Zvažuji pěstounskou péči, ale mám obrovský strach

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44228
24.4.17 13:08

Převzít dítě do pěstounské péče není automatické, i žadatel o PP projde psychotesty a teprve potom, když je schválen, tak různými sezeními pro budoucí pěstouny. Pokud se tam objeví nějaké trauma z minulosti, tak schválen být nemusí.
Pěstounskou péči lze žádat i jako jednotlivec, ale manžel musí souhlasit a nemůže být nastaven proti. Testů se účastní celá rodina a výhodou je, pokud jsou vlastní děti starší, resp. rodina, která má svoje děti minimálně v mladším školním věku má daleko více šancí než rodina se školkáčem a batoletem.
Problémy s biologickými rodiči - s těmi se musí počítat, pěstouni mají jen omezená práva a biologičtí rodiče k nim mají zachována práva a povinnosti, často včetně výživného a nároku na styk s dítětem. Pěstoun musí tento kontakt umožnit, v jaké míře, rozhoduje soud. I když jde o trvalou pěstounskou péči, je potřeba v koutku duše počítat i s možností, že dítě bude chtít biologický rodič zpět. Pokud je to v zájmu dítěte, soud vždy upřednostňuje, aby bylo dítě vychováváno biologickou rodinou.
Podle toho, co píšeš, mi přijde, že nejsi srovnaná sama se sebou, těžko můžeš poskytnout zázemí dítěti, které má za sebou určitou nepěknou minulost. A s vědomím, že to nemusí být věčné. Z mého pozorování(psala jsem nedávno o pěstounské péči práci do školy a hovořila s rodinami),si biologické děti nevytvářejí sourozenecký vztah s dětmi přijatými do pěstounské péče. Většinou to chápou tak, že je musí ochraňovat, ale nepovede se jim proniknout tak blízko, aby šlo o rovnoprávný vztah. MOžná ale i proto, že tam bývá právě ten větší věkový rozdíl. Některé odborné zdroje hovoří, že pokud je i mezi vlastními sourozenci věkový rozdíl větší než 6 let, vyrůstají vedle sebe jako dva jedináčci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
24.4.17 13:11
@Jana206 píše:
Z mého pozorování(psala jsem nedávno o pěstounské péči práci do školy a hovořila s rodinami),si biologické děti nevytvářejí sourozenecký vztah s dětmi přijatými do pěstounské péče. Většinou to chápou tak, že je musí ochraňovat, ale nepovede se jim proniknout tak blízko, aby šlo o rovnoprávný vztah. MOžná ale i proto, že tam bývá právě ten větší věkový rozdíl. Některé odborné zdroje hovoří, že pokud je i mezi vlastními sourozenci věkový rozdíl větší než 6 let, vyrůstají vedle sebe jako dva jedináčci.

A netušíš, proč se tedy ten věkový rozdíl požaduje :think: když podle toho co píšeš vlastně není žádoucí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
24.4.17 13:15
@j.a.n.i1 píše:
A netušíš, proč se tedy ten věkový rozdíl požaduje :think: když podle toho co píšeš vlastně není žádoucí?

Mě bylo řečeno, aby si pár, který žádá o pěstounskou péči,„neupínal“ na dítě, které případně do PPP přijme, rodičovské ambice. Právě proto, že nejde o vztah rodiče a dítěte a k vůli těm všem úskalím, které to obnáší. Lidé musí být vyrovnaní a počítat se vším. I s tím, že jim vlastní rodiče dítěte mohou udělat ze života peklo(PP není anonymní) a že o dítě rozhodnutím soudu mohou ze dne na den přijít. I u původně trvalé pěstounské péče.
Taky tam nesmí být jediný důvod, že matka třeba nemůže znovu otěhotnět. Může to být popud, ale musí to být přijaté a zpracované.
S těmi rodinami, se kterými jsem mluvila, tak jejich vlastní děti v mladším školním věku normálně chodily na přednášky pro pěstouny, aby věděly, o čem je řeč. A potom byly ještě sociální pracovnicí dotazovány, že to mají pochopené a zpracované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.6.17 14:09

Mohli bychom se kontaktovat? Myslim ze bych potrebovala vasi pomoc, strasne moc vas prosim :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí