Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Gambo tak já třeba nemyslela hystericky řvát půl dne, ale třeba když už fakt něco tak důrazně zvyšit hlas…
SPíš jsem myslela, že jsi ten typ, že s enesmí ani zvýšit hlas na dítě- někdy to tak vidím u některých maminek v dnešní době
@Anonymní píše:
Dobrý den, myslim si, že je nadprumerne inteligentní ( testy si to můžete nechat potvrdit). A jeji chovani je dusledek toho, ze není dostatečně intelektuálně vzdělávána. Není to žádná narážka na vás jako maminku, určité děláte jen to nejlepši, ale zkuste ji dávat rozvíjející hry, úlohy, hračky pro starší děti - treba to pomuze. a můžete být statna, že doma máte geniální díte.
Toto mi trvdi tchyne. Ze na svuj vek dela veci co deti delaj v 5-ti. Na tabletu ma ruzne rozvijejici hry. Ted ma nejakeho mysaka co je pro predskolaky, a ona to udela na 70%. Nenapadlo me tedy ji brat jako nadprumer. Obcas si rikam jestli po ni nechci moc, treba aby byla samostatna a deti v tomtu veku to „neumi“ recituje basnicku od Wolkra. Parkrat se ji rekla a Postovni schranku na rohu ulice umi celou a dokonce velmi pekne je ji rozumet
@kvaček píše:
@Gambo tak já třeba nemyslela hystericky řvát půl dne, ale třeba když už fakt něco tak důrazně zvyšit hlas…
SPíš jsem myslela, že jsi ten typ, že s enesmí ani zvýšit hlas na dítě- někdy to tak vidím u některých maminek v dnešní době
Ja uz jsem ve fazi ze asi rvu stabilne. Kdyz jdu na ninpekne, stejne zkoncim u revu. Normalne se tesim ze pujde do skolky anja budu mit klid do tri
@Anonymní píše:
Dobrý den, myslim si, že je nadprumerne inteligentní ( testy si to můžete nechat potvrdit). A jeji chovani je dusledek toho, ze není dostatečně intelektuálně vzdělávána. Není to žádná narážka na vás jako maminku, určité děláte jen to nejlepši, ale zkuste ji dávat rozvíjející hry, úlohy, hračky pro starší děti - treba to pomuze. a můžete být statna, že doma máte geniální díte.
To jsme zkoušeli - máme nadané dítě, takže takových her doma spoustu. Chvilku s tím s naší vydržela, ale fakt tak 2 minuty, pak zase začala lítat. Naše děti s tím vydrží půl hodiny, i ta, co je mladší než neteř. Prostě jak se přitom nelítá, tak bez efektu.
Příspěvek upraven 09.01.16 v 19:31
@Gambo Já bych řekla, že se i nudí.. U nás když se děti nudí, tak se pěkně drzé a mladší otravný..
@kvaček píše:
@Gambo Já bych řekla, že se i nudí.. U nás když se děti nudí, tak se pěkně drzé a mladší otravný..
Neumi si sama hrat. Mozna to nuda je. Ale nemuzu ji dat 100% sveho casu. Takze hold musi sama, a jestli to dela z nudy tak nevim. Nemuzu ji bavit cely den. A zabava typu pohadky, knizky ji berou jen chvili. Snad ji to pusti
@Gambo Taky mi podle toho co je tu napsáno přijde jako nadprůměrně inteligentní. Jenže v tomto věku to ty děti ještě neumí zpracovat, tak to věntilují všude možně. Starší by se učilo nějakou hru, nebo si listovalo v knize, dělalo pokusy, hrálo na hudební nástroj nebo hrálo na PC, ale tříleté dítě má velmi omezený sortiment možností, jak využít svou nadměrnou inteligenci. Poradila bych se s dětským psychologem jak ji zaměstnávat
a jinak vás naprosto chápu, taky mám tříleťáka a miminko, máte malé miminko a věnovat se stopro dětem prostě nejde, přeju pevné nervy a dejte vědět, jak jste dopadli, rozhodnete-li se to takhle řešit ![]()
@Lizzi píše:
