Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kelsey píše: Žiju na vesnici, ráno cestou do školky, jdeme kolem městanky, přímo naproti školy banda 7-9 taku kouří, párečky se drží za ruce, objímají se, jak kdyby se pul roku neviděli. Ředitelka má reditelnu za stromem naproti toho kde hoši kouří, ani se nesnaží schovávat.
no prave…porad lepsi at blbnou se sexem nez aby pravidelne kourily, hulily a opijely se ![]()
V dnešní době je to bohužel,,normální„. Dnes není neobvyklé, že podobné věci dělají už i v 11,co se někdy na netu dočítám. Hold doba je jiná, než byla za nás, když nám bylo 13. Když to tak řeknu, aspoň je,,zodpovědný“ a kondomy měl nachystané. Na to nemyslí kolikrát ani 16ti letí. Každopádne o tom chování ve škole si s ním promluvte. To je taky jediná možnost co můžete udělat
Raději líbání apod než drogy, chlast nebo cigarety ne?
Jeho chování může být bohužel i následek toho, že přišel o rodiče
To zanechá následky na každém takovém dítěti
Pokud by to třeba pomohlo tak zkusit psychologa? Nezbývá než doufat, že to mladému docvakne
Pevné nervy a držím palce, ať vše dobře dopadne ![]()
Někteří asi zaspali dobu nebo žijí v jiném století, jak tak koukám. Líbání ve 13 mi přijde absolutně normální. Pokud má ta holka rozum, tak by se s ním stejně ještě nevyspala. Většina mých kamarádek přišla o panenství ve 14 a těhotné nebyly a nikdo do vězení nešel, takže bych to tolik nedramatizovala. A jelikož to je věk puberty, tak se na základce děli i horší věci než že se tam někdo líbal, např. kouření u školy nebo pití francovky na záchodě a ze všech vyrostli normální lidi. Asi jste byli všichni svatí, ale pro mě mnohem lepší tohle, než aby byl s nějakou blbou partou a někde fetoval. Stačí mu jen vysvětlit, že ve škole by se líbat neměl, že by ho za to mohli vyhodit a na první sex ať počká do 15, není kam spěchat, užije si toho pak dost. Puberťák si stejně udělá, co chce, ale i když jsem taky dělala ve 13 dost kravin, pořád jsem měla aspoň trochu rozumu, abych věděla, co můžu a co už je za hranou
.
@Leenvecka píše:
vy je vsichni vidite jako maly mimina, ale jeste pred 150 lety byla 13 tileta holka dost casto mamou a kluci o to prichazeli taky v tuhle dobu…
Na to jsi přišla jak? Já jsem těch matričních knih už pročetla hodně, ale tohle jsem tam fakt neviděla. Dokonce ona ta plnoletost byla posunuta na pozdější věk než je to dnes.
Ohledně chování ve škole bych je poučila a hodně bych si rozmyslela, jestli jim dovolím, aby můj dům využívali jako šmajchlkabinet.
Pokud se to stalo skutečně tak jak popisujete, tak je dotyčná ředitelka vyhořelá kráva, která by skutečně neměla pracovat s dětmi.
Synovci je potřeba vysvětlit, že holt k němu právě dorazil svět dospělých, a pokud nechce přilévat do ohně, tak si intimnosti s dotyčnou musí nechat do soukromí, protože vytočená, vyhořelá úča v řídící pozici mu zbytek školní docházky extrémně znepříjemnit.
Její silový přístup je absurdní, příčetný pedagog to jaksi vyřeší účinně na místě a odpustí si podobné scény, ale to je holt realita, se kterou se synovec musí smířit.
Její nevhodný přístup a chování není zas až tak přes čáru, aby to mělo smysl řešit s inspekcí či zřizovatelem, onen záchvat hormonů je sice pochopitelný, ale na školní chodbu fakt nepatří, tuším že to bude postihovat něco ve školním řádě.
Takže je-li dostatečně dospělý na petting, tak je taky dospělý na to, aby ovládal svou touhu líbat se kdekoliv.
Nemá smysl chodit do konfliktu s dotyčnou, nemůžete ho vyhrát, jen se zhorší situace.
@Michelle3068 píše:
Ahoj maminy,
před pár dny jsem svého 13-ti (skoro 14-ti) letého synovce, o kterého se starám, přistihla jak se v posteli líbá s holkou. Oba bez trička. Měla jsem z toho šok. Když jeho „kamarádka“ odešla, šla jsem si s ním promluvit. Konverzaci začal „No neříkej, že si to nikdy nedělala…“ následoval můj záchvat smíchu. Ptala jsem se ho, co dělali. A následovala další přímá odpověď: „Neboj se, nepíchali jsme spolu. A kdyby jo, tak mám tohle.“ sáhl do šuplíku a vytáhl z něj dvě krabičky kondomů a dodal, že jsou od staršího bráchy, jen jako záloha. Trochu jsme si o tom povídali a nakonec jsem mu doporučila, aby se příště zamkli. To bylo celkem v pohodě, ale dneska jsem kvůli podobné situaci ve škole.
Minulý týden přišel mail, že mě zvou do školy projednat chování nepřiměřené věku mého svěřence. Okamžitě jsem za „malým“ šla a ptala se, co to má být a jestli má nějaké vysvětlení. Řekl mi, že se s tou holkou líbali (trochu vášnivěji) a on jí přitlačil na zeď a zmáčkl zadek, jenže kolem šla ředitelka a viděla je. Řekla jim, že tohle chování se do školy nehodí, ale jestli to chtějí provozovat, tak by si měli zaplatit pokoj v nějakém levném motelu.
Nicméně jsem šla na schůzku s paní ředitelkou a byla tam i maminka té dcery. Když jsme čekali na ředitelku, tak jsme se shodli, že to v jejich věku není nic tak hrozného. hned jak jsme se s ředitelkou pozdravili, tak na nás začala vysazovat, že to není chování hodné jejich věku a řekla několik vět tohohle smyslu. Protože mě to začínaly vytáčet její narážky typu: To, že mu umřeli rodiče ho z ničeho neomlouvá. Je to jen namyšlený hokejista. Na tu dívku zase: Ta vaše fiflena si myslí, že může všechno, protože její tatíček je zazobaný a má všechno. Řekla jsem jí, co si to vůbec dovoluje takhle mluvit o našich dětech. Druhá maminka zase něco ve smyslu, že za tu školu platíme majlant, a už jenom proto by se mě chovat trochu slušně. Zkrátka jsme se tam strašně pohádali. Pak jsme obě odešli a ještě si vyměnili čísla. Večer mi přišel celkem výhružný mail, že bych svému svěřenci měla domluvit a podobně.
Chtěla bych znát váš názor popřípadě nějakou radu. Díky M.
pominu věk, ale to, že platíte školné není důvod k tmu, aby děti - ano ve 13 to jsou děti- provozovaly intimnosti veřejně… tady vidím selhání vás jako rodiny a rodiny té dívky, že vaše děti nemají zakořeněno, že jisté věci jsou soukromé intimní a není slušné se olizovat veřejně na očích.. měli byste jim vysvětlit zásady slušného chování, například mě by vadilo, že je moje třináctileté dítě svědkem toho, že po sobě spolužáci bezostyšně lezou ![]()
Příspěvek upraven 01.11.16 v 20:10
@Leenvecka píše:
sice pod zakonem jsou, ale pokud se spolu ted vyspi tak ani na jednoho zadnej zakone nemuze…protoze zadnemu nebylo vic jak 15.pokud by spolu vydrzeli do 15 narzek jednoho z ucasnenych a pak si dali pauzu do narozenin toho druheho je to opet v cajku.
Jako hlavne pokud jim tahne na 14 obou tak proste v tomhle veku o to nekteri prichazeji no…znam takhle celkem dost kamaradu…
zakladatelce radim si sednou s obema pubertakama…promluit jim do duse, ze libani na chodbach neni uplne ok…
Sice mi pomalu tahne na 30, ale dost zive si na ten vek vzpominam jak se mnou lomcovali hromony a kdyby bylo tenkrat s kym (tenkrat jsem byla takovy osklivy introvertni kacatko) tak jsem o to panenstvi prisla taky celkem zahy.
obema vysvetlit, ze bude lepsi se sexem pockat…at klidne spolu masturbujou, delaj si to pusou apod (pokud to bude s oboustranym souhlasem), ale ze by bylo lepsi fakt jeste ten rok dva pockat…
a kdyz uz tak fakt varovani, ze jedine s kondomem…
ale jejich rodiče/vychovatelé budou popotahováni za případné ohrožení mravní výchovy mládeže a minimálně pod dohledem sociálky budou..
