Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znám člověka co si jméno změnil a to ještě na dost zvláštní jméno a žádný problém s tím neměl.
Jsem pouze zkracovala jméno na začátku dospělosti. Nikdo s tím velký problém neměl. Teď spíš delší dobu zvažuji, že bych si mezi křestní jméno a vdané příjmení chtěla šupnout přechýlené rodné příjmení. Jestli to půjde.
Můžeš si nechat přidat druhé jméno - není to ni proti ničemu a nejsou s tím žádné komplikace, nemusíš nikomu nic vysvětlovat a je to hned. A na veřejnosti se pak představovat tím druhým jménem.
@Kelsey Rodne prijmeni jde povesit az za vyvdane jmeno, pokud se pravidla nejak nemenila. Taky jsem to pred svatbou zjistovala.
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych si nechat zmenit své křesťné jméno. Svoje jméno Barbora absolutně nesnáším a naskakují mě pupinky jen to slyším. Tento problém mám od mala a trvá doposud. Naštěstí jsem vždy měla přátele kteří to respektovali.
Pro někoho to bude určitě krásné jméno, já se v tom ale ani za 24 let nenašla a dá se říct ze mě to trapi.
Je tu někdo kdo změnu jména podstoupil?
Jak dlouho to trvalo a jaké dokumenty po vás chtějí? Probíhá změna jména na jiných dokumentech automaticky nebo se vše musí hlásit? S papirovanim počítám.
Musí se uvádět nějaké závazně důvody pro změnu?
Přijde mi to jako hezké jméno, někdy to je otázka pro psychloga, nějak sebepřijetí tu možná chybí, nevím.
Ale jak někdo psal, nechat si přidat druhé křestní jméno a to pak používat. To první bych si nechal, stejně v dokumentech to je třeba vysvědčení nebo diplo ze školy ap. Takže ho lidi znát budou. Možná pak časem si nechat to první jméno zrušit, pokud vadí. Ale člověk ho s sebou táhne stejně. Stejně jako žena, která mění příjmení, tak jméno za svobodna tu je. Ztratí se leda vyvdaná příjmení, nový sňatek nebo návrat k dívčímu jménu.
Jen tak pro zajímavost, jaké jméno byste si pro sebe představovala? Jinak bych to řešila přidáním druhého jména.
@Náhodný host mám to v hlave od mala, měla jsem se jmenovat Šárka a mama na truc dala jmeno který otec zakázal. Pohádali se totiž těsně před porodem a následně se rozesli. Možná to s tím souvisí ale to jméno se mě opravdu nelíbí.
@lucad77 nežiji v Česku takže nemusím řešit zda někomu zní mé jméno s mým příjmením. Nicméně pokud by to úřady povolili rozhodne by to byla Parisa, k tomu jménu mám už velmi dlouho blízký ‘vztah’ a nejbližší přátele mi tak říkají, jen zkratkou, zbytek mě neoslovuje nijak protože ví, ze mi to vadí, to už ať mi raději říkají Hej
než Barboro ![]()
@Náhodný host jinak jsem si v návaznosti na to vzpomela, že jsem musela měnit jednu školku, protože jsem neustále brecela kvůli dětem, kteří neuměli mě jméno vyslovit a tak mi stále rikali bramboro ![]()
@Anonymní píše:
@Náhodný host mám to v hlave od mala, měla jsem se jmenovat Šárka a mama na truc dala jmeno který otec zakázal. Pohádali se totiž těsně před porodem a následně se rozesli. Možná to s tím souvisí ale to jméno se mě opravdu nelíbí.
Tak bych si to jméno nechal dát úředně, to první bych si asi nechal - ale mluvím za sebe. Barbora mi přijde hezké, ale když to bylo natruc, tak to pak hezké není. Ta Šárka je taky hezká. Pak jde mít obě jména v OP a nechat si říkat tím druhým. Třeba, samozřejmě jde to jméno nechat jen změnit, ale za to se něco platí.
Jestli máte opravdu averzi, přidat druhé jméno za to první nic nevyřeší - stejně vás pak všude (kromě vašich přátel) budou brát za Barboru. Kamarádka si nechala změnit. Původní jméno měla fakt šílený, navíc je umělkyně, takže nové není typicky české. A hrozně se k ní hodí. Jak se jmenovala původně už ví asi málokdo. Ale kde to pak všude musela měnit, to jsem se neptala.
Já jsem si jednou ještě na škole chtěla jméno změnit, protože se mi nelibi doteď, přijde mi jako nadávka, ale jelikož je to jméno po tátovi, tak to neproslo, nebyla jsem ještě ani plnoletá. Teď mi to jméno pořád trochu vadí, ale už ne tak, že bych si ho chtěla dát změnit, ale kamosi a v práci mi říkají zkomoleninou, tak jsem za to ráda. A to chtěli, abych ho dala jednou své dceři. Nikdy!! Tak možno všem říct, ať tě volají nějak jinak, co se podobá na Barboru, ale není to vysloveně Barbora.
Mě dali naši jméno Jarmila a nesnáším ho.😀 Necítím se v něm!😀
Přijde mi to jméno…taková romantická, domácí puťka.😀
Původně jsem se měla jmenovat Karolína a na tu se cítím, když o sobě přemýšlím, jsem Karolína.😀
Takže kdybych se mohla přejmenovat, byla bych ráda…
Nesnáším jména na -ila, jedině Kamila ještě jde.😉
A mamka: Tvoje dcera se taky bude jmenovat Jarmila.
To fakt ne.😉 Nechci se dítěti pomstít.😀
Anonym, chodí sem mamka.😀
PS: je pro mě lepší, když mě oslovují jako Jaroslavu.😀 Nebo případně Jarmi.😀
Ahoj, chtěla bych si nechat zmenit své křesťné jméno. Svoje jméno Barbora absolutně nesnáším a naskakují mě pupinky jen to slyším
. Tento problém mám od mala a trvá doposud. Naštěstí jsem vždy měla přátele kteří to respektovali.
Pro někoho to bude určitě krásné jméno, já se v tom ale ani za 24 let nenašla a dá se říct ze mě to trapi.
Je tu někdo kdo změnu jména podstoupil?
Jak dlouho to trvalo a jaké dokumenty po vás chtějí? Probíhá změna jména na jiných dokumentech automaticky nebo se vše musí hlásit? S papirovanim počítám.
Musí se uvádět nějaké závazně důvody pro změnu?