lůjo, Zůjo atd. ve třiceti to teda fakt ne, bych si připadala fakt dost divně, kdyby to po mě vyžadovaly :mrgreen:. Připadá mi to prostě dětinské, nedospělé..Je zdrobnělina a zdrobnělina. Zrovna Jája je „patvar“ z večerníčku, je to pojem, který používají děti, pro které je těžké vyslovit svoje jméno tak to zkomolí na Ája, Jája atd..To Ti vadí i Jarko, Jarčo, Jaruš atd? Vždyť toto je zdrobnělina ne? :think: (Jinak nelobuji za to ať si jméno nezměníš, je to jenom jméno, pokud se Ti nelíbí změň ho).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7932
1.10.12 23:07

Mému taťkovi bude za pár let 60 a taky mu všichni říkají zdrobněle :nevim: záleží na jméně, pokud je v základním tvaru dlouhé nebo tvrdé, tak pak stejně lidi oslovují zdrobnělinou nebo zkráceninou :nevim: třeba že Františkovi říkají Fando, Jaromírovi Járo, Miroslavě Mirko atd.
třeba kámoška Hana mi říkala, že jí všichni vždycky říkali a říkají Hanko a že když ji někdo osloví Hano, tak je to jak kdyby jí nadával :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
1.10.12 23:10
@chaarleene píše:
Mému taťkovi bude za pár let 60 a taky mu všichni říkají zdrobněle :nevim: záleží na jméně, pokud je v základním tvaru dlouhé nebo tvrdé, tak pak stejně lidi oslovují zdrobnělinou nebo zkráceninou :nevim: třeba že Františkovi říkají Fando, Jaromírovi Járo, Miroslavě Mirko atd.
třeba kámoška Hana mi říkala, že jí všichni vždycky říkali a říkají Hanko a že když ji někdo osloví Hano, tak je to jak kdyby jí nadával :lol:

jj, taky znám Hanku a říká to stejný :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
1.10.12 23:14
@chaarleene píše:
třeba kámoška Hana mi říkala, že jí všichni vždycky říkali a říkají Hanko a že když ji někdo osloví Hano, tak je to jak kdyby jí nadával :lol:

Ale tak Mirko, Hanko atd. je něco jiného než Jájo. - teda pro mě. Já tam cítím rozdíl jak jsem psala, to ovšem neznamená, že to tak mají všichni :)

Edit : Konkrétně nositelky jména Hana a Petra v mém okolí vyloženě supí, když je někdo osloví Hano, Petro :). Přitom mě se jména v základním tvaru táák líbí, jak ráda bych říkala např. Veroniko, Moniko, Zuzano ale bohužel to má většina spojené s tím, že se na ně zlobím. Asi nějaký „komplex“ z dětství, kdy rodiče používají základní tvar jména jen když je nějaký průser. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
1.10.12 23:31

Zakladatelko plně tě chápu, já mám averzi na své příjmení kvůli otci a nemůžu se dočkat až se přítel vysloví a konečně mi příjmení změní!!! :srdce: Ale už dřív jsem nad tím přemýšlela jako ty, že si nějaké vymyslím sama a nechám si ho změnit…ale k tobě - vybrala bych jméno alespoň trošku podobné, třeba Jana, Julie, Johanka, Jasmína, Judita ;) Každopádně držím pěsti ať se rozhodneš správně a jsi spokojená sama se svým jménem ;) Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
1.10.12 23:34

To si napsala přesně. Naši mi říkali Michalo, když byl nějaký průser, jinak jsem byla Míša, Michalka… Mě teda příjde divné se představovat jako Míša, tak se představuji jako Michaela - to nemám spojené s průšvihem doma.

