Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Venetia píše:
A to jde.. na nekoho se 100 % spolehnout?
Ale jistě, že jde. Otázka je, jestli to vyjde, nebo to bude životní zklamání. Zakladatelka už ví, že na člověka, který dvacet, resp. deset let lhal, se spoléhat na 100 % nelze.
@sign45 píše:
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jak můžu zradit něčí důvěru něčím, co se stalo v době, když ještě nebyli partneři? Znám lidi, kteří vystřídali 8 - 10 partnerů, než našli toho současného. To jako měli těm současný partnerům popisovat vztah s každým z nich? Proboha, co by to komu dalo? Nedej bože, kdyby (obrazně) současné Aničce vyprávěl, jak měla Maruška lepří prsa, Ivetka hezčí oči, Věruška hezčí vlasy, Terezka byla trošičku lepší v sexu… Ale ty Aničko, ty jsi nejlepší. A zrovna z té samé pozice nechápu, k čemu současný partner potřebuje vědět, s kým chodil před ním? Co mu to přinese? Jak to může obohatit současný vztah?
taky to nechapu ![]()
@Venetia píše:
taky to nechapu
Na začátku se ho ptala, on zatajil předchozí sexuální aktivity v počtu větším nebo rovno jedné. Pak o tom zarputile a vytrvale lhal, po 10 letech šel do sebe a přiznal se. Takže průšvih je těch 10 let lží, viz téma diskuze.
@Pedro 00 píše:
Ale jistě, že jde. Otázka je, jestli to vyjde, nebo to bude životní zklamání. Zakladatelka už ví, že na člověka, který dvacet, resp. deset let lhal, se spoléhat na 100 % nelze.
Tak zrovna tenhle příklad je dikutabilní. Třeba se z toho natolik poučili, že teď už jsou stopro spolehlivý.
Ale jinak máš pravdu. Někdo to může říct po roce a nebude se mýlit, někoho to dožene i po 20 letech důvěry.
@Pedro 00 píše:
Na začátku se ho ptala, on zatajil předchozí sexuální aktivity v počtu větším nebo rovno jedné. Pak o tom zarputile a vytrvale lhal, po 10 letech šel do sebe a přiznal se. Takže průšvih je těch 10 let lží, viz téma diskuze.
To chápu, ze ji jde o tu lez..nechapu, ze to fakt někdo potřebuje vědět, ze se na to vůbec ptá
@Pedro 00 píše:
Ale houby. Jistě že jde se na něj 100centně spoléhat. Když si uvědomíš, že je to v podstatě, nebo byla milosrdná, lež, banalita, a nebo též kravina. Tak ti to tu stoprocentní důvěru nenalomí. Vztahy nejsou matematika. A pokuď zakladatelka třeba i pochopí, že i díky této „lži“ získala perfekt chlapa, tak v podstatě je dobrej, že jí to neřekl, a neodsoudil vztah k možnému konci ze začátku.. Takže za tuhle kličku, může v závěru získat body navrch. Že se nenechal odradit a nekomplikoval to. Teď když svým manželským životem dokázal, že je na něj sto péro spoleh, tak snad nebude tato klička považována nadále za nějakej zločin. Vždyť i díky ní jsou spolu a perfektně jim to klape.
Já bych si v pozici zakladatelky asi říkal, ještě že mě zalhal. Tenkrát mě dost na tom záleželo, a možná bych ho i odmítla.. Špekuluju. Ještě že nebyl tak blbej a neřekl mě to. Vždyť bych toho skvělýho chlapa vůbec nemusela mět.. Tudy se ubírají mé myšlenkové pochody..
@takymanžel píše:A když jsem napsal v podstatě to samé, tak jsi řek, že jsem jak Mirek Dušín.
Tak tomu už fakt nerozumím. Ale to sem nepatří.
Důležité je, že si 2.anonymní idíky téhle diskuzi, přes některé vyloženě hloupé poznámky(teď jsem neměl na mysli tebe), dává dohromady co je pro ni důležité a pomůže ji to se se svým problémem poprat.
Ano. Máš pravdu. pokud se zpětně začteš, tak Tys to použil jako protiargument, tedy jsem jen hájil svůj postoj.
No a máš pravdu. Žádná taková diskuse za nikoho nic nevyřeší. To by musela být diskuse mezi aktéry. Ale názorovým spektrem může ty vnímavější donutit k zamyšlení nad celým problémem a ke snaze podívat se na problém nejen ze svého úhlu pohledu, ale i z toho partnerova. A ty odvážnější se třeba odhodlají si s partnerem o tom problému v klidu promluvit, aby nemuseli zůstat v oblasti domněnek. A třeba to i jejich domněnky potvrdí.
A pokud se mi povedlo někdy někoho mým přístupem až snad naštvat a přinutit ho k tomu, aby se nad svým problémem zamyslel, pak to považuji za úspěch. Protože vím, že žádná rada není zcela univerzální (i když některé psychologické postupy jsou opakovatelné) a každý případ je individuální už jenom proto, že každý jsme originál. A tak je to správné.
Přesto jsou lidé, kteří svůj pohled nezmění, protože se nechtějí zamyslet. Ale to je jejich volba.
A taky Ti může připadnout, že si zase trochu protiřečím, že hájím jen můj postoj. Jenomže to tak není, protože neřešíme můj problém. Tedy není na mě, abych se zamýšlel, je na mě, abych se snažil navést k zamyšlení toho, kdo problém řeší.
A v neposlední řadě, pomáhat je možné pouze tomu, kdo o pomoc požádá. Tedy ten, kdo tady vznesl svůj problém, ten kdo chce něco vyřešit, kdo o to v diskusi ostatní požádá.
A ještě jeden poznatek. Alespoň já, když narazím na nějaký problém se snažím si jako první položit otázku, co proto mohu udělat já. A Vy, kdo jste někdy na nějaký svůj problém narazili, zkuste to také.
@Venetia píše:
A to jde.. na nekoho se 100 % spolehnout?
Sama na sebe. Ostatní je na dohodě. A nejvíce nebezpečná je domněnka, že se na někoho, byť partnera, mohu 100% spolehnout.
@Pedro 00 píše:
Průšvih je, že nezná základní pravidla partnerské komunikace a pokud to jednou vyhodnotil jako informaci, kterou je vhodné nezveřejňovat, pak to tak mělo zůstat.
@sign45 píše:
Průšvih je, že nezná základní pravidla partnerské komunikace a pokud to jednou vyhodnotil jako informaci, kterou je vhodné nezveřejňovat, pak to tak mělo zůstat.
Já to vidím stejně. Ale vezmi to z jiného pohledu - co 30, 40 nebo dokonce 50 let lží? To už je na zabití a mít u soudu porotu, každá by ji musela osvobodit.
@Pedro 00 píše:
Já to vidím stejně. Ale vezmi to z jiného pohledu - co 30, 40 nebo dokonce 50 let lží? To už je na zabití a mít u soudu porotu, každá by ji musela osvobodit.
@Pedro 00 píše:
jedna lež a desítky let lží - onehdá jeden mamlas v jednom „povedeném“ poředu prhlásil „děláte z housenky ještě větší housenku“. Tak asi tak to vidím.