Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Náš malý má 85 cm a 10,5 kg. Chodí už pěkné sám, teda spíš běhá, pomalá chůze ho nebaví
. Pa Pa, Paci-paci, ták jsem veliký už umí tak od 11 měs. Je poměrně šikovný rychle se učí zvířatka, umí psa haf haf, krávu bůů, kočku mau a prasátko chro chro. Říká mama, tata, baba, deda, když jde ven nebo někam odchází řekne papa, na jídlo říká ham-ham a když je to moc dobré tak nam. Je dost divoký pořád někde utíká, leze a mě vůbec neposlouchá nebo teď používá na všecko co nechce dělat jeho oblíbené nee nee.
Jí už normální jídlo uvařené jen ne moc ochucené + je kojen ještě. Jo a teď se naučil nové slovo něco czaj…čaj
když chce pít
Nas mrnous mel v roce 9,82kg a 79cm. Oproti prvnimu mi prijde sikovny hlavne v mluveni. Prstickem ukazuje a rika tady, tam, pak umi haf, bee, koko, kac, brum, dela baf, mile rad vsechno hazi na zem a rika bac, nejoblibenejsi je ne, rika i jo, nebo ale jo.
vola na me mami hami aj. Jsem z nej nadsena. Dela paci, jak je velky, mala, prosim, cucha k noham a hlasi fuuuj.
dava francouzske pusinky a rad se schovava pod perinu. Krasne jezdi s autickama a tedka zacal i uklizet do krabic. Kez by mu to vydrzelo.
Jakmile vidi ze jime tak se pririti a chce jist taky. Vidim velky vliv druheho ditete. Chuze taky jen kolem nabytku. Ale na to je casu dost. Taky uz maluje na papir a vsude okolo. Miluje jakykoliv cudliky, mobily atp. No a bohuzel se uz i vzteka a vubec neposloucha. Hlasek ma jak zvon a me puka hlava. ![]()
Zdravím, náš malý má 13,5 měsíců a co umí? No v podstatě spoustu věcí, které jste tady už všechny psaly… běhá sám bez pomoci od 10. měsíce, takže dneska už dokonale, venku nechce v kočárku vůbec sedět, prostě my kočár nepoužíváme, jen na fakt dlouhé trasy
. Umí se sám najíst, poprosit, udělat paci paci, taky jak se veliký, oblíká si hrozně rád štramplíčky - na hlavičku
- sám se hodně rád i vysvlíká. Hraje si i s námi a hodně často sám - ne že bychom se mu nechtěli věnovat, ale ono ho hraní s rodiči nebaví.
Jí snad všechno možné co se mu dá - někdy nám připadá jako malý nenažranec ![]()
Máme rovných 10kg a necelých 80cm
, 10 zubů - které se snažíme čistit, ikdyž se to malému nějak zvláště nelíbí
Nám bude 14 měsíců, máme 10 kilo, 8 zubů a chodit nechceme, jen za ručičku
A v noci spinká krásně od 19:30 do 8 :00..
Já mam asi mimozemštana. Sám se nenají jedině, kdyby to bylo všude po zdech. Chodí za ruku výborně sám nechce. Nerozumí ničemu, co řeknu. Odmítá dělat paci paci a podobný věci. Mluví spoustu divných slov občas mama, tata, baba, kaka, teda. Sám si nehraje ani minutu. Dost často řve. V noci nespí. Má 12 kg a 85 cm
@annaei ale ne nemáš…
ber to všechno tak, že každé dítě, je individuální a svoje… takže až dojde čas, malý se Ti všechno naučí a bude taky umět…
Náš malý taky velkou spoustu věcí ještě neumí… prostě něco jo a něco ne, stále je se co učit…
Mě teď nejvíc točí, jak chce jíst sama, to je masakr
abych ji potom jídle šoupla hned do vany
a to nemluvím o tom, jak to vypadá okolo ní
a když jí nechci dát lžičku do ruky, tak se děsně vzteká a řve jak tygr
Dřív jsem ji nakrmila, pak dostala svoji lžičku a mohla si papat sama, ale je to tak týden, co se šprajcla a vyvádí ![]()
@monalka No někdo prý malým dětem prostírá ve vaně - ten úklid je pak jednodušší.
Že bych to taky prubla?
