Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den maminky,
prosím o radu…moje 10m dcera po mě furt leze…neumí si sama hrát když jí dám do cestovní postýlky okamžitě řve jak tur…jsem už zoufalá nevím co s tím prosím prosím poradte
Tohle dělá mladší dcera taky
teď jí byl rok a je to horší a horší
Chce být prostě s maminkou, kde cítí bezpečí…každopádně z toho jednou vyrostou ![]()
Mám 10měs. syna a taky má „teplakové období“ - furt mi visí na teplácích, chce být u mne. Je to normální. Trochu se to zlepšilo, jak začal lézt. Chce to vydržet (již mám 2× za sebou).
Mam devitimesicniho a mam ho taky furt za zadkem nebo na ruce. U staršího se to zlepšilo, když začal chodit. Mrne uz obchází nábytek, tak snad se brzy pustí a vydá se vstříc zarne budoucnosti bez prilepeni na mne
musíš vydržet
Normální chování v tomto věku, možná separační úzkost. Nicméně zavírat do cestovní postýlky, proč? V tomto věku má dítě oblezat/obcházet prostor, ne být zavřené v postýlce.
Z mojí zkušenosti, děti byly nejsamostatnejsi po ránu, to se plazily p zemi, já mohla vypit kafe, udělat myčku atd. S postupem dne to bylo horší a odpoledne po probuzení už jsem neudělala do večera nic.
Příspěvek upraven 20.04.17 v 13:21
Je to normální, já jsem takto s mladší hodně věcí dělala s malou v nosítku na zádech. Tam bylo spokojená.
Počkej, až z toho vyroste, si časem zvykneš. Mojí holce je 12let a taky po mě porát leze. Když jí pošlu do pryč, tak kolikrát nafoukne hubnu a čučí jak puk
,že prý jsem krkavčí máma
![]()
Nedávejte ji do té postýlky, chce být s vámi, dejte si ji třeba do kuchyně když vaříte… prostě na volno, ať si jde kam chce
jinak v tomto věku bývá separačka, nemá cenu to lámat přes koleno, tak halt půl dne promazlíte, ono to za čas zase trochu odezní
naše malá se za mnou pořád plazila a lezla - měla furt co dělat chudinka, ale aspoň se unavila a hezky spala a natrénovala svaly na chození,
a když jsem měla po povinnostech (úklid, oběd), tak jsme si spolu hráli na zemi
Také jsem syna dávala do ohrádky, když jsem potřebovala vyběhnout za poštákem, dolů pod schody, sklepa, pověsit prádlo apod. Super věc. ![]()
Jinak, jak psaly holky, tak se děti často prostě chovají ![]()
Já si teda nedovedu představit, že v kuchyni by mi asistovalo dítě - když peču, smažím, spařuju horkou vodou
To jsem byla vždy ráda, že je syn v pohodě ve „svém“ a nemusím se bát jak o sebe, že mu uhnu a něco si udělám já, nebo, nedej bože, jemu… ![]()
Je to naprosto normální. V tomto věku je dítě fixované na maminku, hrát si samo neumí, neuspíšíš to. A pokud se to uspíšit budeš snažit, akorát ji zneurotizuješ.
@Helileli To píšeš o mojí desetiměsíční?
Já ráno lítám jako hadr na holi, abych stihla aspoň něco než začne slzavý údolí. Protože odpoledne už je jenom hysterické „mamamamama“, kdykoli se vzdálím na víc jak 10cm.
Vždyt je to hezký
nezlobte se že to tak píšu, ale až jim bude 15 tak nás pošlou akorát tak víte kam… ![]()