Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@samadoma666 píše: Více
Prosímtě
Sundat těmto matkám děcko z prolézačky, tak udělají třetí světovou. ![]()
@Barbarellka píše: Více
Ale vaše výchova plná empatie, porozumění a vysvětlování evidentně nefunguje, že ne? ![]()
@Ernais píše: Více
V nekterych situacich je prevedeni ve hru mozne, v nekterych ne. Ja mam za to, ze diteti by melo byt dano najevo, ze i rodic ma sve casove, prostorove, psychicke a fyzicke kapacity, stejne tak jako ono. Tedy ano, ted se zrovna muzeme u oblekani chvilku honit, protoze na to cas a trpelivost je, ale ted to proste nejde, protoze jinak prijdeme pozde do skolky/prace. To samozrejme dat verbalne i neverbalne najevo.
A dite ucit, ze jakkolov ja respektuju jeho potreby, melo by ono i ty me: kdyz ma hlad, nakrmim ho, kdyz chce na hriste, vyrazime tam co nejdrive… Ale kdyz ja ho nemuzu nest, protoze me boli zada, tak pujde pesky, kdyz musim do prace, pospisi si s oblekanim.
Mám děti, moji rodinní příslušníci mají děti, maji známí mají děti, takže zkušenosti mám vlastní. A jsem ráda, že fyzické tresty už budou brzo zakázány. Bít tříleté dítě fakt není nutná sebeobrana. Pokud to neumíš jinak, nepořizuj si děti. A nejspíš ani neumíš číst, protože nikde nepíšu, že rodiče nemají řešit agresivitu dětí, ale že to nemají řešit dalším násilím. Pokud sama jako dospělý člověk neumíš řešit problémy jinak než bitím, těžko můžeš čekat, že malé dítě bude umět řešit různé situace jinak než násilím.
@ZuzaM píše: Více
Ale no tak. Presne takovou reakci jsem cekala. A opet zcestna argumentace „nasilim“ a trapnym „neumis cist“. ![]()
Lepanec na zadec opravdu neni biti ![]()
A znovu - to dite vneslo do vychovy prvek nasili, nikoliv ja. Ja mu nazorne vysvetlim, ze nasili plodi nasili. Samozrejme s vysvetletlenim.
A hypoteticka situace: moje dite bude agresivni vuci jinemu na hristi, jine trilete dite, ktere je trochu fyzicky vyspelejsi flakne agresorovi v ramci nutne obrany takovou, ze spadne z prolejzacky a rozbije si hlavu. Nechtela bys romu predejit?
A lepanec na zadek je co, kdyz ne bití? Zatím mi nikdo tady v diskusích moc nebyl schopný říct, kde je hranice, kdy to ještě bití a násilí není a kdy už jo.
Já děti nebiju, přes hlavu mi neprerustaj, a jsem rada, že už to nebude legální. Legitimní mi to nepřišlo nikdy.
Používat u tříletých pojem nutná obrana je…ani nevím. Asi trapný.
@Eva2610 píše: Více
Ne, neni to trapne. Je to osvetleni pricin a nasledku. Pociteni dusledku jednani. Budu agresivni vuci nekomu, nesmim se divit, ze bude agresivni vuci mne.
@Barbarellka píše: Více
Tady vidím klasickou chybu začátečníka. Dětem se neříká, co nemají dělat. Říká se jim, jak to správně dělat. Když řekneš neházej, ona slyší podstatu slova, tj. házej. Zkus říkat, že jídlo patří na stůl a do pusy. Na hračky opatrně, jinak se rozbíjí a už nebudou. A u babičky ať má neznámé hračky třeba v krabici, babička ať dá rozbitné věci z dosahu.
@Eva2610 píše: Více
Hele, kdysi davno jsem zazila debatu, kde bylo argumentovano, ze nasili je na nas pachano vzdy, kdyz se po nas chce nejaka akce, kterou my nechceme vykonat…
No a odpověď na to, kdy teda to plácání už je bití, máš?
@Lucie-N-B píše: Více
Zakladatelko, tohle podepsat vsemi deseti. Pokud jedes dokolecka nedelej, ne ne, nebude ti to fungovat. Zkus hlavne zapracovat na sve komunikaci, aby byla efektivnejsi.
Povely, pokud to jde, zasadne pozitivni. Np. skace po zidli, nerikas neskac, ale sedni si. To udela hrozne moc. Pak si zaved, ze tve ne je proste NE. Ale to ho nesmis naduzivat. Vyber si par veci, na kterych ti zalezi a ty drz. Taky konsekvence. Ja bych v takove situaci jako prvni nejdrive koukla poradne, co delam ja a chlap. Strasne casto se ukaze, ze je nekde chyba, nekdy staci zmenit malou vec a ochota a spoluprace se zmeni o 180 stupnu.
Kazdopadne rikani porad dokola a zavalovani povely ne, ne, ne… je hodne jista cesta k tomu, abychom byli pro dite asi tolik jako bzucici moucha…
S timhle lze naprosto souhlasit. Respekt jde vzdy na obe strany. Proc ale k tomu potrebujes dite ponizovat placanim/bitim?
@Lucie-N-B píše: Více
Hračky už nebudou.
Tak přesně něco podobného aplikovali naší na mě.
Rozbije se to a už ti nebudu moc jinou koupit nemám peníze. Jak se rozbije už ti ji nekoupím nemám za co.
Známe to vedlo akorát k tomu, že jsem hračky nechtěla ani vztahovat z krabice aby se nerozbili. Moc dobře jsem věděla, že ty peníze fakt nemají. Takže jsem si šetřila všechno do poslední chvíle. A dělám to dodneška. Pokud konkrétní věc drží tak ji prostě mám. Kolikrát hledám způsob ják to udělat aby se to dalo používat dál a nemusela jsem měnit.
Otázkou je: jestli mám tohle naučeny nebo jestli taková prostě jsem. ![]()