Změna jména, nelíbí se mi - jsem divná?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Medžika
7.3.14 20:42
@muž z Marsu píše:
Děvčata, napadlo Vás někdy zauvažovat, co bude potom? Tedy po změně? Všechno bude hned prima, že… A nějakou dobu to bude fungovat. Jenže, pokud jde o bežné, hezké jméno, jako Jarmila, Jiřina (Ema místo Karoliny je už vážně pubertální extrém) a dalši zde zmiňovaná, tak je ten problém ve Vás (nebo v okolí, ale stejně tím jste ovlivněné). Buď máte plno volného času a podvědomně si vytváříte problém k řešení, nebo se v horším případě nimráte v podružnostech a zanedbáváte kvůli nim důležitější věci. Po pár týdnech nadšení ze změny zjistíte, že Vám ten nimrací problémek najednou chybí. Začnete si postupně připadat ošklivé, za rok si našetříte třeba na silikony. Po čase zjistíte, že gumové melouny Vám také štěstí nepřinesly, tak si necháte propíchnout pupík, objednáte se na botox, liposukci. A každá dalši změna „k lepšímu“ bude fungovat jen chvíli. Spokojený život není dán ani krásou jména, ani krásou fyzickou (i když pokud ta úplně chybí, je to v životě opravdu těžší, ale většina lidí má o svém vzhledu jen zbytečně kritický úsudek), ani penězi. Šťastný je ten, kdo uspokojí své představy. Kdo nejvíc touží stát se přeborníkem okresu v šipkách, může být mnohem šťastnějši, když toho dosáhne, než olympijský medailista v nějakém hodně sledovaném sportu, který skočí z mostu proto, že byl „až druhý“. Prostě si sepište, co je důležité (zdraví, rodina, nejchtěnější cíle) a vedle, co Vás sice trápí, ale do prvního seznamu určitě nepatří. Pokud bude nechtěné jméno v půlce prvního seznamu, zajděte na matriku hned zítra. Pokud ale zjistíte, že ve Vašem životě je několik mnohem důležitějších věcí, starejte se, abyste nikdy netruchlily kvůli zdraví svému či svých blízkých, a abyste abyste vždy rozdávaly radost a ulevovaly od bolesti. I Jája může být prima kamarádka, zatímco mnohá Sandra či Ester jen nenáviděná bestie. Svůj problémek se jménem si pak nechte jako stálou trápící, ale podružnou záležitost. Můžete na ni pak vždy svést své nálady, stesky, porochnit se ve svém trápení. Mnoho lidí, zvláště žen, to své malé trápeníčko paradoxně potřebuje k poměrně spokojenému životu. Věřte, že je to lepší, než se dočkat opravdu neřešitelných problémů. Nakonec, vždy budete vědět, že na tu matriku nakonec zajít můžete, že… :D

Tě hned blokli jo? 8o

• Citovat
  • Upravit
15575
7.3.14 20:51

@Medžika :mrgreen: :mrgreen: Ja myslim ze jo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1800
21.2.15 12:32

Pokusím se toto téma obnovit. Já nad změnou jména uvažuji již několik let. Odmala ho nenávidím, vždy jsem se styděla, když mě někdo volal, např. u lékaře. Jsem Miroslava, všichni mi ale říkají Mirka, všude se tam uvádím, i na poštu, vypsat nebo vyslovit křestní jméno je pro mě fakt potíž. Nepatří ke mě prostě :) Chtěla jsem si tedy jméno zkrátit na Mirka, ale přijde mi to tvrdé, nevím. Neříkám, že jsem kdo ví jaká barbína, ale je to tvrdé :) Tak jsem ještě zvažovala Miriam. Výhodou je, že je taky pátého, akorát ne dubna, ale listopadu :) Samozřejmě bych si nadále nechala říkat Mirka, ale výhodou by pro mě možná bylo, že bych se, když už, představovala Miriam, psala Miriam. Přijít někam a „dobrý den, jsem Miroslava…“, holky, to je za trest :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.2.15 12:39

Tak ja na tom jsem trochu podobne, zakldni verze meho jmena je tvrda, nijak zvlast se mi nelibi, ale nikdo mi tak nerika a nijak mi to neprijde. pri oficalnich prilozitostech se predstavuju vcetne prijmeni a tam mi to nevadi, pri neoficialnich prilezitostech se predstavuju „svou“ verzi jmena.
dobre to zvaz, zmena jmena je jednak administrativni silenost :lol: a pak preci jen, ja uz to beru jako svou soucast. tak jak bych si nenechala presit nos, tak bych si nemenila jmeno.
ale to je samozrejme na kazdem, tva averze k jmenu je asi dost silna. kamaradka si treba nechala pridat druhe jmeno a pouziva hlavne to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
21.2.15 12:39

