Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte je tady nekdo kdo se z Anglie vratil zpatky do Ceskej republiky? Jake papiry potreboval a co ste vsechno mosely vyrizovat?… A kdybych nechtela jit do Cr ale na sSlovensko nebo tam mam rodinu a pritele. Je problem ze ja mam ceske obcanstvy a nevim jestly bych se mohla prehlasit. Dekuji za odpovede
Jeste jsem tehotna tak nevim jestly potrebuji jeste nejake papiry o tom… abych mohla dostat materskou a nebo ne..
V rámci EU se můžeš pohybovat volně dle svého uvážení, nikdo ti nemůže určovat, jestli máš jít do ČR nebo na Slovensko nebo zůstat v UK. Občanství, respektive státní příslušnost se nedá „přehlásit“. Myslíš asi přihlásit se k pobytu- to bude po příjezdu do tvé destinace určitě nutnost. Pokud jsi v Anglii pracovala, bude určitě vhodné nechat si vystavit formuláře potvrzující doby důchodového pojištění v UK, nejen pro případ evidence na ÚP ale i pro pozdější přehled o odpracovaných dobách v zahraničí (jednou ti bude z Anglie chodit část důchodu, ale bude potřeba, aby sis o něj s těmito dokumenty v pravý čas zažádala). Pokud jsi v čr poslední dobu nepobývala a nepracovala (neplatila si sociální pojištění), s vysokou pravděpodobností nesplníš podmínky pro výplatu mateřské, tak jen abys s tím počítala. Měla bys však dosáhnout na rodičovský příspěvek už od narození miminka, o ten je ovšem také potřeba zažádat. Jestli na něj budeš s českým občanstvím mít nárok i na Slovensku, nevím, ale myslím si, že spíše ne.
Je pravda ze kdyz nemam praci tak me neprihlasi na zdravotni pojistovnu?
Pokud jsi zaměstnaná, přihlašuje a pojišťuje tě zaměstnavatel. Pokud jsi v evidenci uchazečů o zaměstnání, hradí za tebe zdravotní pojištění stát. Pokud nejsi ani zaměstnaná a ani v evidenci ÚP, musíš si zdravotní platit sama. Je to povinné, pokud ho nezaplatíš, vznikne ti u pojišťovny dluh, který postupně poroste a který na tobě bude dříve nebo později vymáhán.
Prvnise musim prihlasit na UP nebo na zdravotni pojistovnu?
Já neznám tvou situaci
Když budeš registrovaná na ÚP jako uchazeč o zaměstnání, pak půjdeš na pojišťovnu jen tuto skutečnost nahlásit (do 8 dnů) a nic platit nebudeš. Pokud evidovaná na ÚP nebudeš, musíš se na pojišťovně nahlásit jako samoplátce a budeš si zdravotní hradit sama. Už jsem to psala v předchozím textu.
Jo, a za málo ![]()
Jsem nevedela ze sa mam prvni prihlasit na zdravotni pojistovnu a potom jit na urad prace… a nemosis byt kakrknuta ja sem chtela jenom vedet co a ako… Ja bych ti podekovala uz sem dekovala predem za odpovede ale aby ti to nebylo lito tak Dekuju ![]()
Vždyť jsem ti už vysvětlovala, že pokud se budeš hlásit na ÚP, tak napřed na ÚP a až pak na pojišťovnu potrvrdit, že jsi evidovaná na ÚP, četla jsi to vůbec ![]()
Jinak myslím, že by ti poradilo víc lidí, kdybys měla trošku jiný přístup. S arogancí to budeš mít těžké nejen na emiminu, ale i v životě ![]()
Zdravim
Take planuji tehotenstvi v Anglii ale porod bych chtela absolvat v cechach. Do ty doby by se mel dostavet barak a melo by vse do sebe zapadat
Praci v anglii mam a pracuju od doby co jsem prijela, takze bych mela mit narok na materskou v anglii, ale nechci zustavat s miminkem v anglii bez podpory rodiny… Tzn ze nemam narok na materskou? I kdyz v cechach muzu dosvedcit, ze jsem pracovala celou dobu?
Dekuju moc za odpoved ![]()
@Coffee123 Ahoj, úplně na 100% to nevím, ale na 99% v čr na mateřskou nedosáhneš. Českému státu je jedno, že pracuješ v UK, nic z tvých daní nemá
stejně jako kdybys pracovala v čr a pak šla porodit do UK, bude jim tam jedno, žes pracovala tady- Nárok na mateřskou vzniká z dlouhodobého odvádění zdravotního a sociálního pojištění v dané zemi. Proč by ti v čr stát vyplácel dávky když jsi odvody platila v UK?
Jedině že by na mateřskou dosáhl tvůj partner - otec miminka, to by možná šlo…ale musel by samo být doma s miminem on.
Každopádně protože budeš v čr mít bydliště a tedy tzv. centrum zájmu, budeš mít pravděpodobně nárok na rodičovský příspěvek. Ten je paušálně 220tis. za jedno dítě a čerpá se po dobu 2-4 let. Pokud nebudeš mít tu mateřskou tak s nejvyšší pravděpodobností nebudeš mít na výběr jak dlouho chceš rodičák pobírat a nastaví ti jej automaticky na 4 roky (a budeš pobírat tu nejnižší částku, napřed několik týdnů okolo 8 tisíc a pak po zbytek těch 4 let nějakých 3,600 jestli se nepletu).