@Gambo Taky mi podle toho co je tu napsáno přijde jako nadprůměrně inteligentní. Jenže v tomto věku to ty děti ještě neumí zpracovat, tak to věntilují všude možně. Starší by se učilo nějakou hru, nebo si listovalo v knize, dělalo pokusy, hrálo na hudební nástroj nebo hrálo na PC, ale tříleté dítě má velmi omezený sortiment možností, jak využít svou nadměrnou inteligenci. Poradila bych se s dětským psychologem jak ji zaměstnávata jinak vás naprosto chápu, taky mám tříleťáka a miminko, máte malé miminko a věnovat se stopro dětem prostě nejde, přeju pevné nervy a dejte vědět, jak jste dopadli, rozhodnete-li se to takhle řešit
No reknu to doktorce. Uz tim " vyhrozuju" dlouho ale vzdy si reknu ze deti zlobi. Ted nas ceka nosni mandle a me bere hruza jak ji to rict. Pres cele zlobeni je mamanek a tezko nese zmeny a predstava ze je na sale probuzena z narkozy a kolem cizi lidi me desi co bude za sceny a pak doma se muzu tesit ze ji budu mit za zadkem nonstop
@Gambo no ona právě „zlobí“ protože má v hlavičce guláš. Na svůj věk je prostě více intelektově vyspělá a některé věci ještě nechápe, neumí a ani ještě nemůže ten potenciál využít. Vím že je to hrozně náročné, ale u nás například funguje všechno vysvětlovat. Musíš jít spinkat, protože maminka s tatínkem už jsou také unavení a chtějí jít také odpočívat. Musíme se teď najíst, protože teď je jídlo teplé, já jsem ho vařila pro nás a je čas oběda. Musíš teď být potichu, protože miminko je unavené a půjde spinkat. Až usne budu moct být jen s Tebou a hrát si. Ale tohle všechno je velice náročné, když je matka vyřízená a nemá na to sama sílu, což moc dobře znám. Taky nemám vždycky sílu být ohleduplná, vysvětlovat.. Někdy je prostě jednodušší zařvat a matka si i uleví. NErvy holt máme jen jedny ![]()
Mame to podobne. Stanov si pravidla, pred ktery nepojede vlak ani jecenim. Osobne by mi nevadilo, kdyby v 6 dostala tablet a byla jeste hodku ticho.
Moje dite uz nesnasi vetu: pojd a domluvime se.
Jeho aktivita a mira nastvani je odvisla od zamestnani. Ted jsme byli na horach a cely dni venku a byl klid.
To s tim ptanim a neustalym mami mami mami, to je celkem sila. Nevim, jestli si tim chce pritahnout pozornost nebo proste jen přemýšlí co a jak.
Ale opravdu pomaha duslednost i za cenu sceny: dva priklady z posledniho tydne:
1. Celý den vysvětluju, ze kdyz neco chce rict nebo potrebuje na.sebe upozornit, staci rict a.ne do nas začít bušit pestickama. Vzdycky odkyva a za hodinu znova. Chystali jsme se ven bobovat a on zase na nas pestickou. Tak rikam a dost a nejde se. Hystericky rev, vztekani. Pak sebelitost. No trvalo to hodinu, ale uz to neudelal.
2. Dneska dostal pistoli a rikam mu at s tim nehoni psa, furt prudi, tak mu po jedné honicce a smíchu pistoli seberu. Opakuje se situace cislo jedna.
Je temito aktivnimi a chytrymi detmi je to velky trapeni, ale snad se nam to jednou vrati.
My jeste bojujeme se vztekanim a pouzivanim hnusnyho mluveni (ne zas tak sprostych slov, ale hnusny hlas), kdyz neco neni po jeho nebo mu neco nejde.
Podle mě obyčejné dožadování pozornosti
Chce být středobodem vesmíru, tak jako každé dítě, chce tě mít jen pro sebe.
Mmimochodem, ty když začneš mluvit na manžela a on třeba kouká na tv, taky ti řekne „Buď ticho!“?
Ono když ječíš na dítě povely, tak ono se to od tebe učí - že ječení povelů je efektivní způsob komunikace. Takže když pak něco chce, začne ječet a striktně se dožadovat.