@Kallkapa píše:
Ale tak Mirko, Hanko atd. je něco jiného než Jájo. - teda pro mě. Já tam cítím rozdíl jak jsem psala, to ovšem neznamená, že to tak mají všichni :)Edit : Konkrétně nositelky jména Hana a Petra v mém okolí vyloženě supí, když je někdo osloví Hano, Petro :). Přitom mě se jména v základním tvaru táák líbí, jak ráda bych říkala např. Veroniko, Moniko, Zuzano ale bohužel to má většina spojené s tím, že se na ně zlobím. Asi nějaký „komplex“ z dětství, kdy rodiče používají základní tvar jména jen když je nějaký průser. :nevim:
  • Citovat
  • Upravit
1454
1.10.12 23:54

Za prvé určitě nejsi divná, že se ti nelíbí tvé jméno…myslím, že tohle zažila a zažívá spousta lidí (hlavně v pubertálním věku)…
zvláštní je, že tě to trápí ještě ted, že dokonce uvažuješ nad změnou - skoro bych to přisoudila tomu, že si to sama sobě umocnuješ, podsouváš - já mám to hnusný jméno, jak to všude vypadá, nikomu se určitě nelíbí - ani vlastnímu tátovi…(netvrdím, že to je pravda, jen mám takový dojem)
mimochodem já zrovna s jarmilou neměla nikdy problém - babička, teta i sestřenice jsou jarmily a babička byla jarmila, teta je jarka a sestřenice je jaruna (nebo jarka)…
navíc nevidím důvod představovat se jarmila - říkala bych jsem jarka nebo jája (pokud ti tohle oslovení nevadí)… jo a jája mně teda vůbec nepřijde infaltilní, běžně naši kamarádku oslovujem káťo, jinou kamarádku ájo (vlastním jménem andrea, je jí 35 let a nikdy bych jí neřekla jinak - i ona se tak představuje a nepřijde mi to divné)…
nechci radit, co máš dělat, ale za sebe bych tu změnu hodně hodně zvážila - ne kvůli okolí, hlavně kvůli sobě - jestli mi to za to stojí, jestli mi to v životě nějak pomůže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11822
2.10.12 08:58

Zakladatelko, a co si třeba nechat říkat Mila? ;) Mili, Milu - to nezní tak špatně… Prostě oddělat z toho ten Jar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3552
2.10.12 09:15

Moje byvala kolegyne si nechala krestni jmeno zmenit k 50.narozeninam… z Milady na Oleandru :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
654
2.10.12 09:22

Ahojky nejsem si jistá, jestli ti jméno změní jen tak, že se ti nelíbí jméno jde změnit a to tehdy když:
Povolení změny:
Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.
Změna jména se nepovolí, žádá-li fyzická osoba mužského pohlaví o změnu na jméno ženské, nebo naopak, žádá-li o změnu jména na jméno zkomolené, zdrobnělé, domácké, nebo na jméno, které má žijící sourozenec společných rodičů. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je žadatel povinen předložit doklad vydaný znalcem.
Změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého

Možná se pletu, ale potom by asi nedělali nic jiného, protože nejsi sama komu se svý jméno nelíbí a rádi by si ho změnili.. Myslím, že Jarmila není tak hrozný když ho v české republice má přes 73 tis. žen. Zkus si vymyslet nebo najdi na netu nějákou zdrobnělinu apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.10.12 10:01
@Machalka píše:
Zakladatelko, a co si třeba nechat říkat Mila? ;) Mili, Milu - to nezní tak špatně… Prostě oddělat z toho ten Jar

Tady Džidži. Ono neni taková sranda říct lidem v okolí, že tě mají oslovovat tak a tak. To jedině si změnit jméno, odstěhovat se za polární kruh. Prakticky si to opravdu nedovedu představit a to jsem o tom opravdu přemýšlela naprosto vážně, ale ne o změně, ale o tom, že si to druhé používané jméno přidám. Že budu Jiřina blabla. Kdyby si zakladatelka přidala druhé jméno, Jarmila Anna, nebo Jarmila Eva, tak by ten přechod nemusel být tak tvrdý :nevim: Jak říkám, probděla jsem nespočet nocí, tak přidávám nápad :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová