Změna jména, nelíbí se mi - jsem divná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8284
21.2.15 14:50

@Frogie Na tvem miste bych zasla na matriku a za 1000 Kc si to jmeno nechala zmenit na Mirka. Miriam mi prijde skarede. Pod Mirkou si predstavim milou usmevavou zenskou, pod Miriam starnouci zmalovanou fuchtli.
Nez se tim leta trapit, podle me neni nic jednodussiho, nez fakt jit a udelat to. Zas tak velka zmena to neni :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
21.2.15 14:53

Mně se asi dvacet let nelíbilo mé jméno - Ivana. Taky jsem se styděla představit se před někým novým. Pamatuju si třeba na tábor, první den jsme se všichni navzájem představovali, padlo tam tolik krásných jmen a jen já byla Ivana… pak se kolem mě začalo Ivan objevovat víc a víc a já si zvykla. Neskáču z toho jména radostí, ale už jsem to nějak přešla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
21.2.15 15:00
@LucaLuca píše:
On je problém, když se to jméno u nás neužívá, pak musí mít žadatel posudek od pí. Knappové. Ale když se užívá, tak nebývá problém.

Jasný (ten monopol Knappové je docela zvláštní), ale vím, že třeba s domáckými podobami dřív problém nebyl (Petruška, Danuška), takže nositelky najdeš, ale teď už by ti to Knappová (nejspíš) nedovolila. Ale zase by třeba na matrikářky udělal dojem ten počet nositelek a zapsaly by to i bez Knappové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
21.2.15 15:02
@Klementyna píše:
Miriam mi prijde skarede. Pod Mirkou si predstavim milou usmevavou zenskou, pod Miriam starnouci zmalovanou fuchtli.

A mně se Miriam zase moc líbí, žen s tímto jménem znám dost a jako první se mi vybaví známá, která je skutečně velmi přirozeně krásná :-) Ale v tomhle případě bych taky volila tu Mirku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.2.15 15:04

@blobfish Jo takhle. Ale nejmladší Petruška je ročník 1968, nejmladší Mirka 2014, tak asi dobrý. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
21.2.15 15:09

@LucaLuca Asi jo. Jinak koukám, že je pět lidí se jménem Honza, tak to si fakt myslím, že byla čistě benevolence na matrice. Nebo tu někdo upozorňoval na „Eimi“ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
507
21.2.15 15:18

Na tvém místě bych to asi nechala, tak jak to je. Představovala se jako Mirka (obzvlášť, pokud s touhle podobou jména nemáš problém) a Miroslavu nechala jen na úřední jednání. Zkus si představit dotazy všetečné úřednice(nebo i jiných lidí), které vrtá hlavou, že jsi „jenom Mirka“, když „každý přece ví, že Mirka je přece Miroslava.“ A že by se někdo zeptal je skoro jistota. Chtělo by se ti to vysvětlovat? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.2.15 15:21
@blobfish píše:
@LucaLuca Asi jo. Jinak koukám, že je pět lidí se jménem Honza, tak to si fakt myslím, že byla čistě benevolence na matrice. Nebo tu někdo upozorňoval na „Eimi“ :-)

No tak Eimi je síla. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
507
21.2.15 15:59
@blobfish píše:
@LucaLuca Asi jo. Jinak koukám, že je pět lidí se jménem Honza, tak to si fakt myslím, že byla čistě benevolence na matrice. Nebo tu někdo upozorňoval na „Eimi“ :-)

Eimi opravdu povolili? To koukám 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
21.2.15 16:42

@LucaLuca @MillaJ Vypadá to tak.. http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?…
Prostě to matrikáři asi nepřišlo divný.. předpokládám, že to pak už nikdo nekontroluje.
Což mi připomíná, že se prý v Německu v devadesátých letech sem tam dávalo jméno „Meikel“ - král popu byl tehdy dost oblíbený :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2558
21.2.15 16:50

Kamaradka se jmenovala sice prijmeni Mrtkova sice s t s ne s d ale i tak to si myslim ze bych nevahala ani minutu a menila ale kazdy at si dela co chce, kdyz se ji jmeno nelibi tak proc ne da se to zmenit tak at si ho zmeni :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1800
21.2.15 17:17
@MillaJ píše:
Na tvém místě bych to asi nechala, tak jak to je. Představovala se jako Mirka (obzvlášť, pokud s touhle podobou jména nemáš problém) a Miroslavu nechala jen na úřední jednání. Zkus si představit dotazy všetečné úřednice(nebo i jiných lidí), které vrtá hlavou, že jsi „jenom Mirka“, když „každý přece ví, že Mirka je přece Miroslava.“ A že by se někdo zeptal je skoro jistota. Chtělo by se ti to vysvětlovat? :)

Toto není tak úplně pravda. Spousta lidí, co mě zná a někteří i několik let, se dosti diví, když zjistí, že nejsem Mirka, že je nějaká Miroslava a ptají se, jestli fakt nejsem jen Mirka :) Hodně se mě i ptalo, kdy mám svátek, že v kalendáři je nějaká Miroslava, ale kdy je Mirka? :D Jaké překvapení, že jsem taky ta Miroslava :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
21.2.15 18:22
@beruska9 píše:
Tady jsou podminky http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx

Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.
Změna jména se nepovolí, žádá-li fyzická osoba mužského pohlaví o změnu na jméno ženské, nebo naopak, žádá-li o změnu jména na jméno zkomolené, zdrobnělé, domácké, nebo na jméno, které má žijící sourozenec společných rodičů. Vzniknou-li pochybnosti o správné pravopisné podobě jména, je žadatel povinen předložit doklad vydaný znalcem.
Změna jména nebo příjmení se nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého.

Sice tam vyslovene nepisou, ze se musi povolit pokazde, ale taky jim to nezakazuje, pokud nechces zdrobneninu, muzske atd, takze timhle bych klidne operovala. Do oduvodneni bych napsala, ze to jmeno nepouzivas…nebo neco takoveho

no v tomto textu nikde nevidim prostor pro spravni uvahu matrikare, zda zmenu JMENA povolit. zakon mu jasne stanovi, kdy zmenu nepovoli. v ostatnich pripadech povolit musi, nebot nema ze zakona opravneni z jinych duvodu nepovolit. pozor, urad muze cinit jen co mu zakon uklada ci umoznuje, narozdil od obcana, ktery muze cinit vse, pokud mu to zakon nezakazuje.
Nemam tedy v ruce zbytek textu citovaneho predpisu, takze soudim jen ze zaslaneho vynatku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
507
21.2.15 18:35
@Frogie píše:
Toto není tak úplně pravda. Spousta lidí, co mě zná a někteří i několik let, se dosti diví, když zjistí, že nejsem Mirka, že je nějaká Miroslava a ptají se, jestli fakt nejsem jen Mirka :) Hodně se mě i ptalo, kdy mám svátek, že v kalendáři je nějaká Miroslava, ale kdy je Mirka? :D Jaké překvapení, že jsem taky ta Miroslava :D

Tak možné je všechno :mrgreen: Znám několik Mirek a všechny jsou úředně Miroslava :) Věta byla v uvoznovkách proto, že urejpaná bába na úřadě ví všechno nejlíp :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1800
22.2.15 16:42

Me by teda zajimalo, protoze je mi jasne, ze to bude fyzicky i psychicky narocna litacka po uradech, co vse a kde hlasit? Napadl me rodny list, obcanka, ridicak, banka, prace, zdravotni pojistovna. Jeste neco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová