Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MonikaN.89 Můžu tě potěšit, máš úplně normální zdravé dítě
Slev ze svých požadavků, protože dle mého se mu věnujete až až. Rabovat, ocucávat věci a tak, bude ještě hodně dlouho. Co vlastně znamená, že všichni v okolí mají šikovné děti? Ono to docela záleží i na rodičích. Já třeba nemám ráda takové ty cvičené opičky a proto děti ani takovýmto způsobem necepuju. Vše beru formou legrace a jsem mile překvapená, když se dítko mimochodem i něco naučí ![]()
@MonikaN.89 já myslím, že je úplně normální, docela mě to pobavilo, kdysi jsem psala příspěvek hned nad váma a už si vůbec nepamatuju, že byla dcera tak šikovná. Syn má ted 12 měsíců a je přesně jako váš
Začíná chodit, ale říká jen máma, táta a bába. Neukazuje, nic moc neopakuje, jen paci paci občas udělá. Hračky ho taky nebaví, jen je vyhazovat ze skříně, takže si většinou hrajeme jen tak že on kramaří a já mu to pod rukama uklízím:) Navlíkání kroužků chápe, ale nejde mu to, tak to nedělá, nemá tu trpělivost. Taky ho zajímají jen věci co nemá, kramaření v kuchyni, všelijaký šnůry atd.
Myslím, že se to časem zlepší, holt každý dítě je šikovný na něco jinýho, některý jsou zase pozadu fyzicky ![]()
Podle mě je to normální, přijde to časem.
Mě dcerka v roce začala chodit a na to konto zase přestala mluvit, brebentí, ale co už dřív říkala třeba „ham“, tak to už zas nějak pozapomněla. Hračky ji taky neberou, jediný, co ji opravdu baví, je viset na mě, lozit po mě a nechat se nosit. A chodit venku. Ani u toho kramaření se sama nezabaví, i když zas musím uznat, že když u ní sedím, tak ty šuplíky vykramaří a zase do nich věci vrací zpátky, aniž bych se o to nějak musela přičinit.
@Syska
tak to jsem si oddychla, to je přesně naše díte
my si hrajeme tak, že on si sedne otevře šuplíky vyhází všechny misky, hrnce, já to uklidím a jedeme znovu, pak rychle do pračky, to trčí jen nohy, jak tam zaleze
jak on miluje šňůry všech druhů já jsem mu i jednou koupila tkaničky na hraní, paní v obchodě na mě koukala, jak na blázna, když se mě ptala na barvu a délku, řikám to je jedno, to je pro syna na hraní ![]()
@Amys
třeba to, že má o týden mladšího kamaráda a ten dává hračky do krabice, kyblíčku, když si to rozhází nebo nosí třeba mamce kamínky, hračky, listuj v knížce nebo krmí našeho malého, dává mu do pusy sušenky nebo dá i mě, ukazuje, kde má bříško, nos atd. vezme klíče a strká je do zámku, ukazuje na věci, umí se odrážet na odrážedle, umí dát pusinku, plácnou si s mamkou rukou, opakuje po lidech, že vidí někoho, jak vyhazuje věci do koše, tak jde taky, snaží se dávat tvary do vkládačky atd. já vždycky je koukám, asi bych to měla přestat řešit už, přijdu si jak blázen
je fakt, že můj manžel, táta našeho malého říkal v roce čaji ten a v roce a půl to změnil na tan a je to normální chytrý chlap
![]()
@MonikaN.89 Hele mám holčičku, které bude za necelý měsíc rok. Do koše zvládá nosit taky, ale všechno, co kde najde
To taky není výhra, když dětem nachystám oblečení do školky a najednou syn přijde, že nemůže najít ponožku… A ponožka je kde? No v koši ![]()
Ne fakt klid, máš normální dítko.
On se časem všechno naučí, pračka to je taky naše
Honzík teda pusinku občas dá, ale jinak taky nic moc neumí
Třeba to vkládání věcí do krabice trénujeme ve cvičení a občas už pár zvládne, ale dokáže se soustředit jen chviličku ![]()
Ahoj, já myslím, že je to uplně v pohodě!
Má dcerka má 14 měsíců a mně přijde, že když něco přijde, tak najednou, z ničeho nic. Prostě se vyspí a umí něco nového. Nechápu
Dcerky jedna z nej nej zábav je teda zrovna to nošení věcí. Přendavání z krabičky a zpátky a pořád dokola, nosí věci mě, hází do koše (moc ráda hází do koše dudlíky
) no ale třeba ještě před měsícem uměla jak je veliká a tyhle blbosti a teď to neudělá. Teď se jí nechce nic na povel. Zatleská jen když se jí chce a jako jedna z mála v okolí pořád neudělá pápá. Joo a holky, pračka je i u nás v kurzu…taky do ní pořád leze a nejradši mačká knoflík off, když zrovna jede ![]()
@Syska
musím se smát, také posílám to naše lotrando
můžu se zeptat, jak to trénujete to dávání věcí do krabiček, já mu to ukazuju a on kouká čapne krabici a vysype ji a jde pryč
je teda fakt, že se nám podařilo nedávno ho naučit, když mu dám něco do misky, aby to nevysypal, ale bral si třeba sušenku nebo cokoliv ručičkou a to chápe, tak snad to bude o. k. ![]()
@Šťopík
náš malej to stejné vždy to dojde z ničeho nic, tak čekám, bylo to tak i se sezením s lezením, neměl žádné náznaky, nějaké pérování nebo snažení prostě si sedl a z ničeho nic lezl, tak snad to bude i tady s tím, sice teda s tím začala až v 10m, podle mě je to normální pediatrička mě ohledně lezení stresovala, ale došel na to
…tvoje malá právě dělá, to, co myslím, že nosí věci, přendává věci atd. to je právě ono, malej tohle v životě neudělal
jak je veliký jsem ho ani neučila, to mě vůbec nenapadlo, umí mávat a říká u toho krátce papa
a tleská, když se mu chce…a pračku mi zastavuje pravidelně, dala jsem tam dětský zámek, ale na tlačítko on/off to nefunguje
![]()
To sou broučci zlobiví, super fotka
ona ta paní co to vede něco vysype na zem třeba větší korálky a my jim říkáme at to dají do kelímku co držíme v ruce, většinou mu s tím mávám před nosem a ukazuju kam to má hodit. Ze začátku sem mu vedla ruku do kelímku a vyštouchla mu to z ruky a tak několikrát za sebou. Časem mi strčil sám ruku do kelímku ale nepustil, tak sem mu to zase vyštouchla a ted už to občas dá (teda pokud to zrovna nestrká do pusinky
Ona vždycky říká, že se ještě neumí soustředit moc dlouho, tak to zkuste a když to nepůjde tak zase později, třeba víckrát za den, časem jim to sepne ![]()
@MonikaN.89 Já nijak netrénuju, prostě vidí, když uklízím a pak taky něco někam hází (že to má nějaký systém ji zatím nezajímá
)
@Syska
tak to je super, vyzkoušíme
mě právě taky přijde, že malej je hrr musí všechno prozkoumat, vše mu musí projít rukama, ohmatat, olízat, tak nemá čas se soustředit…když dávám prádlo na šňůru, tak kolíčky samozřejmě vysype a hraje si s košíčkem
ale, když jdeme třeba ven, otevřu dveře od bytu, tak se mu rozjaří očka a mává a dělá papa a je úplně šťastný, že nemusí být doma a hrát si s mamkou s kostkama ![]()
@Amys
to je veliká šikulka, teda spíš normální chování, to já u syna právě neznám i ten malej od kamarádky právě takto napodobuje ne, že by rovnal něco tak, jak to má být, ale právě vidí mamku, že něco dává do koše nebo do šuplíku, tak to vezme a hodí to tam atd.
@MonikaN.89 No, spíš tam hodí něco, co najde někde jinde
Ale je to holka, ty jsou trošku rychlejší, mám to ozkoušené ![]()
9,3 kg 77 cm a velikost boty 21/22 mq velkou nohu. Chodi od 10. Mesice uz i se snazi behat. Rika ham, mama, tata, houpi, dela a rika pa pa, tytyty, umi kolo kolo mlynsky a dela bac, paci paci, dokaze se sama i najist v ramci moznosti! Je to vsude! Vyleze na prebalovaci pult, hazet veci do zachodu vyhazrt skrin a sundat pradlo ze susaku
umi i par prikazu - podej, pojd, zavri dvirka a jdeme spinkat. Kdyz chce jist rika ham ham nebo dojde k lednicce ukazuje a ham nebo na lahev s mlekem. Kdyz chce spinkat dovede me k postylce a ukaze na ni. Miluje odpadkove kose, pracku a boty
a kdyz ma zizu napije se sama dam ji na zem ci stul vodu. Hladi segru kdyz breci a vi kde ma pupik a vlasky. Tleska. Miluje rikanky. A ted ji ucim zviratka a babi tak uvidime ![]()
Ahoj, chci se zeptat. Naše dcerka má 13 měsíců a když koukám například tady na diskuze co všechno ty děti umí, tak mi přijdou ty děti jako Einsteini a nevím, jestli to je u nás v pořádku. Zatím obchází nábytek nebo jde a tlačí před sebou chodítko, leze po schodech, umí vylézt na gauč. Hračky jí zajímají. Teď má nejradši všelijaké vkládačky a navlékání kroužků atd. Knížky má taky ráda. Moc nemluví, teda jen tou svoji hatmatilkou. Používá tak 5 slov. Ale přijde mi, že ani tolik nerozumí. Nebo jo, ale kašle na mě. Ukazuje tak 2 měsíce pořád a na všechno, i v těch knížkách. Ale divný je, že ukazuje spíš celou rukou, ne jen prstem. Učím jí části těla i zvířata, ale to na pokyn neukáže. Že by něco přinesla, to taky vůbec. A když něco má a já jí řeknu dej a nastavím ruku, tak řekne ne a začne mi jí odstrkovat. Umí paci paci, jak je veliká, indiána, ale třeba vůbec nedělá pápá a to jí to pořád učím. Je to velká mazlivka. Dřív jsme spolu luxovali, ale teď tak od toho roku se vysavače nebo mixéru začala bát. Mně vždycky přijde, že je šikula, ale jen do tý doby než si přečtu co už všichni ostatní umí, tak nevim.