Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@takymanžel píše:Tak já nemůžu mluvit za ostatní, ale my si ve vztahu nelžeme. Tedy pardon, asi jsem párkrát zalhal, že nemám hlad nebo žízeň, když jsme někde neměli s sebou dost jídla nebo pití, aby se napila, najedla žena. Myslíš, že by ji to ranilo?
Sakra tady přeci jde o lži, které jsou pro druhého podstatné. Což si myslím, že alespoň ve druhém případě dotyčný dopředu věděl. A nevím co si představuješ Ty, ale mě napadá jen to, že nechtěl dostat kopačky. A ač je to celkem pochopitelný a i pisatelka to zdá se skousne, tak pořád mi z toho vychází premisa, že účel světí prostředky a to se, alespoň mě, ve všeobecnějším měřítku, zrovna dvakrát nezamlouvá.
To, co jsem psal o egu, bylo jen k odlehčení situace. Nevím, co si pod tím pojmem představuješ, ale rozhodně to není co by, jak by, co si kdo o kom a proč myslí. Původní význam slova ego, je já. Takže když odložíme své já, tak zbude jen tělesná schránka. Samozřejmě myšleno v nadsázce. Na duši nějak každý nevěříme. Ale i tak, pokud by existovala, tak duše je taková jací jsme my. Nebo oráceně, my jsme takoví jako naše duše?
Krom toho, vztah oproštěný od zbytečností, může být taky pěkná nuda. A i kdyby ne, kdo určuje, co je zbytečnost? Já si to na rozdíl od tebe netroufám odhadnout.
To je zajímavá debata, o kravině. Pokuď zatajení jedné předchozí soulože, a třeba né tak kvalitní, aby se s tím své nastávající mohl patřičně a s hrdostí pochlubit, vede k 10 letitému šťastnému naplněnému manželství. Tak je jasný, že je to naprosto akceptovatelný. Spíš se divím, že to on vykecal. Asi ještě tehdá nebyl tak na výši a s životními zkušenostmi, aby věděl, že tohle je krok špatně, a že to zakladatelku může ranit. No ale když, to s ní myslel vážně, a jinak by jim to neklaplo, tak prostě vzal v potaz, i to, že to že jí to časem trošku ublíží a vzal to i s tímto nepříjemným bonusem. Jinak by ani šťastné manželství vzniknout nemuselo. Měl hendikep, že už jeden zářez na pažbě má. A když žena, se kterou to myslí smrtelně vážně, je do ní zamilovanej, romanticky řekne, v nějaké poznávací debatě, že chce manžela i s tím poprvé.. Tak zas je necitlivé ji říct. Víš já už šoupal. Nedělej si z toho, těžkou hlavu.. Asi je taková citlivka, že se k tomu neodhodlal, a tak lhal. A na citlivku jsem přišel tak, že deset let po svatbě vzdychá nad tím, jak je krásné že oni dva to měli před deseti lety poprvé spolu. Prostě to neunesl. Věšet ho zato asi těžko. Co měl udělat jinak.. Kdo ví.. To už se nevrátí.
**@takymanžel píše:Tak ještě jednou a pomalu. Nikdo tu neřeší, co se událo před vztahem. Obě anonymní tu řeší, jen a pouze to, že jim lhal. Tečka, puntík, bodka.Ty nikoho přesvědčovat nechceš, ale… Pokud budu hnidopich, musím si položit otázku. Když odložím své ego, co my zbude?
A co jim přinese, že (nevšiml jsem si, že by někdo něco pitval) chtějí info o předešlých vztazích? Tak zakladatelce asi jen to, že se nebude cítit divně ve chvíli kdy se dozví (z jiného zdroje než od manžela), že žena se kterou se běžně potkává je jeho bejvalka. Jasně, že pro většinu lidí na tom nic není. Ale právě proto je nesmysl to tajit. Ale to už je vyřešené, zakladatelka to strávila, tady se z toho vymluvila a nebýt zbytečných řečí jak je nesmyslné to řešit, tak už by po tom pes neštěk. Trochu hůř, je na tom druhá anonymní, pro kterou byl trochu šok, že manžel, kterého si brala s tím, že je panic, vlastně „tak trochu“(podle některých) panic nebyl. Což, dohnáno ad absurdum, může být bráno vlastně jako zamlčení zdravotního stavu. Mohla chtít třeba testy. Nebo je ortodoxní věřící a pak je pro ní toto podstatná informace. A je úplně fuk, jak moc to tady někomu připadá absurdní. Soudě podle posledního příspěvku, se i tato s tou zprávou nějak srovná. Pravděpodobně by si ho i kdyby řekl pravdu vzala.
Ale každopádně by měla možnost volby. A jestli se pro ni něco změní? Asi ne. Jen jí zbyde pocit hořkosti, že jí její nejbližší uvedl v omyl, který trval 10let.
Vystihnul jsi to presně! Je vidět, že se ještě i dneska najdou férový chlapy ![]()
@Gnaar píše:
Drahý, proč se tváříš tak zasmušile? Svědomí mne trápí, již 20 let tajím hroznou pravdu…již to nevydržím moc mne to tíží na duši… Jsi snad ten uprchlý válečnÿ zločinec Lyonský řezník? Nikoli, drahá… Tak tedy masový vrah? Ani to ne, kéž by… Miláčku, nevím jak Ti to říci, ale když jsme se poznali… Zahrabal si tu mrtvolu pod podlahu té nové garáže, kterou si tehdy stavěl? Ne něco horšího, už jsem nebyl nevinným panicem… Ty zrůdo!
To zní děsně.. Zkoušel jsem si představit, když by mě tohle řekla, ženská. To je jak na úrovni toho, že jsem ti rozbila oblíbený tvůj hrneček, a tehdá jsem tě ještě tak neznala, tak sem se bála, abys nevyšilovala, tak jsem ti lhala. Tak bych řekl, tak jo. A co jako dál s tím? Mě by to netankovalo. Každej to prožívá jinak.. ![]()
@takymanžel píše:Tak ještě jednou a pomalu. Nikdo tu neřeší, co se událo před vztahem. Obě anonymní tu řeší, jen a pouze to, že jim lhal. Tečka, puntík, bodka.Ty nikoho přesvědčovat nechceš, ale… Pokud budu hnidopich, musím si položit otázku. Když odložím své ego, co my zbude?
A co jim přinese, že (nevšiml jsem si, že by někdo něco pitval) chtějí info o předešlých vztazích? Tak zakladatelce asi jen to, že se nebude cítit divně ve chvíli kdy se dozví (z jiného zdroje než od manžela), že žena se kterou se běžně potkává je jeho bejvalka. Jasně, že pro většinu lidí na tom nic není. Ale právě proto je nesmysl to tajit. Ale to už je vyřešené, zakladatelka to strávila, tady se z toho vymluvila a nebýt zbytečných řečí jak je nesmyslné to řešit, tak už by po tom pes neštěk. Trochu hůř, je na tom druhá anonymní, pro kterou byl trochu šok, že manžel, kterého si brala s tím, že je panic, vlastně „tak trochu“(podle některých) panic nebyl. Což, dohnáno ad absurdum, může být bráno vlastně jako zamlčení zdravotního stavu. Mohla chtít třeba testy. Nebo je ortodoxní věřící a pak je pro ní toto podstatná informace. A je úplně fuk, jak moc to tady někomu připadá absurdní. Soudě podle posledního příspěvku, se i tato s tou zprávou nějak srovná. Pravděpodobně by si ho i kdyby řekl pravdu vzala.
Ale každopádně by měla možnost volby. A jestli se pro ni něco změní? Asi ne. Jen jí zbyde pocit hořkosti, že jí její nejbližší uvedl v omyl, který trval 10let.
Hm.. Zajímavá myšlenka. Takže borec se zářezem, je diskvalifikovanej už předem.
@Honza 12 citlivka si myslím, že nejsem. Už jsem si v životě něco prožila. Psala jsem už, že jsem jenom vzpomínala teď, když jsme měli desáté výročí. Běžně na to nemám při dětech čas. I když mě to mrzí co mi řekl, tak jsem ráda, že to udělal. Ono ho to taky tížilo, a je rád že se to vyjasnilo. Ale určitý typy lidí tady, to nikdy nepochopí o co šlo. ![]()
@Anonymní píše:
@Honza 12 citlivka si myslím, že nejsem. Už jsem si v životě něco prožila. Psala jsem už, že jsem jenom vzpomínala teď, když jsme měli desáté výročí. Běžně na to nemám při dětech čas. I když mě to mrzí co mi řekl, tak jsem ráda, že to udělal. Ono ho to taky tížilo, a je rád že se to vyjasnilo. Ale určitý typy lidí tady, to nikdy nepochopí o co šlo.
Já si myslím, že když ho to tížilo a nakonec ti to řekl, že tě musí hrozně milovat. Myslím si, že je to v jádru upřímný člověk, protože nějakému křivákovi by to bylo jedno, že se rozjímáš nad něčím, co není pravda.
@sign45 píše:
Tak, k tmu začátku, omlouvám s, nevěděl jsem, že jsi čestný jak Mirek Dušín.
Ego je soustava našich vědomých a podvědomých kodexů chování, viz třeba Wiki, ale nejen tam. A duše je jakoby jeho protikladem, jde tedy o to, co ve skutečnosti sami cítíme, oproštěné od oněch kodexů. A je jedno, jestli na duši věříš, nebo ne. Ten kdo na ni věří, ten umí naslouchat i jí. Ten kdo ne, řídí se většinou jen egem. Tedy ne duši, ale naše ego zajímá, co si o nás kdo myslí, jak bychom to měli podle nějakého naučeného, tedy převzatého kodexu dělat, či jak bychom se měli v dané situaci správně zachovat tak, aby to bylo v souladu se "slušným vychovánímů atd..A znova opakuji. Minulost je neměnná, tak že jediný, koho to užírá, co bylo před vztahem, je ona. A jeho těmi náladami maximálně naštve. Nic víc, nic míň.
Tak rozhodně nejsem žádnej Dušín. Mám své mouchy jako každej, ale rozhodně nemám důvod lhát své životní partnerce, která je pro mě nejbližší člověk. A docela by mě zajímalo, jek se slučují tvé přednášky o tom, jak vylepšit své manželství (partnerství) změnou sama sebe, s lhaním člověku, kterého mám svým chováním změnit k lepšímu. Řekl bych, že si to dost odporuje.
A na tu duši, bych Ti mohl říct, že je to v dnešní době směšné. Ale to bych byl stejný, jako ti, co se proti jejich necitlivosti ohrazuju. A kromě toho, ač jsem svým založením spíše materialista, tak tyhle věci nejdou sice dokázat, ale ani vyvrátit. Takže ač jsem k tomu spíše skeptický,
, já si své „ego“ ponechám. Neštěstí mám takovou partnerku, že to nemusím řešit. Kromě toho podle ní, je moje ego právě to, co jí na mě přitahuje. ![]()
@Katy 7 píše:
Já si myslím, že když ho to tížilo a nakonec ti to řekl, že tě musí hrozně milovat. Myslím si, že je to v jádru upřímný člověk, protože nějakému křivákovi by to bylo jedno, že se rozjímáš nad něčím, co není pravda.
@Anonymní píše:
@Katy 7 máš pravdu.
Jestli ti to není nepříjemné. Chtěla bys ho tenkrát i kdybys věděla, že už má jeden zářez?
@Honza 12 píše:
To je zajímavá debata, o kravině. Pokuď zatajení jedné předchozí soulože, a třeba né tak kvalitní, aby se s tím své nastávající mohl patřičně a s hrdostí pochlubit, vede k 10 letitému šťastnému naplněnému manželství. Tak je jasný, že je to naprosto akceptovatelný. Spíš se divím, že to on vykecal. Asi ještě tehdá nebyl tak na výši a s životními zkušenostmi, aby věděl, že tohle je krok špatně, a že to zakladatelku může ranit. No ale když, to s ní myslel vážně, a jinak by jim to neklaplo, tak prostě vzal v potaz, i to, že to že jí to časem trošku ublíží a vzal to i s tímto nepříjemným bonusem. Jinak by ani šťastné manželství vzniknout nemuselo. Měl hendikep, že už jeden zářez na pažbě má. A když žena, se kterou to myslí smrtelně vážně, je do ní zamilovanej, romanticky řekne, v nějaké poznávací debatě, že chce manžela i s tím poprvé.. Tak zas je necitlivé ji říct. Víš já už šoupal. Nedělej si z toho, těžkou hlavu.. Asi je taková citlivka, že se k tomu neodhodlal, a tak lhal. A na citlivku jsem přišel tak, že deset let po svatbě vzdychá nad tím, jak je krásné že oni dva to měli před deseti lety poprvé spolu. Prostě to neunesl. Věšet ho zato asi těžko. Co měl udělat jinak.. Kdo ví.. To už se nevrátí.
