Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jinak je hodnouckej, i na deti, na tety ty poslouchá na slovo, jen proste me ma jistou ![]()
Tak hlavně aby ten kamarádky malej nečekal na maminku ještě ve 20 až mu maminka řekne, co má dělat
U nás by plácání nepomohlo, takže já se přes tekoucí nervy otočím opačným směrem než cácorka ujíždí a řvu na ní, že odcházím domů. To jí zaručeně zastaví, někdy se otočí a jede ke mně, někdy se vztekne na místě, ale stojí aspoň, no spíš leží na zemi a řve
Jak tak pozoruju, některé děti mají zvlášť silný pud neustále pokoušet nastavené mantinely
Je to o nervy
@beeerush píše:
Tak hlavně aby ten kamarádky malej nečekal na maminku ještě ve 20 až mu maminka řekne, co má dělatU nás by plácání nepomohlo, takže já se přes tekoucí nervy otočím opačným směrem než cácorka ujíždí a řvu na ní, že odcházím domů. To jí zaručeně zastaví, někdy se otočí a jede ke mně, někdy se vztekne na místě, ale stojí aspoň, no spíš leží na zemi a řve
Jak tak pozoruju, některé děti mají zvlášť silný pud neustále pokoušet nastavené mantinely
Je to o nervy
Tak slava, včerejší domluva asi zabrala dnes opět hodný hoch
— relativně hodný
![]()
@potkanek píše:![]()
je to jsem taky zkoušela – tak já jdu ahoj a za mnou se ozvalo ahooj a pádil dál. Večer dostal domluveno od tatinka
tak doufam ze to byl včera jen špatnej den
, jo kdyby těch aut nebylo, jsem z PRAHY takze aut jak naseto
, toho se bojim
Jo tak to už se mi taky stalo, že mi řekla papá a šla. Je fakt, že to praktikuju jen tam, kde auta moc nejezdí. Ale náš děda jí vždycky zapřahne na psí vodítko a když mu ujede daleko, tak jí zastaví a to funguje nejlíp. Malá štěká, dělá že je pejsek a je spokojena. A děda taky.
Ahoj, mam ted podobny problem, dcerka 2.5 let zacala hrozne zlobit, dela si co chce.. vubec nevim jak na ni.. kdyz neco neni podle ni nedejboze reknu ne, bud zacne hystericky rvat a do vseho kousat i do zidli atd, nebo coz je snad jeste horsi zacne prosit maminko prosim prosim ja to mam moc rada… vubec nevim co delat vetsinou povolim…:(
Oživuji diskuzi, protože už jsem taky na prášky. Syn byl jako miminko dost klidný, zlom přišel na 18 měsících. Teď má dva roky a tři měsíce a je to naprostá katastrofa.
Venku neustále utíká, nějaké volání na něj nebo zvednout hlas, to nemá žádný účinek. Je schopný vletět do rybníka, do silnice, řeky prostě kamkoliv.
Doma všechno vyhazuje, rozhazuje, vylejvá schválně pití na koberec a ještě se kouká, jak na to budu reagovat. Snad 50× mu řeknu, aby něco nedělal, houby platný. Ještě se mi směje do obličeje. Podotýkám, že nemluví, ale rozumí velmi dobře.
Po zákazu je schopný se mi válet po zemi, propínat se, když ho vezmu v krámu. Kope kolem sebe. To musím dávat sakra bacha, aby někoho netrefil a hodně pevně ho držet, aby mi nevypadl z rukou.
Na hřišti po dětech neustále hází písek a kamínky. To už řeším tak, že to řeknu maximálně pětkrát a odcházíme.
Jednu dobu, když byl hodně frustrovaný z nějaké situace pomáhalo, když jsem ho obejmula. Vždycky se uklidnil a bylo dobře. Teď? Teď už ani to ne. Začne do mě mlátit a třískat.
Dnešní situace v krámu mě donutila k tomu, že jsem ho poprvé placla přes zadek ( plinku ), kdy mi ujely nervy, když junior, vzteklý začal vyhazovat věci z regálu na zem. Byl úplně nepříčetný. Podotýkám, že to zabralo, ale odmítám to praktikovat každý den.
Když do mě nebo do tatínka bouchá, tatínek jedná tak, že mu plácne přes ruku, což u něj vyvolá ještě větší agresi a začne přidávat na intenzitě. Já se to snažím řešit tak, že vždy mu chytnu ruku nebo nohu a důrazně řeknu, že ne. Nechci mu ukazovat, že bití je normální
a doma kvůli tomu pořád dusno.
Modlím se, aby to už skončilo nebo mě odvezou do Bohnic.
A to nemluvím o nočníku ![]()
Ja mam dve deti a dcera v pohode v tomto obdobi a i syn. Ale do restaurace taky s nim nechodim, jen, kdyz je tam hriste pro deti. Nevydrzel by sedet celou dobu, jinak je zlaty. Kazde dite je jine. Mas zivejsi, musis pockat, az to obdobi pomine.
@Mysis na hřišti hodí písek nebo kamínky po dětech jednou a okamžitě má jít pryč…žádný řeknu max 5 ![]()
A taky by mě zajímala definice že rozumí všemu ale nemluví jak složitým pokynům rozumí?
@wewa prostě rozumí všemu. Já nevím jak to mám definovat. Víc moc dobře, co znamená slovo ne, nedělej to, hoď to koše, dej to do police atd.
O tom, že to hodí poprvé a měl by jít pryč, s tím nesouhlasím. Chodíme na hřiště, kde to dělají děti taktéž a ne, neokoukává to.
Není společenský tvor. A můžu vám říct, že jsme jediný, kteří vždycky odcházejí. Ostatní matky dělají, že to nevidí. ![]()
@Mysis to jsou hodně jednoduché pokyny…
Rozumí když řeknete : vem zelenou tašku a dej do ní modré auto z tvého pokojíčku?
A já nesouhlasím s tím aby po sobě děti házely písek a kamení a ještě to omlouvat že to dělají všichni
máme pouze tato pravidla neházet písek a kamení po dětech, nedávat písek a kamení na skluzavky a nelezt po skluzavce nahoru. Já radši budu za tu co dceru odnesu v podpaždí když neposlechne z těchto pravidel než aby se učila že je to v pořádku. Uz jsem zažila když si starší dcera ublížila na skluzavce kvůli dítěti co lezlo nahoru byl to toboganek a nebylo vidět.
@wewa tak můj syn skluzavky nesnáší. Stejně tak jako odrážedlo, a cokoliv co se houpe, takže tam se k tomu ani nepřiblížíme. Já to jeho chování rozhodně neomlouvám, jen jsem podotkla, že ostatní to u svých dětí přehlíží úplně, a že jich je plné hřiště, alespoň u nás. Už jsme zažili i matku, která tam byla s asi devítiletým klukem, který mému synovi bezdůvodně sprostě nadával. Dělala, že to neslyší. Člověk potká na hřišti všelijaké, pardon, existence.
Dneska jsem s ním byla zas. Hodil poprvé, odešli jsme
řev jak blázen, kopal jak blázen. Měla jsem co dělat, abych ho udržela. Uklidnil se až po celé jedné hodině, kdy mě začal i bouchat.
A kdybych mu řekla tu vaši větu, tak takhle by tomu nerozuměl. Barvy ve svém věku ještě neumí. Přinesl by auto, to ano a dal ho tašky. Ale aby rozlišoval barvy, tak daleko nejsme.
@Mysis dobře tak když ne barvy tak dojdi do pokoje pro velké auto a odnes ho do chodby ke dveřím? takhle rozumí? Jestli ano ok v tom případě řešit komunikaci znaky, kartičky a vysvětlovat do zblbnutí a ano bude řvát a rozčilovat se ale když pochopí že se to řekne 1× tak to přinese ovoce. V tomto období se vyvarovat obchodům a když tak s podmínkou sezení ve vozíku prostě být důsledná a pokud zdrhá prodávají se batuzky s vodítkem ![]()
@wewa batuzky s vodítkem? To vůbec neznám. Musím se podívat
s tím autem ano, tomu nerozumí.
@Mysis v tom případě nerozumí všemu a to porozumění je tam na úrovni mladšího dítěte možná by nebylo na škodu hledat logo a psychologa