Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@chatwenna njn, někdo se potřebuje zavírat s jedním dítětem a někdo tu potřebu nemá ani se šesti ![]()
@Timinka zaujala mě domácí výuka, jak to šlo? Proč jen dva roky? Nebo prostě víc infa, jestli můžeš napsat, samozřejmě respektuju, jestli nechceš.
Pro mě osobně je to hodně o penězích. Při představě, že máme tak vysoký příjem, kdy naprosto nemusím řešit běžné záležitosti, budu mít klidně taky kupu dětí. Často je mamina víc vyčerpaná psychicky, než fyzicky. Si představte, že potřebujete nakoupit a máte u sebe třeba 5 dětí. Když mám prachy, mám tudíž svoje auto, nemusíme pěšky. Mám prachy, můžu děti, kt. chtějí, nechat v hracím koutku a jít na prodejnu se zbytkem. Mám prachy, nemusím studovat, který jogurt vychází nejlíp v poměru k množství a složení, prostě popadnu a jdu, nakupuju mnohem rychleji. Dítěti se zhorší průměr ve škole, není problém, bude chodit paní na úklid a já se můžu s dětma učit. A tak dál, dalo by se pokračovat ještě dlouho.
@zuzouš byli jsme v zahraničí, nebylo jiné možnosti
no a šlo to no, jako můj životní sen to teda nebyl, ale přežili jsme to a celkem bez úhony.
@chatwenna Pisete ukoly spolecne, koupete se spolecne, vecerite spolecne (nemyslim rodice s detmi, myslim sourozence mezi sebou). Ty deti jsou proste jak ovce, protoze je to organizacne jednodussi.
a jako vidět něco špatného u takto přínosných životních okamžicích může jen hlupák. Není nic důležitějšího, než trávit s dětmi společný čas, dohromady, poslouchat jejich starosti i radosti.
Ahoj, Já mám děti 3,od po-pá odpol.je u nás synovec. Já nemám dobré zkušenosti s učením dohromady-kluci se překřikují, hádají. Učíme se většinou zvlášť-syn s ADHD není schopen se soustředit, když se učí s někým. Ten nejmenší- druhák není schopen udělat úkoly sám. Takže proto si neumím představit, že bych se učila s ještě více dětma, za mě max.4.
@Timinka jo táák, já myslela, že to bylo dobrovolně ![]()
@kolimus píše:
Ahoj, Já mám děti 3,od po-pá odpol.je u nás synovec. Já nemám dobré zkušenosti s učením dohromady-kluci se překřikují, hádají. Učíme se většinou zvlášť-syn s ADHD není schopen se soustředit, když se učí s někým. Ten nejmenší- druhák není schopen udělat úkoly sám. Takže proto si neumím představit, že bych se učila s ještě více dětma, za mě max.4.
Naučit druháka samostatnosti? Učení se s dětma mi připadá jako nějaký děsně in výdobytek poslední doby. Nejsem ještě tak stará, je mi 27, ale v dobách „mé“ druhé třídy dělaly úkoly děti, pro děti taky přece ty úkoly byly ![]()
@Timinka píše:
@chatwenna Pisete ukoly spolecne, koupete se spolecne, vecerite spolecne (nemyslim rodice s detmi, myslim sourozence mezi sebou). Ty deti jsou proste jak ovce, protoze je to organizacne jednodussi.a jako vidět něco špatného u takto přínosných životních okamžicích může jen hlupák. Není nic důležitějšího, než trávit s dětmi společný čas, dohromady, poslouchat jejich starosti i radosti.