Já tě sice chápu, ve spoustě věcí s tebou i souhlasím, ale pouze za sebe. Celá debata, je v podstatě jen o tom, že se tady vysmíváte hodnotám, které někdo zastává. To, že pro tebe je to kravina, neznamená, že pro jiného je to, a teď to přeženu, to nejdůležitější na světě. Proč mají některý lidi tendenci, svoje představy o tom co je důležité vnucovat druhým? A všiml jsem si, že to jsou obzvlášť ti, co zastávají „modernější“ pojetí světa. Sex je jen zábava, neberte to tak vážně… Sex je prima, je to zábava, ale občas vede taky k těhotenství a co je ještě horší, k přenosu různých nemocí. A krom toho jsou tu lidé, jako je obnovovatelka, kteří nachází v sexu hlubší význam. Proč je pro někoho takový problém, tenhle fakt prostě akceptovat. Dokážete přijmout, že někoho vzrušuje stejné pohlaví a tohle ne?
Tomu fakt nerozumím. Proto je tahle debata o „kravině“.
@takymanžel píše:
Já tě sice chápu, ve spoustě věcí s tebou i souhlasím, ale pouze za sebe. Celá debata, je v podstatě jen o tom, že se tady vysmíváte hodnotám, které někdo zastává. To, že pro tebe je to kravina, neznamená, že pro jiného je to, a teď to přeženu, to nejdůležitější na světě. Proč mají některý lidi tendenci, svoje představy o tom co je důležité vnucovat druhým? A všiml jsem si, že to jsou obzvlášť ti, co zastávají „modernější“ pojetí světa. Sex je jen zábava, neberte to tak vážně… Sex je prima, je to zábava, ale občas vede taky k těhotenství a co je ještě horší, k přenosu různých nemocí. A krom toho jsou tu lidé, jako je obnovovatelka, kteří nachází v sexu hlubší význam. Proč je pro někoho takový problém, tenhle fakt prostě akceptovat. Dokážete přijmout, že někoho vzrušuje stejné pohlaví a tohle ne?Tomu fakt nerozumím. Proto je tahle debata o „kravině“.
Jaj. To nemělo bej zesměšňování hodnot zakladatelky.. Ale navazovalo to na to, že zakladatelka, to už zchroustala, má milujícího partnera, šťastné manželství. On jí miluje, trápil se s tím,, jinak je čestnej člověk, a nevěděl co s tím. Takže v kontextu toho, je pro jejich vztah tenhle problém.. V podstatě drobnost. Protože to vypadá, že mají stejné hodnoty, funguje jim to. ![]()
@Pedro 00 píše:
@takymanžel Tak to furt nerozmazávej, už jsi zacyklený
Já jenom reaguju na reakce.
Krom toho si připadám jako neschopný řečník, když pořád někdo nechápe. ![]()
A teď mě došlo, proč jsem zacyklenej já? Proč to nenapíšeš třeba @sign45? Ten tu do každé diskuze dává tu svoji duchovní osvětu.
@takymanžel píše:
Tak rozhodně nejsem žádnej Dušín. Mám své mouchy jako každej, ale rozhodně nemám důvod lhát své životní partnerce, která je pro mě nejbližší člověk. A docela by mě zajímalo, jek se slučují tvé přednášky o tom, jak vylepšit své manželství (partnerství) změnou sama sebe, s lhaním člověku, kterého mám svým chováním změnit k lepšímu. Řekl bych, že si to dost odporuje.
A na tu duši, bych Ti mohl říct, že je to v dnešní době směšné. Ale to bych byl stejný, jako ti, co se proti jejich necitlivosti ohrazuju. A kromě toho, ač jsem svým založením spíše materialista, tak tyhle věci nejdou sice dokázat, ale ani vyvrátit. Takže ač jsem k tomu spíše skeptický,, já si své „ego“ ponechám. Neštěstí mám takovou partnerku, že to nemusím řešit. Kromě toho podle ní, je moje ego právě to, co jí na mě přitahuje.
Chytáš za slovíčka. Psal jsem o milosrdných lžích. Psal jsem o drobných lžích, jako, než se hádat o nějaké hovadině, raději řeknu, že to tak bylo, a nebo nebylo, prostě, co chce slyšet. Také jsem řekl, že nepovažuji události, které se udály před současným vztahem za relevantví k nějaké zpovědi či přiznávání, protže to se současným vztahem nemá nic společného.
Se změnou sebe sama se to naprosto slučuje, jak jsem psal už několikrát, je to cesta, je to směr, není to na vypínač. Také jsem nikde nepsal, aby Ty sis dělal něco se svým egem, nakonec, tahle diskuse není o Tobě. Tak že si prosím ponech své ego, i tak je patrné, že má převažující význam. A že to Tvé partnerce takhle vyhovuje je samozřejmě správné, znovu opakuji, tahle diskuse není s Tvých problémech a tedy nemá cenu je tady řešit.