@Leenvecka píše:
vy je vsichni vidite jako maly mimina, ale jeste pred 150 lety byla 13 tileta holka dost casto mamou a kluci o to prichazeli taky v tuhle dobu…libani ve 13-14 je proste uplne normalni…to samy treba i prvni doteky…nekteri kluci a holky na to jsou rychleji nekteri pozdeji…a zakazovani fakt v tomhle smeru nic nevyresi spis naopak to ty decka dozene k tomu, ze na to budou chtit natruc skocit driv.
@Martina1991 píše:
Někteří asi zaspali dobu nebo žijí v jiném století, jak tak koukám. Líbání ve 13 mi přijde absolutně normální. Pokud má ta holka rozum, tak by se s ním stejně ještě nevyspala. Většina mých kamarádek přišla o panenství ve 14 a těhotné nebyly a nikdo do vězení nešel, takže bych to tolik nedramatizovala. A jelikož to je věk puberty, tak se na základce děli i horší věci než že se tam někdo líbal, např. kouření u školy nebo pití francovky na záchodě a ze všech vyrostli normální lidi. Asi jste byli všichni svatí, ale pro mě mnohem lepší tohle, než aby byl s nějakou blbou partou a někde fetoval. Stačí mu jen vysvětlit, že ve škole by se líbat neměl, že by ho za to mohli vyhodit a na první sex ať počká do 15, není kam spěchat, užije si toho pak dost. Puberťák si stejně udělá, co chce, ale i když jsem taky dělala ve 13 dost kravin, pořád jsem měla aspoň trochu rozumu, abych věděla, co můžu a co už je za hranou.
Asi taky žiju v jiném století. U čtrnáctiletých hormony poblázněných puberťáků bych na rozum nespoléhala a ostatně to, že většina tvých kamarádek přišla ve čtrnácti o panenství, moc přesvědčivý není ![]()
Pokud chceš být v jeho 15 babičkou, tak pokračuj, jak pokračuješ…
![]()
Tak ja jsem se ceatila ze statu, kde jsme dleli dlouho kvuli manzelove praci pred 10 mesici a nevim jestli se tam za tu dobu tak zmenila moralka, ale cely pribeh mi prijde uhozeny
tak za A ve 13 je osahavani doma keste za podpory rodicu minimalne divne a v USA (tedy aspon v tech mych UsA kde jsem zila
je toto NAPROSTO neprijatelne, jak ze strany reditelky, matky tak intech dotCnych, protoze oni jsou skutecne daleko vice konzervativni apolecnost nez Evropa obecne. Takze mi to orijde uhozene a popravde ve 13 ani dneska tadx neni normalni premyslet nad sexem, prvni lasky mozna sem tam nesmela pusa tot vse a kdu od zdroje, matka je uc na ZS
@blobfish jo taky jsem znala jednu co o to prisla ve 14 vsichni si o ni suskali a v 18 uz mela dvacetihlave skore ![]()
@Michelle3068 Státem bych se fakt neoháněla.
Vzhledem k tomu, jak je tam například koncipovaná třeba pěstounská péče, tak lze říct, že rozhodnutí státu opravdu není zárukou určitých schopností a zodpovědnosti.
Takže tím bych se opravdu neoháněla.
Upřímně - jsem docela překvapená, kolika lidem se zdá být normální ve 13 mít v nočním stolku kondomy
. Mně to i v těch patnácti přijde strašně brzo, ale ve 13 bych nedebatovala vůbec o ničem. Příště se zamkněte??? No asi jsem fakt už stará. Mám dceru ještě o několik let mladší, ale asi dnes skočím do lékárny koupit nějaký spermicidní krém, kdyby náhodou. A zkontroluji, jestli má v pořádku zámek, aby se mohla v pokojíčku ochránit před vlezlou matkou ![]()