Opakuju!! Nemyslim to tak, ze rodice s nimi travi cas… myslim to tak, ze mam neustale za prdeli sourozence… ![]()
Nemluvim o zavirani mamky! Mluvim o zavirani sebe sama, pokud ja jsem jednim z deti…
@KKatka23 píše:
@chatwenna : Je ale v dnešní době úplně normální, že rodina žije ve 2+1 nebo 3+1 a má dvě děti…tzn. děti mají taky společný pokoj dohromady…já jsem sice jedináček, ale všichni moji kamarádi to tak měli… tak jaképak, že se nemůžou nikam zavřít? No nemůžou, ale tak to prostě je…Málokdo má na to, aby měl barák a pro každýho jednu místnost. Jako uznávám, že v dospívání potřebujou trochu soukromí, ale zpravidla je to tak, že holky jsou v pokoji sami a kluci taky jsou odděleně. Kámoška se takhle vždycky domlouvala se ségrou. Když chtěla, aby u nich přespal její kluk, tak ségra šla spát ke kámošce (nebo do obýváku) a naopak. Myslím, že se tak děti učí skutečnému kompromisu…Mě se moc líbí, co tady píšou holky. Co je špatnýho na tom, že všichni dělají úkoly dohromady??? Vždyť je to krásný! Úplně je vidím v kuchyni, jak mamina poletuje, poklízí a když někdo potřebuje s něčím pomoct, pomůže…Chci taky jednou velkou rodinu, protože nic nemá v životě větší smysl…Rozhodně nebudu mít jedno dítě kvůli tomu, abych mohla věnovat 100 procent volnýho času jenom jemu (což tak stejně v praxi není) a aby mohl mít nejnovější a nejperfektnější věci
Do tech mistnosti pocitam napriklad i koupelnu… ![]()
Tobe to prijde krasne, ze delaji vsechno spolu… Mne uz mene. A co si o tom mysli ty deti, ze maji neustale za zadkem sourozence a nejsou vnimany jako individualita, ale jako cast celku, to uz se nedovime…
@Lili5 píše:
@chatwenna myslím si, že to je nejtragičtější věc v dnešní době, co se na dětech páchá - že se neučí žít spolu… jak má potom dítě, které vyrůstalo samo v pokojíčku, bez toho aby muselo brát ohledy na svého sourozence, žít ve svazku s manželem, ev. jak přijdou děti? Myslím, že tady je riziko sociálních patologií tragicky vyšší než u dětí, kde třeba v jednom pokoji je dětí 10.@KKatka23 souhlasím.
Ja se nepru o tom, ze ty deti budou mit kvalitni socialni dovednosti… Ja jen tvrdim, ze ja muset delat vsechno hromadne a v kazde mistnosti, kam vlezu, jsou nejaci lide… Tak budu velmi frustrovana.
@chatwenna proč by měli mít sourozence za zadkem? Každý má svoje záliby, svůj prostor, svoje kamarády. Pořád se tu snažíš utvořit dojem, že vícečetné rodiny mají snad děti přivázané k sobě pupeční šňůrou dokud neutečou ![]()
Mmch pokojíky mají po dvou, ale každý pokoj má 33 metrů a výšku stropu 4,7 metru ![]()
Zuzouš kolik máš doma dětí s ADHD? Nebo dyslektiků? Až je budeš mít, tak pak mi odpovíš, jak tyto děti vůbec přimět napsat úkoly, donutit je aby se něco naučily, je sakra těžké. Kdybych se s nima neučila, pak by to dopadlo…
@Timinka Znova rikam, ze ty mas sest deti… To je polovina toho, co ma pani v clanku. Pani bydli v panelaku… ![]()
Ja se nesnazim nabudit zadny dojem. Ja jen rikam (coz je logicke pro kazdeho, co umi pocitat), ze maji matky na sve deti pri takovem poctu mene casu.
A ze nektere deti, klidnejsi introvertnejsi, muzou s tim full house problem. Ja bych ho mela.
@kolimus píše:
Zuzouš kolik máš doma dětí s ADHD? Nebo dyslektiků? Až je budeš mít, tak pak mi odpovíš, jak tyto děti vůbec přimět napsat úkoly, donutit je aby se něco naučily, je sakra těžké. Kdybych se s nima neučila, pak by to dopadlo…
hele já dvakrát týdně beru dceru (4 třída -aspergerův syndrom) hned po obědě a učím se s ní úplně zvlášť zbytek týdne zvládneme s prvňačkou
@chatwenna paní v paneláku jich nikdy doma 12 najednou neměla i teď jich tam má sedm
i u nás už děti budou odcházet -nejstarší je 18 a půl, druhámu bude 15 bude muset na intr od září, protože škola co chce je daleko. Zůstanou nám doma jen 4 dcery ![]()
@kolimus píše:
Píšeš, že jedno dítě má hyper. a druhé je zdravý druhák, co neumí dělat úkoly sám. Já psala o tom druhákovi, o ADHD nebyla zmínka, právě proto, že já mám dítě v pořádku a zkušenosti s adhd nemám ![]()