Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hobitka no, když to tak čtu, tak myslím, že si nemám na co stěžovat ![]()
@Hobitka Ty brdo, dcera se me celkem drzela a ja na ni dohlidla, ale tak v 5-ti letech se nam taky ztratila, na miste, kde byla zrovna vetsi akce. My se zastavili u stanku a ona sla dal. Nastesti s ni sel nejaky dospeli a my sli tim smerem. 3-lety syn chce zase venku furt za ruku, je nauceny, ze do cesty nesmi a kdyz jede auto, chodi automaticky nabok i kdyz ho upozornim na kolo, kolobezku. To je furt, mami ruku. ![]()
@Mgree Oni mi ted vraci
, ale fakt RD byl casto boj o preziti nas vsech
. Dve starsi uz mam na gymplu s vyznamenanim, holky jsou vyborne muzikantky, vsechny deti delaji nejaky sport, nejstarsi si i docela slusne vedla na MCR, jsou slusni, hodni, skromni, do nepohody.
Tak, ted jsem je zase prechvalila
. Divoci nespavci a energeticti upiri jsou ale porad.
Mám jedno z dětí se smíšenou vývojovou dysfázií, bez pudu sebezáchovy a vysokým prahem bolesti. Navíc extrémně živé dítě, které ale k té diagnóze mělo taky extrémní nesnášenlivost změn, afektivní jednání, atd… A tedy měla jsem k tomu i zdravé děti, které chtěly normálně žít.
Ve věku 1,5 -4 roky to bylo dost často na mašli. Základ bylo ho nenechat se někde zabít, protože to naprosto klidně udělal a z chyb se v tomhle věku naprosto nepoučil.
Ke komunikaci/ časové ose / akivity jsme používali komunikační kartičky a později znakovou řeč. Tím jsme se maličko dorozuměli a jemu pomohli chápat některé věci, protože to porozumění bylo slabé dost (ve 3.5 letech mluvil jako roční dítě a rozuměl na 2,5 letech).
Chce to hodně pevné nervy. ![]()
Plnoletosti se dožil
A my to přežili ![]()
Jinak souhlas, prostě za ruku. Nebo jsem sbírala dítě a odnášel uprostřed silnice, protože si tam zrovna lehlo. Hysterické dítě ze hřiště… To k tomu prostě patřilo. My tedy měli v té době výhodu žití na vesnici, kde jsem ho občas chodila vypouštět na louku, tam reálně nehrozilo, že se zabije. Ale zase měl ty sourozence, který taky chtěl chodit na hřiště, do obchodu, jezdit autem a MHD, chodit na akce školky, školy, atd… On tedy zase od 2 let nerespektoval kočár - tak jsem ho nosila v krosně na zádech.
V té době se nám hodně provětraly kamarádky, ne každá ho dala.
A některé zpětně přiznávaly, že to tehdy fakt byl na těch hřištích masakr (a to jsem se opravdu snažila).
@Snopy123 rozumím. Naše návštěva u logopedky dopadla tak, že zatím nemůže určit diagnózu. Napsala tedy, že je opožděná řeč, což je jasný. Víceméně rozuměl všemu, co po něm chtěla, ale pak se přestal soustředit. Přeci jen, bylo půl jedné odpoledne, když jsme končili a malej byl už unavený. Logopedka je naprosto úžasná, poradila mi co máme cvičit doma, jak ho zapojovat. Vytleskávání tedy nedává, tak ho logopedka zapojila do houpací metody. Taky nám poradila, že mu mám koupit přípravek Equazen a dávat mu ho pravidelně. Je to rybí tuk, který má údajně pomáhat při potížích se soustředěním a pozorností, s opožděným vývojem řeči, při potížích ve čtení a psaní a na potíže v oblasti chování a agresivity.
Já jsem zrovna dneska vyzkoušela poprvé ten batůžek s " vodítkem ". Nedržím ho na tom pořád, to je jasný. Není to pes. Ale dneska jsem s ním byla v centru, kde je plno lidí, tramvají, aut a musím říct, že po dlouhé době jsme měli cestu v klidu. Malej to bral jako hru, celou dobu se smál. Vůbec se nevztekal.
Až jsem měla slzy na krajíčku, jakej byl dneska zlatej ![]()
Za ruku on chodit nebude, to jsou hrozný scény. Nemá to rád od doby, co začal chodit.
Stejně tak nesnáší, když bych si ho vzala ho postele. To by se uvztekal. ![]()
Můj starší syn byl taky hrozně živej, ve věku kolem 2-3 let jsem se od něj nemohla hnout. Lítal všude, jezdil na odrážedle jak blázen a já furt běhala s ním, pořád jsem byla vedle něj, aby někam nevlít. Jít s ním do restaurace by bylo absolutně mimo, to si ani neumím představit.
Dělali jsme spolu snad všechno a večer jsme měli rituál, že jsme si udělali jídlo, sedli si k písničkám na youtube a jedli a sledovali. To miloval. Když mi pak jednou lehnul v lékárně, dělal scény a pak utíkal pryč, že celý okolí zíralo, tak jsem řekla, že žádné youtube večer nebude. To až překvapivě zabralo a on už to nikdy neudělal, jen abychom večer ten svůj rituál měli.
Ale celkově jsem se snažila problémovým situacím předcházet. Dodnes je akční, extrovertní, ale už je samostatný.
Zakladatelko, říkala jsi, že zákazy mu vadí. Dodržíte je důsledně? To by mohlo zabrat, aspoň trochu.
@Mysis super! Rybí tuk je potřeba, taky dáváme, jak nejstaršímu s ADHD, tak i mladší 8 let a nejmladší budou v srpnu 3 roky. A za batůžek jsem ráda, nám pomáhal také. To vodítko je velmi nenápadné, takže narozdíl od kšír atd ho ani nekomentují lidé a když, tak s úsměvem. Měla jsem ho na nejstaršího syna, protože byl taky neodvolatelnej (ale jinak on se sekl u křoví a byl by schopný tam být i 2 hodiny ) u něj tedy padl verdikt ADHD a má i několik bodů pasující k Aspergrovu syndromu ale je mu už 14 a čím je starší tím,,normálnější " je. Takze držím palce ať máte klidně malé ale stále pokroky ![]()
@wewa já jsem objednala citronovej v sirupu. Tak doufám, že to dokáže polknout a nepoblije se ![]()
Logopedka říkala, že ten vanilkovej je pekelně hnusnej
tak jsem zvědavá.
Ale pravda, je dost živej, nevydrží chvíli na místě, musí neustále běhat. Prakticky nemůže ani normálně jít, to je pro něj nedostačující.
Taky mě už napadlo, jestli nebude trochu hyper ![]()
@Mysis Ja davala EyeQ. Na litry. Obema starsim detem.
Efekt nevim, ale mela jsem pocit, ze delam aspon NECO
.
@Mysis Ty vitaminy bere i od kamardky syn, ktery ma 3 na pozornost a rozvoj reci. Doporucila ho neurolozka. Nemluvi, nerozumi pokynum, tak to bohuzek vypada na autismus s ADHD. Velmi spatne snasi i zmeny prostredi. Tvuj syn bude hyper. Videla jsem jednu maminku s malym ditetem, co mel batuzek s voditkem. ![]()