PS: mi se Mirka libi, prijde mi daleko hezci nez Miriam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.2.15 12:51

Jestli ti to takto vadí, tak jméno změň, nevím, jestli jde ta Mirka nebo bys musela mít posudek, Miriam půjde určitě a administrativní zátěž to není větší, než když se přestěhuješ. Na matrice tě to bude stát 1000,– a pak všude nahlásíš změnu a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.2.15 12:52

Tak Mirka jde, to jméno u nás nosí 975 lidí. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
21.2.15 12:52

@Frogie Ahoj, co tomu říkají rodiče, že jsi nespokojená s jejich volbou? Díky, M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35327
21.2.15 12:55

No, jen muj nazor, ale pod Mirkou si predstavim normalni zenu, pod Miriam tu barbinu.
Slovenky prominou, k tem mi to jde normalne.
Ale je to tvoje jmeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
21.2.15 12:59

@Frogie Mně se Mirka líbí a co znám Mirky, představují se běžně vždy jako Mirka, ne Miroslava, to snad hlásí jen někde úředně. Obecně jména končící na -slav/slava, - mír/míra moc nemusím, ale Mirka je fajn. Existuje i krátká verze, tj. být jen Mirka, ale asi by mi to za výměnu všech dokladů atd. nestálo. Myslím, že mnoho jmen je takových, že v nějaké verzi (někdy v základní, někdy naopak v nějaké zdrobnělině) nositeli nesedí, ale tu obvykle slyší jen občas, od nezasvěcených :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.2.15 13:03
@ametyst píše:
Nějak nechápu, jste normální-nemyšleno na všechny ;)
Ale jako proč si nechávat přejmenovávat Jarmilu nebo Zuzanu???Ježíš obě to jsou moc hezký jména. Zuzka je moje moc dobrá kamarádka a je s tim jménem spokojená.
Andrejku chceme dát jestli budeme mít holčičku :)
A nechápu příspěvek-Jmenuju se Zuzana ale už 6 let si nechám říkat ELena???jako pardon ale jsi normální? To se představuješ uplně falešně, to by tě mohl až někdo žalovat-pokud si tak necháváš řikat v práci 8o :nevim:
Jako tohle mi přijde fakt jak rozmar puberťaček, co se potřebujou jmenovat „světově“ a český hezký jména se jim nelíbí.

Tvoje kamarádka je s tím jménem spokojená, tak musí být každý?
Moje sestra nebyla spokojená se svým jménem opravdu hodně, v 15 letech si začala říkat jinak, ve 30 se nechala přejmenovat a je spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
606
21.2.15 13:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
21.2.15 14:16

Asi psát, že Mirka mi nepřipadá nijak špatné jméno asi nechceš slyšet. Takže pokud je pro tebe trauma se předtavit, tak bych se přejmenovala dle svého přání. Proč ne, každý máme oblíbená jiná jména, jde spíš o ten pocit a pokud to tak prožíváš, tak to udělej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
21.2.15 14:18

@Frogie Miriam se mi líbí moc, ale na tvém místě bych šla asi do Mirky, když ti tak všichni říkají. Jestli to jde - to, že to jméno nosí xy lidí, znamená pouze, že někde byli matrikáři ochotní ho zapsat, nebo že to dříve šlo. Ale zvážila bych, jaký vztah k tomu jménu mají rodiče. Já svoje jméno také nemusím, základní podoba je dost tvrdá, ale zase si říkám, že je to něco, co mi rodiče pečlivě vybrali (já si z nich někdy dělám legraci, že to pěkně odflákli, ale vím, že to tak není) a nebylo by ode mě vůči nim uctivé, abych jméno měnila. Mě by asi taky mrzelo, kdyby si moje děti v dospělosti změnily jméno. Úplně jiné jméno bych si ale nevybrala (Miroslava - Mirka mi přijde ok, Miriam je už trochu na hraně, ale třeba Lenka vůbec), a kdyby přece, naplánovala bych tu změnu tak, aby souvisela s jinou změnou v životě, typu přestěhování do jiného města, změna zaměstnání apod. Taky by šlo nechat si původní jméno jako druhé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
21.2.15 14:46
@blobfish píše:
Jestli to jde - to, že to jméno nosí xy lidí, znamená pouze, že někde byli matrikáři ochotní ho zapsat, nebo že to dříve šlo.

On je problém, když se to jméno u nás neužívá, pak musí mít žadatel posudek od pí. Knappové. Ale když se užívá, tak nebývá problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová