Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím, kdo mi poradí, jak je to se školkou a mateřskou dohromady?
Mám dcerku, která bude mít v září 3 roky a vzali mi ji do školky, za což jsem ráda, protože bylo málo míst. Pokračuji ale na mateřské dovolené, takže mi ji vzali jen na 4 hodiny denně. Ale v prosince čekáme dalšího drobečka, takže mi vznikne nová mateřská. Jak to bude s tou školkou? Bude to stále jen na 4 hodiny denně, nebo můžu potom i déle? Nevíte jak to chodí, popřípadě kde se mám informovat, které úřady jsou na to specializované? Ve školce jsem se tedy ještě neptala a myslím, že nevědí o našem přírůstku, možná by mi poradili i oni.
Děkuji Evča.
Jakmile dostanes materskou na mladsi dite, mel by ti zaniknout narok na rodicak na to starsi, takze ve skolce muze byt na delsi dobu nez ty 4h. Alespon me tvrdili na socialce, ze nemohu brat prispevky soucasne na obe deti, takze je vse krome pridavku na dite napsano na tu mladsi a ta starsi by mohla do jeslicek a potom do skolky bez problemu. Jenze mam spatne zkusenosti s uredniky, takze je mozne, ze ti reknou neco jineho.
Terik
Ahojky Evca, je to tak, jakmile nastoupíš na mateřskou s druhým mimi, můžeš dát první dítě do školky na libovolnou dobu, tedy dopoledne, nebo i odpo. Záleží ale na tom, jak se domluvíš ze školkou. Já už jsem na MD s očekávaným druhým, takže mě malou vzali na dopoledne.
Verbascum,
tak to přeji bezproblémový přícho miminka na svět. Krásně si to užijte. Eva
Takovej blbej dotaz, ale když zanikne rodičák na to první dítě, tak jaké příspěvky dostává? Jestli nějaké..
i.
Ahoj.
Teď beru rodičák na Radima, 6 týdnů před porodem 2 mimi ho musím ukončit ( není možný souběh MD a RP), dostanu mateřskou u původního zaměstnavatele na druhé dítě ( mám smlouvu na dobu neurčitou, takže jsem pořád zaměstnanec), po ukončení mateřské jdu na rodičák s druhým dítětem (pochopitelně si nechám zaplatit část dovolené, mám pocit, že mateřská je jako zaměstnání). Pokud netrvá zaměstnanecký poměr bude to jiné. Mělo by to být tak, že místo mateřské od zaměstnavatele bude maminka dostávat hned rodičák na druhé dítě.
Do školky může první dítě na celý den kdykoliv, pokud ho vezmou a maminka pobírá MD nebo RP na dítě druhé.
Pokud se pletu, vyveďte mě prosím z omylu. Díky ![]()
Beruška ![]()
Je to přesně tak jak píšeš, pokud jseš zaměstnanec a nastoupíš MD nejpozději v den třetích narozenin prvního dítěte tak máš nárok na PPM, pokud zaměstnanec nejseš, nebo nastupuješ pozdějc máš nárok na další rodičák.