3 lete dite levak ci pravak? :)

Anonymní
8.3.22 10:34

3 lete dite levak ci pravak? :)

Ahojky holky mam na vas otazku :) Mam dceru 3 roky a je podle vseho levák. No otazka zni bude levak uz naporad nebo jeste nevi do jake rucicky si da lzici či hracku? Ptam se protoze mam mamku ktera pred casem moji dcerku prenaucovala na pravaka (ale zakazala jsem ji to)ale tchyne na to na dava ze se to nesmi prenaucovat.. Tak chci znas vas nazor a me nevadi ze bude levak ci pravak :srdce: hlavne ze je zdrava :srdce: :srdce: dekuji moc za odpovedi :srdce: :mavam: drz te se a preji krasne MDŽ :*

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9374
8.3.22 10:40

Údajně to do čtyř let dítě zkouší oběma rukama a střídá, ale určitě si všímáš preference jedné ruky. Klidně může chvilku malovat pravou, potom levou. Zatím bych to fakt nijak neřešila, nedávala pastelku/lžičku jen do jedné ruky. Dcerka na to přijde sama, kterou rukou se jí líp pracuje. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35798
8.3.22 10:48

Ve 3 letech to nemá ještě úplně vyhraněný. Dcera taky hodně jedla levou, tím jak jsem ji krmila a seděla proti ní, tak mi lžičku brala z ruky levou. Teď má 5 a dělá vše pravou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
8.3.22 11:13

Hlavně neprenaucovat, to je to nejhorší co může být. Mám dceru leváka nemoc šikovná i tak :), sama jsem prenauceny levák, spoustu věcí dělám stejně levou rukou

• Citovat
  • Upravit
478
8.3.22 11:15

Nebo bude „obouruč“. Dcera 8 let, píše levou rukou, stříhá zásadně pravou rukou a příbor drží na střídačku dle toho jakou má náladu. Dle rady u dr a na logopedii, tužky, pastelky nůžky i příbor dávat dopředu před ní, aby si sama vybrala co jí vyhovuje (ne klasicky lžíci napravo/nalevo - čímž ji už nějak směřuješ, ale dopředu :-)). Ve výsledku to je jedno zda bude pravák či levák. V první třídě si dcera zlomila levou ruku, tak začala psát pravou (podotýkám, že lépe než její dvojče tou správnou rukou) a po sundání sádry se vrátila zase k levé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22894
8.3.22 11:17

První dcera je levák, už od školky mi říkali, že asi bude. Babička mě nutila jí předělat, jako předělala mojí mamku :zed: ale já jsem jí nechala, ať si vše bere do ruky, která je jí přirozenější. Dodnes to poslouchám, jak kdyby to byla nějaká nemoc..
Občas s tím bojujeme, vlastně až paní učitelka v první třídě, jí ukazála jak pořádně psát, vykroutit ruku, neviděla si na písanku, co má psát a měla to o dost těžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
471
8.3.22 11:55

Tak já jsem levačka, jediný problém, který jsem s tím měla, bylo psaní na tabuli, tam si to prostě člověk zákonitě maže :D Stříhám pravou, myslím, že tehdy nůžky pro leváky ještě nebyly nebo jsem se k nim nedostala. Psát zvládám ale i pravou, lžíci držím jak kdy :) Určitě bych nepřeučovala a výrazně neřešila, ono si to sedne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68965
8.3.22 11:56

Moje tříleté dítě až donedávna používalo na všecko pravou ruku a pak ze dne na den bum, začalo brát pastelky do levé. Nechávám plynout, uvidíme („kresby“ levou mi přijdou na stejné úrovni jako pravou). Na druhou stranu známé dítě preferovalo levou ruku už od mimina a nikdy se to nezměnilo, je mu deset. A mé prvé dítě bylo vždycky dost vyhraněný pravák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10979
8.3.22 16:35
@Anonymní píše:
Ahojky holky mam na vas otazku :) Mam dceru 3 roky a je podle vseho levák. No otazka zni bude levak uz naporad nebo jeste nevi do jake rucicky si da lzici či hracku? Ptam se protoze mam mamku ktera pred casem moji dcerku prenaucovala na pravaka (ale zakazala jsem ji to)ale tchyne na to na dava ze se to nesmi prenaucovat.. Tak chci znas vas nazor a me nevadi ze bude levak ci pravak :srdce: hlavne ze je zdrava :srdce: :srdce: dekuji moc za odpovedi :srdce: :mavam: drz te se a preji krasne MDŽ :*

Obě mé dcery levačkami zůstaly.
A vůbec nikdo se nad tím nepozastavuje. Nijak nekomentuje.
Pokud by na mě někdo nastoupil s přeucovanim, tak pošlu do háje klidně vlastní matku, pokud by tyhle tendence měla.

Žasnu nad přístupem tvé matky a dekuj tchýni.
Nechápu, jak je možné, že v dnešní době takové osvěty se vyskytují osoby, s takovými úmysly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
8.3.22 23:50

Tohle bude asi individuální. Ona ta lateralita není černobílá, představ si to spíš jako škálu, kdy na jednom konci jsou ultras leváci, jako jsem třeba já, na druhé vyhranění praváci a někde uprostřed obouručáci a pak se na té škále potácejí jedinci, kteří třeba levou píšou, pravou kopou do míče a co se děje u sousedů poslouchají pravým uchem na zdi :-) Ultras leváci/praváci se asi projevují dřív a jednoznačněji, moje máma tvrdí, že to u mě jasně věděla už od roka a vydrželo mi to. Moje dítě mi taky tak od roka připadá, že častěji upřednostňuje levou (tak z 80 - 90 %), ale někdy pastelku na chvilinku zkusí i pravou. Je mi to jedno, co nakonec bude. Určitě je nesmysl dcerku přeučovat, ale to už víš :-) Mamince bych na tvém místě poslala třeba nějaké články od psychologů, kde srozumitelně vysvětlují, proč se to nemá dělat. Máma to určitě nemyslí zle, je z generace, kdy bylo předělávání časté, ne-li běžné. A třeba chce vnučce jen „usnadnit“ život, protože je pravda, že svět je více méně uspořádaný pro praváky. V první vlně bych se na mámu proto nezlobila a prostě jí to vysvětlila. A ještě něco - nejvíc mě vždycky dopálily takový ty řeči „na to, že jsi levák, jsi šikovná“. Ne asi :-))) Levákova levá ruka je stejně šikovná, jako pravákova pravá… Si to prosimvás už zapamatujte :lol: Světu mír! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42433
9.3.22 05:52

Já sama jsem levačka a jedna z mých dcer také. Rozhodně nenechej nikým přeučovat, na mě to zkoušeli a dodnes si vzpomínám, jaký jsem z toho měla bordel v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3020
9.3.22 06:10

Pracuju s malýma dětma a spousta jich ještě do pěti používá ruce na střídačku-vůbec bych to neřešila :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
9.3.22 12:30

Bohužel za doby mě babičky se ještě standardně levastvi preucovalo. Levákům se říkalo Krchňa. Moje babička je preuceny levák na praváka tak že její maminka ji levou ruku přivazovala a musela dělat vše pravou.

:zed: :zed: :zed:

Moje mamka je levák
Já jsem levák
A má dcera je taky levák

Ještě maminka mého muže mě uklidňovala že to nevadi že dneska už je to jedno… Evidentně v sobě má taky že levastvi je něco méně nebo špatně :lol:

Já to beru naprosto normálně naopak se říká že leváci mají umělecké nadání a jiné věci.

• Citovat
  • Upravit
9374
9.3.22 14:58
@ludmilaadamkova píše:
Bohužel za doby mě babičky se ještě standardně levastvi preucovalo. Levákům se říkalo Krchňa. Moje babička je preuceny levák na praváka tak že její maminka ji levou ruku přivazovala a musela dělat vše pravou.
:zed: :zed: :zed:

Moje mamka je levák
Já jsem levák
A má dcera je taky levák

Ještě maminka mého muže mě uklidňovala že to nevadi že dneska už je to jedno… Evidentně v sobě má taky že levastvi je něco méně nebo špatně :lol:

Já to beru naprosto normálně naopak se říká že leváci mají umělecké nadání a jiné věci.
:mrgreen: Lepší, než moje tchyně. Ta se pokaždé nechává slyšet, aby s tím syn neměl problém a jak proboha bude psát? :roll: (Úplně normálně, jen levou, babičko.). No ale ona si to nedokáže představit a myslí si, že to bude ve škole problém, že si to napsané bude rukou rozmazávat a pokaždé, když syna vidí s pastelkou, tak jí to nedá a jede svoje moudra ukončená tím, že jí by to levou rozhodně nešlo. :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová