Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@chatwenna píše:
Nemluvim o zavirani mamky! Mluvim o zavirani sebe sama, pokud ja jsem jednim z deti…
Sice jsem to musela přečíst několikrát, než jsem to pochopila
, ale i tak to bude hodně o zvyku. Když se narodíš do třeba 7 členné rodiny, pak ti to přijde normální
Jsi jedináček?
@Timinka
Nemela jich dvanact doma najednou to vime, ale kolik jich tam bylo nejvic, to se nedozvime… Nema cenu polemizovat.
Na druhou cast meho prispevku jsi neodpovedela, takze nema cenu diskutovat.
Jdeme ven, je tam krasne. ![]()
Ahoj holky ![]()
Obdivuji rodiny s tolika dětmi, je to pro ty děti super mít takové velké zázemí jako je rodina (samozřejmě nemluvím o rodičích alkoholikách co se o děti nestarají). Ale ti rodiče na to musí mít, musí chtít mít tak velkou rodinu a tím pádem jí věnovat veškerý svůj volný čas
moje babička měla 13 sourozenců, její maminka byla vdova a na děti sama a i tak byly děti dobře vychované, měly k sobě úctu…
Já vím že na to nemám povahu, budou mi stačit dvě děti, je to o lidech každý preferuje něco jiného…
Reaguju jen na úvodní otázku, diskusi jsem nečetla. U nás v ulici bydlela rodina se 12 dětmi, nejmladší dcera byla stejně stará jako moje starší sestra, tak si spolu hrály, bylo to za sociku. Rodina žila ve velkém domě se zahradou, děti převážně „bydlely“ venku, matka byla trochu bláznivá (nevím, jestli už před tím, nebo jí hráblo z dětí
). Rodinu teda moc neřešila, prý vždycky uvařila hrnec brambor, postavila ho na práh a zavolala, že je oběd, kdo nepřišel, měl smůlu. Ale oni se zas dost postarali sousedi, třeba ta sestřina kamarádka u nás občas jedla, občas se umyla… Otce rodiny byl takový prvorepublikový elegán, co chodil v obleku s kapesníčkem odpoledne do kavárny
No byla jsem dítě, moc jsem to nevnímala, Ale je fakt, že všechny děti vyrostly v pohodě, všechny jsou minimálně vyučené, mají práci a svoje rodiny, není tam žádný problém údajně.
Druhák je dyslektik, já znám také jednoho aspergena, ten je ale premiant třídy, ten se učí naprosto samostatně, jasně, ne každý má takový potenciál.
Mě by bylo líto těch nejstarších dětí, co musí pomáhat s malýma
Já v patnácti dost hlídala sestře děti a uplně jsem to nesnášela
tohle je prostě blbý ![]()
@kolimus píše:
Druhák je dyslektik, já znám také jednoho aspergena, ten je ale premiant třídy, ten se učí naprosto samostatně, jasně, ne každý má takový potenciál.
No dcera je šikovná, ve škole bezproblémová (doma už je to horší),ale teď jsme začali řešit dys… nejde jí násobilka, děleno, sčítání několika čísel najednou atd…
@chatwenna : Tak jasně, že když se teď zeptáš nějakého introvertněji založeného dítěte, jestli chce mít svůj pokoj, tak po tobě skočí…ale otázka je, jestli kdyby to dítě mělo možnost třeba rok žít jako jedináček, tak co by si vybralo…jestli to, nebo dalších pět sourozenců a sdílení pokoje…to se ale nikdy nedozvíme ![]()
A teda ty pořád mluvíš o nějakém nucení, ale silně pochybuju, že @Timinka sedí na svých dětech a nutí je každý den hodinu sedět na zadku v kuchyni a dělat hromadně úkoly…Předpokládám, že v okamžiku, kdy jeden z nich řekne, že si to radši půjde dělat do pokoje, tak ho asi nechá a pak jen zkontroluje, jestli to má hotový, ne? Oni přece mají svobodu rozhodování, nejsou ve vězení, jen žijou ve větší skupině…ve skupině lidí, kteří je mají rádi, a který mají rádi i oni, i když se třeba občas pohádaj. Ty zážitky, co budou mít její děti z dětství, bych já chtěla mít…Jedinej zážitek, kterej má z dětství já, je velkej pokoj plnej hraček…Domů jsem si nesměla vodit ani kamarády a nikdo si se mnou nehrál, protože tehdá se s výchovou nikdo nesral ![]()
@Sněhurka a nelinka : to je asi u každýho různý…Já jsem nikdy děti nijak nebaštila, ale v okamžiku, kdy se mi narodila ségra - to mi bylo už 15, proto tvrdím, že jsem jedináček - tak jsem začala děti milovat a bylo mi jasný, že já jich chci hodně…a že jsem se jí něco nahlídala, matka totiž chlastá…dneska je ségře už skoro devět a je naprosto boží…mám na ni taky tak trochu vlastnické právo
aspoň to tak beru ![]()
@Katie So píše:
Já mít 12 dětí, tak asi skočím pod vlak![]()
u 11 bys ještě neskákala?
![]()
@Katie So píše:
Já mít 12 dětí, tak asi skočím pod vlak![]()
já bych skočila i se 2 dětma. Teď jsem ráda, že zvládám jednoho draka, natož mateřskou školu ![]()
@mejdylko píše:
já bych skočila i se 2 dětma. Teď jsem ráda, že zvládám jednoho draka, natož mateřskou školu
což je hodně vtipné u nás na ZŠ
mnohdy tam má učtelka ve třídě méně dětí než já doma
(ve třídě mají cca 10 dětí, když je někdo nemocný )
@Timinka jí chodila na vesnici do školy a ve třídě nás bylo 6
pak nás spojili s větší třídou, tak jsme byli duo třída, ale bylo to děsný. Ve škole ve městě mi to pak vyhovovalo víc. ![]()