Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Matematika je achillova pata našich škol. Na střední pak očekávají úplné znalosti z devítky a v prváku na VŠ už zas základy diferenciálního počtu. A všichni se diví, jak to že to ti žáci neumí.
Pořádně naučit to umí jen část vyučujících
a spočítat nějakou sbírku ještě neznamená, že tomu rozumím. ![]()
A korunu tomu nasazují některé veřejné osobnosti, které se neschopnostmi v matematice ještě chlubí. ![]()
Když zamakáš na té matematice, tak to nebude problém. S trojkou možná na soukromou, ale těžko říct. Ono to učivo na střední je zase složitější, proto je důležitý základ. Zjisti kde máš problém už z dřívějšího učiva a od toho bych se odrazila. ![]()
Hele známky z matematiky z osmé třídy během pandemie nebudou klíčová věc pro přijímačky.
Blbé je, že se potřebujete tu matiku doučit na přijímačky protože bohužel ani konec světa nedonutí MŠMT vypálit CERMAT do základů a tu debilitu, kterou jsou centrální přijímačky zrušit.
Takže se domuvte s něakou skupinou lidí ze třídy, co se chtějí hlásit dál na školy, kde bude matika důležitější a chtějte po rodičích, aby se společně domluvili a případně vám zajistili doučování, když vás bude víc, vyjde to výrazně levněji. A teda čím dřív začnete dohánět to, co vaše matikářka nezvládá, tím snazš to bude.
Zároveň by bylo fajn, aby rodiče tlačili na vedení školy, že ta úča buď fakt musí změnit přístup a nebo je potřeba změnit učitelku.
Další variantou je projít youtube - je tam spoustu on-line lekcí od lepších učitelů, takže zadej název toho co nechápeš a zkus jestli najdeš učitele co to umí vysvětlit lépe.
@Anonymní píše:
Myslite ze se muzu dostat na stredni?
Dostat se můžeš, záleží jak jste silný ročník, jaký bude zájem o tvůj obor, jací se tam budou hlásit studenti
jenže ty tu látku co teď mate budeš potřebovat znát, abys na to na střední navázala, jinak budeš v pytli i tam a ta neznalost se ti bude jenom nabalovat ![]()
@Kornel drivejsi ucivo jako zlomky a tak umim, ale ted to co bereme +-od prosince ne. Ona to nevysvetli, rekne udelejte si toto a toto, vypne si mikrofon, potom rekne vysledky a ukonci hodinu..
@M_Vladim píše:
Matematika je achillova pata našich škol. Na střední pak očekávají úplné znalosti z devítky a v prváku na VŠ už zas základy diferenciálního počtu. A všichni se diví, jak to že to ti žáci neumí.
Pořádně naučit to umí jen část vyučujícícha spočítat nějakou sbírku ještě neznamená, že tomu rozumím.
A korunu tomu nasazují některé veřejné osobnosti, které se neschopnostmi v matematice ještě chlubí.
Máš naprostou pravdu… bohužel ![]()
@Ou chtela bych jit na zdravotnickou v Olomouci. Obor jeste moc nevim. Jsou tam ctyri. Nutricni asistent, vseobecna sestra, laboratorni asistent a zubni asistent. Potom kdybych chtela jeste dal pokracovat, tak bych sla na bakalare. Divala jsem se i na vysledky z prijimacek. Proste bych chtela delat neco do zdravotnictvi, moc me to bavi a celkek mi to i jde. ![]()
Bohužel někteří učitelé prostě jedou své a nic je nazajima. Když prostě pak třeba u rovnic nepochopíš začátek co a jak tak se můžeš stavět na hlavu a výsledek nedáš.
Upřímně zkus o tom s mamkou promluvit
a co přesně ti nejde?
@JiříkMazlík uz v sedme, kdyz jsme probirali zlomky, trojclenku a procenta, tak jsem to od ni jak to vysvetlovala vubec nechapala. Potom jsem si na to doma sedla s mamkou potom s kamaradem a v srpnu jsem mela par hodin doucovani od vysokoskolacky, ktera ani nestuduje ucitelstvi a vysvetlila mi to nejlip. Takze sedmou tridu umim, ale ted vzhledem i k te dis. vyuce mi to nove ucivo nejde. Behem dneska jsem si sehnala vsechny zapisky a tak to zkusim s mamkou se doucit. A kdyby to neslo, tak bych si dala par hodin s tou vysokoskolackou.
Ahoj,
nevím přesně, s čím máš potíže, ale kdybys měla zájem, tak mi napiš:) Jsem studentka gymnázia a ráda ti jen tak poradím. Nechci za to nic, chtěla bych zjistit, jestli by mě bavilo někomu takto pomáhat, protože zvažuju studium pedagogiky na VŠ. S přijetím na SŠ si nedělej starosti, když se budeš snažit, tak to nějak určitě půjde:)
Myslite ze se muzu dostat na stredni?