Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Necti diskuze.. Moje stejně stará dcera neumí žádný srandy typu táák jsem veliká, nezamava nikomu. Říká jen tam a ham. Žádný máma, táta.. Ale rozumí všemu, když se jí chce, tak mi podá nebo donese o co jí řeknu. Chodí, staví kostky, ukazuje zvířátka, ale třeba části těla vůbec, nějak nevím, proč bych ji to měla učit ![]()
Mě vždycky spíš pobaví, že někdo odprisahne, že jeho dítě už v 6m říká máma táta, přitom fyziologický je do velmi nepravděpodobné.. Nesmíš všemu věřit ![]()
@ProfZav píše:
Necti diskuze.. Moje stejně stará dcera neumí žádný srandy typu táák jsem veliká, nezamava nikomu. Říká jen tam a ham. Žádný máma, táta.. Ale rozumí všemu, když se jí chce, tak mi podá nebo donese o co jí řeknu. Chodí, staví kostky, ukazuje zvířátka, ale třeba části těla vůbec, nějak nevím, proč bych ji to měla učit
Mě vždycky spíš pobaví, že někdo odprisahne, že jeho dítě už v 6m říká máma táta, přitom fyziologický je do velmi nepravděpodobné.. Nesmíš všemu věřit
Přesně tak. Tohle poměřování nikam nevede. Chápu, že mají ženské strach, já jsem stejná, mám první vymodlené mimčo a první 3-4 měsíce jsem pořád řešila, že něco neumí a nedělá. Pak jsem toho nechala, protože prostě každé dítě má svůj čas na všechno. A přesně, jak píšeš, na diskuzích se píšou nesmysly typu, „moje miminko se usmálo v porodnici“, když se tu někdo ptá na vědomý sociální úsměv… Jasně, že usmálo… Je to ovšem tik a ne sociální úsměv. To samé kolem pasení koníků, držení hlavy, točení na břicho, záda, a další a další dovednosti.
Zakladatelko, holka mi přijde úplně v pořádku ve všem. Co tak má dělat roční mimčo, tak dělá. Nepoměřovat!!! ![]()
Tvoje malá mi prijde úplně v pořádku. Muj syn byl ve 13 mesicich uplny mimoň. Nemluvil vůbec, neukazoval, myslím, že ani moc nerozuměl. Uměl jen paci paci a papá a udelat vez z kostek.
U dítěte, které ukazuje, rekne pár slov a udělá pár hříček bych se vubec nepozastavovala nad vývojem.
@hopsalka vubec nic. Dát kostku na kostku by dite melo bekdy kolem 18 měsíce. Ale když už máš dítě jako já, ktere skoro nic neumí, tak se prostě musis pochlubit, ze umí aspon tu věž
.
Náš Ondrášek - 74 cm, 9 kg, umí - paci paci, ukázat jak je veliký, ukázat kde má různé části těla, udělat pá pá. Ví jak dělá - pejsek, kravička, ovečka, kočička. Krásně chodí sám. Říká máma, táta, bába, děda, baf baf, papu, když chce mliko tak „dej dej“, když někoho nebo něco hledá tak „kdeee jeee“
umí si jezdit s autíčky a dělat zvuk brm brm, dávat kostky na sebe. Určitě jsem na něco zapomněla, ale je to prostě můj šikula, ikdyz někdy dost vztekloun a ze všeho nejraději mi vyhazuje oblečení a já jsem z toho na nervy ![]()
Náš Ondrášek - 74 cm, 9 kg, umí - paci paci, ukázat jak je veliký, ukázat kde má různé části těla, udělat pá pá. Ví jak dělá - pejsek, kravička, ovečka, kočička. Krásně chodí sám. Říká máma, táta, bába, děda, baf baf, papu, když chce mliko tak „dej dej“, když někoho nebo něco hledá tak „kdeee jeee“
umí si jezdit s autíčky a dělat zvuk brm brm, dávat kostky na sebe. Určitě jsem na něco zapomněla, ale je to prostě můj šikula, ikdyz někdy dost vztekloun a ze všeho nejraději mi vyhazuje oblečení a já jsem z toho na nervy ![]()