Ale ne, zatím to není tak hrozné, ale že by jedla sama lžičkou, to teda nehrozí. Přeci jen rukama je to pohodlnější. ![]()
U nás to teda hrozný je, ještě jí do toho lezou zuby, takže v noci blbě spí
Ale ta vana mě teda pobavila
to jsem ještě neslyšela ![]()
@monalka Tak s tím jídlem jsme na tom dneska byli stejně…
taky jsem pak přemýšlela, jak to vyřešit
A ad. ty zuby, buď ráda, že je při nich protivná jen zároveň s jídlem… malý chytnul prořezání spodních čtyřek zároveň s angínou, takže jsme nevěděli, která 40st. horečka patří k čemu ![]()
Naše Adélka má ve 13měs. 77 cm a 9,4 kg, umí chodit, říká máma, mňam, hají, táta, teta, dede (děda), ne, a jinak brebentí, ale rozumí co jí říkám, když řeknu jdeme se oblékat, podá si svetr a botky, když příjdeme z venku sundává si čepici a bundu, motorický je moc šikovná. Ale to jídlo nic moc
večer nechce kaši, takže vůbec nevím co jí dávat, máme intol. laktozy, takže mleč. výrobky nemůžeme. Někdy je to boj ![]()
Ahoj holky
tak moje mala je skoro stejna jak vase deti. Chodi, neco mluvi, nejake zviratka a cinnosti dela. Jedna vec me vrta hlavou, nedokaze v 14,5 mes spolknout zadnou tuhou stravu. Zuzla to v pusince a pak bud to vyplivne a nebo se zacne davit nejakym tym kouskem a vyhodi mi to vse aj s polevkou nebo jinym rozmixovanym jidlem ktere do ni tak tezko dostanu. Ma 4 zuby, 5 na ceste. Mate to taky takhle nekdo?
@annaei píše:
Já mam asi mimozemštana. Sám se nenají jedině, kdyby to bylo všude po zdech. Chodí za ruku výborně sám nechce. Nerozumí ničemu, co řeknu. Odmítá dělat paci paci a podobný věci. Mluví spoustu divných slov občas mama, tata, baba, kaka, teda. Sám si nehraje ani minutu. Dost často řve. V noci nespí. Má 12 kg a 85 cm
Naše malá má necelých 9kg, 6 zubů, chodí, říká mama, baba, tata, dada, tete, papa, ba (když dělá baf, nebo když vidí pejska), když chce papat tak - mnam mnam:) Sice toho neříká tolik, ale už rozumí moc dobře:)
Na nočník nechodíme, necháme to na jaro.
Ví kde má pupík, nosánek, očička, zoubky, ouško.
Krásně spinká zhruba od 7 do 8, cca kolem 5 se budí na mlíčko. Přez den už jen jednou 1 - 2 hodiny.
Umí jak je veliká, jak se má - tak tak všelijak, malá, paci paci, dělá indiána, navléká kroužky na tyč, snaží se dělat vařila mišička kašičku:) Dává pusinky s pootevřenou pusinkou:)Chodíme plavat, tak už se i potápí.
Sama papat lžičkou ještě neumí, je spíš nejedlík, nechce kousky ze lžičky ale z ruky sní cokoliv:)
Dál už mě nic nenapadá:)
Ahoj všem, obnovuji diskuzi, ať nemusím zakládat novou. Chtěla jsem se optat, zda je na tom někdo, jako my nebo bych situaci měla řešit s pediatričkou. Jdeme tam příští týden, tak se stejně asi poptám, ale i tak bych ráda znala vaše názory. Syn má zítra 13m, fyzicky je na tom úplně normálně jako ostatní děti, ještě teda nechodí, ale umí stát v prostoru bez opory, chodí kolem nábytku atd. Ale, co se týče té psychické stránky to mi dělá starosti. Je to spíš tím, že kolem sebe vidím samé šikovné děti v jeho věku, tak to ve mě hlodá, jinak bych to asi neřešila. Jediné, co syna zajímá je vyhrabat všechny skříne, kuchyň, hrát si s pračkou, hračky ho vůbec nezajímají, neumí si s nima hrát prohlédne, strčí do pusy a zahodí a jde stejně rabovat skříň, což by tak ani nevadilo, ale neumí ukazovat na věci, podávat věci, jako, že by mi něco přinesl, dal třeba jednu věc do krabice, přijde mi, že někdy vůbec nevnímá, když si hraje třeba s rotopedem
na jméno slyší krásné, pokaždé se otočí, když mu táta čte, tak to hltá a dává pozor, ale nic si z toho nevzeme. Děláme mu zvířátka, pouštíme pohádky, zpíváme, čteme, ale přijde mi, že to je k ničemu. Když vidí psa, tak hned ožije a dělá něco jako hf, ale to je tak vše. Stavěla bych mi donekonečna kostky, hrála si s ním, ale strašně ho to nebaví, miluje to venku, šmejdit atd.
Fascinují ho teda knoflíky, různé dírky, škvírky, nerovnosti atd. Hrozně má rád lidi a děti na všechny se směje, chytá na ně. Myslíte si, že v tom něco může být nebo to ještě dojde, setkaly jste se se stejnou sitací a zlepšilo se to? Nemyslím, ani tak mluvení, jak takové to podat věc, ukázat na něco atd. Děkuji vám moc. ![]()