Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak to jste mě holky uklidnily.Na foniatrii se zeptám doktorky. Škoda, že se do školky nedostal. Tam by ho to snad donutilo rozmluvit se.
@Gerojka Náš kluk sice mluví jak profesor, ale zase nechce jíst sám, to je vždy boj, běduje pomoz mi, bolí mne ručičky. Kreslení ho nebaví, hlavně na něj nemá trpělivost a na básničky si zacpává uši, na písničky taky a křičí neříkej to, je to hnusný. Každý má něco. A maminka jednoho pana doktora nám vyprávěla, že když vedla syna do školy, sousedka jí říkala, Anka kam ho vedeš, vždyt je blbej, ani mluvit neumí. Takže co, nechat ho vyšetřit jestli slyší, poradit se z odborníkem o tom, jestli by nebylo dobré zajít pro klid duše na logopedii a žádný stres.
Malej ma tri za dva mesice. Barvy zacal az ted, sem tam je ale poplete. Ze by rekl nejakou basnicku, tak s tim vubec nepocitam. A docela ti zavidim, ze se sam oblekne. Ten muj se sam akorat tak vysvlekne…
@Gerojka přijde mi normální. Můj syn (taky 3r předevčírem) sice pozná všechny barvy světa (včetně nuancí typu tmavě/světlemodrá/tyrkysová) a všechny stromy a kytky, pusu od rána do večera nezavře, ale lžičku do ruky nevezme, oblíkání/svlíkání je boj s řevem na půl hodiny, kůže líná je to.
každé dítě je jiné, někomu jde to, jinému tamto…podle toho, co píšeš, tak mi na tom Tvém nepřijde divného vůbec nic.
@boball píše:
@Gerojka Náš kluk sice mluví jak profesor, ale zase nechce jíst sám, to je vždy boj, běduje pomoz mi, bolí mne ručičky. Kreslení ho nebaví, hlavně na něj nemá trpělivost a na básničky si zacpává uši, na písničky taky a křičí neříkej to, je to hnusný. Každý má něco. A maminka jednoho pana doktora nám vyprávěla, že když vedla syna do školy, sousedka jí říkala, Anka kam ho vedeš, vždyt je blbej, ani mluvit neumí. Takže co, nechat ho vyšetřit jestli slyší, poradit se z odborníkem o tom, jestli by nebylo dobré zajít pro klid duše na logopedii a žádný stres.
@Melody 4 píše:
Tak důležité je, jestli jinak je v pořádku, tzn. Rozumí pokynům? Ukáže třeba kravičku na obrázku? Přinese, podá? Třeba dones si botičky, jde a donese je? Má zájem o hru s vrstevníky? Co oční kontakt? Ukazuje na předmět zájmu? Snaží se aspon nějak domluvit, třeba posunkami a nějakými slabikami?Mám syna 3,3 roku, taky nemluví a vím, jak se musíš cítit.
Pokynům rozumí, oční kontakt s námi cizími má, jak nemluví, tak ukazuje co potřebuje. Posunky dovedl k dokonalosti. ![]()
@Gerojka píše:
Rozumí všemu, mluvím s ním jako s dospělým. Udělá to, co po něm chci. I vzdor jde u něho „zlomit“, zopakuju znovu co chci a poslechne.
Jak píše Melody, tak potom to je v pohodě. ![]()
@Gerojka myslim ze je uplne v pohode a rozmluvi se casem. Skoda ze vam nedopadla skolka. Co nejaka soukroma alespon na par hodin tydne. Pobyt mezi detma dela v tomhle zazraky a kluci jsou proste obecne na mluveni pomalejsi vetsinou nic si z toho nedelej. Nas ted predskolak taky ve trech letech moc na mluveni nebyl a ted by ti vymluvil diru do hlavy. Ver mi jeste budes vzpominat
![]()
@Gerojka na školku nespoléhej. U našeho to změna nebyla, začal chodit v září a rozpovídal se skoro ze dne na den v dubnu. Navíc bývá často nemocný, takže ve školce spíš není než je. A učitelky s ním měly problém, nevěděly jestli nic neříká protože jim nerozumí, jestli nespolupracuje protože to neumí říct, nebo protože se mu nechce, nebo protože zlobí.. ![]()
@Gerojka - brácha má syna a ten taky začal mluvit až později, ale on je takovej svůj…takže si myslíme, že prostě mluvit nepotřeboval..vystačil si s těma asi 10 slovy…a začal mluvit až zjistil, že asi potřebuje říct víc.
Jinak je šikovnej…teď mu byly v dubnu 4 roky a dokonce umí i čísla sám to okoukal od jeho staršího bráchy…a i pozpátku jak jdou umí…takže se tím moc netrap.
Můj syn taky ve třech letech měl cca deset slov a o něco víc znaků. Kreslil minimálně a dodnes to není jeho parketa. Jinak je to normální chytrý kluk s opožděným vývojem řeči.
Doktorka na tříleté prohlídce kvůli nemluvení toho moc nepoznala, ale dala i na moje vysvětlení a popis.
S tou řečí už doporučuju chodit na logopedii a na nic nečekat. Školka u nás taky nic nezměnila a syna nerozmluvila. Vidím to jako trochu klišé nebo velmi individuální věc.
Zvaž, jestli je „netabulkový“ jen ve věcech souvisejících s (ne)mluvením nebo pozoruješ i něco jiného.
Moje dcera je na tom uplne stejne jako pres kopirak! V cervenci ji budou 3 a taky nemluvi, jinak je sikovna a rada v kolektivu deti. Uz mame za sebou vyšetření na foniatrii a logopedii a ma proste napsany opozdeny vyvoj reci. Naatesti jde v zari do skolky do logopedicke tridy tak se tesim ze bude delat pokroky. Rekne jen slova jako mama mami baba deda tata baja (bracha) atd., no takze nic moc, ale holt bude mluvit pozdeji. Uz se odmitam kvuli tomu stresovat. A s tim kreslenim tomu mala taky moc neda, je spíše akcni typ. Pisu z mobilu tak ae neda moc rozepisovat ![]()
On je problém že málokde na logo vezmou dítě dřív jak ve 4 letech. A už většinou chtějí žádanku od dětského Dr, a další vyšetření (foniatrii, někde neurologii). Já byla dost nervní, takže tu foniatrii jsem urgovala a ve 3l a kousek jsme byli poprvé, podruhé ve 3,5, potřetí ve 4. Na logo jsem volala v 3,5 a vzali nás od 3r a 8m. Bývá dost plno, třeba ta naše nabírá tak 2× ročně. A preferuje od 4let. Ale když my už jsme měli různé vyšetření a doporučení, tak vzala.
Složitější úkony snad taky zvládne, např. přisune si židli, vyndá lžičku ze skříňky a vezme si pudink. Když řeknu, ať si uklidí hračky, že potom dostane sladký, tak to bez problému udělá (a jak rychle
). Poděkuje, zatím nepoprosí, zdraví mávnutím jak kdy.
@andelka83 U nás ve městě veřejná logo od tří let, čekací lhůta ovšem min. 4 měsíce
. Přihlásila jsem ho od dvou a půl na soukromou logopedii. Nepotřebovala jsem pak ani ten papír.