Jinak mám zkušenost, že počítač/tablet vytváří vzteklost. Když má dcera tablet víc jak půl hodiny, je pak mnohem vzteklejší, než bez tabletu. Takže tablet je schovaný, aby si na něj pokud možno nevzpomněla
A když si vzpomene, domluvíme si čas (Až bude ručička na devítce, tak ho vrátíš), aby do toho nečuměla moc dlouho. A všimla jsem si, že manžel když se zavrtá u počítače, taky je potom vzteklejší, když od něj vstane ![]()
@Lizzi píše:
@Gambo no ona právě „zlobí“ protože má v hlavičce guláš. Na svůj věk je prostě více intelektově vyspělá a některé věci ještě nechápe, neumí a ani ještě nemůže ten potenciál využít. Vím že je to hrozně náročné, ale u nás například funguje všechno vysvětlovat. Musíš jít spinkat, protože maminka s tatínkem už jsou také unavení a chtějí jít také odpočívat. Musíme se teď najíst, protože teď je jídlo teplé, já jsem ho vařila pro nás a je čas oběda. Musíš teď být potichu, protože miminko je unavené a půjde spinkat. Až usne budu moct být jen s Tebou a hrát si. Ale tohle všechno je velice náročné, když je matka vyřízená a nemá na to sama sílu, což moc dobře znám. Taky nemám vždycky sílu být ohleduplná, vysvětlovat.. Někdy je prostě jednodušší zařvat a matka si i uleví. NErvy holt máme jen jedny
Svata pravda. Neco z toho zkousim hlavne ohledne mimca. Pottebuje se vyspinkt by mohl rust a hrat s s tebou… Prosim nekric, septej. A ona si jede stejne sve. Proste huci a huci. Ale budu to zkouset dal
@Janina81 píše:
Mame to podobne. Stanov si pravidla, pred ktery nepojede vlak ani jecenim. Osobne by mi nevadilo, kdyby v 6 dostala tablet a byla jeste hodku ticho.
Moje dite uz nesnasi vetu: pojd a domluvime se.
Jeho aktivita a mira nastvani je odvisla od zamestnani. Ted jsme byli na horach a cely dni venku a byl klid.
To s tim ptanim a neustalym mami mami mami, to je celkem sila. Nevim, jestli si tim chce pritahnout pozornost nebo proste jen přemýšlí co a jak.
Ale opravdu pomaha duslednost i za cenu sceny: dva priklady z posledniho tydne:
1. Celý den vysvětluju, ze kdyz neco chce rict nebo potrebuje na.sebe upozornit, staci rict a.ne do nas začít bušit pestickama. Vzdycky odkyva a za hodinu znova. Chystali jsme se ven bobovat a on zase na nas pestickou. Tak rikam a dost a nejde se. Hystericky rev, vztekani. Pak sebelitost. No trvalo to hodinu, ale uz to neudelal.
2. Dneska dostal pistoli a rikam mu at s tim nehoni psa, furt prudi, tak mu po jedné honicce a smíchu pistoli seberu. Opakuje se situace cislo jedna.Je temito aktivnimi a chytrymi detmi je to velky trapeni, ale snad se nam to jednou vrati.
Je fakt ze nejsme ani ja ani manzel uplne dusledni. Nekdy polevime. Ty tvoje priklady mi docela pripominaji nas
dnes me bouchla do hlavy nebyt ibalginu tk mi hlava praskne a to jen proto, ze jecela. Kdyz si s ni hrajeme napr.na babu, tak „normalni“ deti se smejou a ona pisti jeci. Tk jsem ji rekla t nejeci a manzel udelal certa, ze babu ji da cert a ona jecela a jak se baba certa tam mi jednu vrzila ![]()
@Etcetera78 píše:
Podle mě obyčejné dožadování pozornostiChce být středobodem vesmíru, tak jako každé dítě, chce tě mít jen pro sebe.
Mmimochodem, ty když začneš mluvit na manžela a on třeba kouká na tv, taky ti řekne „Buď ticho!“?
Jinak mám zkušenost, že počítač/tablet vytváří vzteklost. Když má dcera tablet víc jak půl hodiny, je pak mnohem vzteklejší, než bez tabletu. Takže tablet je schovaný, aby si na něj pokud možno nevzpomnělaOno když ječíš na dítě povely, tak ono se to od tebe učí - že ječení povelů je efektivní způsob komunikace. Takže když pak něco chce, začne ječet a striktně se dožadovat.
A když si vzpomene, domluvíme si čas (Až bude ručička na devítce, tak ho vrátíš), aby do toho nečuměla moc dlouho. A všimla jsem si, že manžel když se zavrtá u počítače, taky je potom vzteklejší, když od něj vstane
Nevim jestli to mas doma take, ale po nonstop mluveni ditete bys take pouzila bud ticho! Tablet ma kdyz se vrati ze skolky cca 16 hodina a v 17:30 veceri je snaha jit spat. Mezi tim mluvi a mluvi takze je n nem cca 30-40 minut