Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, od kdy dáváte dětem rohlíky, chleba, jogurty atd? malé je 7 měsíců, myslíte, že bych jí něco už měla takového dávat? díky
@esmeralda44 Pečivo rozhodně v semi měsících nepotřebuje. Nic jí to nedá. Je to dobré tak maximálně na nácvik žvýkání.
Moje děti byly schopné sníst rohlík, aniž by hrozilo zadušení v 10 a v 11 měsících. I tak to ale považuji spíš za pochutinu a nouzovku, nikoliv za běžnou součást jídelníčku kojence.
Já jsem tedy dávala až o hodně později. Jsou to jen prázdé kalorie. Max co jsem dělala, že když jsme šli na zmrzlinu, tak malá dostala kornout. ![]()
Taky nevidim duvod proc davat pecivo a to jeste dlouho ![]()
jogurt bych davala klidne - kvalitni cisty jogurt. pokud by nechtela samotny (deti kupodivu casto berou i ty cisty), tak smichat s rozmackanym bananem atd.
@esmeralda44 spis jde asi o to, jestli je uz schopna to pozvykat, jestli ji to nezaskoci. Ja davala v tomto obdobi spis jen pozvykat kurku z chleba. A mlecne vyrobky, z kravskeho mleka, ty se myslim davaji az od 1 roku???
kvuli velkemu mnozstvi bilkoviny…Ale myslim, ze Nestle dela nejake mlecne pochoutky, ty jsou z UM.
Bílý jogurty už klidně. pečivo, kousek do ruky, můžeš ale nemusíš.
Mě doktorka řekla, že jogurty od 8. měsíce, ostatní mléčné výrobky až po roce.
Co se týče rohlíku, chleba a podobných potravin, tak syn to byl schopen po malých kouscích zpracovat od 6 měsíců kdy začal jevit větší zájem o naše jídlo, takže si občas pár soust pečiva vyžebral (zkuste nedat kus housky dítěti, které se snaží tátovi ukousnout svačinu) ![]()
@esmeralda44 Kvaltini bily jogurt jsem davala od 8 mesice (tvaroh urcite ne, ma moc bilkovin; zadne skadke mlecne Kubiky a spol.). Pecivo davat neni treba, ale nezapomenout na nutne podavani lepku. U jednoho ditete mi doktorka poradila na lepsi prorezavani zubu ususit kurky chleba a davat mu „hlodat“, takze kdyz chleba spolkl dobry, ale jako cilena svacina to nebyla.
Jogurty dávám od 8.měsíce (akorát moc nechce). Pečivo jako jídlo ne, ale třeba kůrku chleba, aby se chvilku zabavila, to jo.
Tak jako vyloženě na jídlo bych pečivo nedávala. Ale na nácvik kousání a zpracování jídla bych to zkusila. Já začínala křupkama - rýžové, kukuřičné, pohankové… Pro děti jsou jednodušší, rozpouští se v puse. Když je holky zvládaly, tak jsem zkoušela pečivo. Jednodušší pro ně byl chleba. Ony toho beztak moc nesnědly, špíš to ožužlaly. Dělalo to dobře na rostoucí zoubky. Každopádně je důležité nabízet i jídlo takto do ruky, aby se děti naučily kousat, zpracovat jídlo v puse a polknout. Takže bych to nevynechávala. A celkově je dobré nemixovat od začátku úplně do hladka, ale nechávat kousky…
Jogurt - zkusila bych bílý, kvalitní. Už si nepamatuji, od kterého měsíce jsem dávala, asi od 8.
Tvaroh od 1 roka.
Pečivo jsem davala az po roce, ale ne bily rohlík, ale kvaskovy chleba…jogurt jsem davala taky az kolem roku ale to proto, ze je syn kojeny, u deti na UM považuji kvalitni bily jogurt za mnohem kvalitnější jidlo nez je UM… ![]()
Muze, pokud mu budou chutnat a zabavi se tim treba na dlouhe ceste busem, nevidim problem. Asi je lepsi, aby to nebylo uplne cerstve, cerstve rohliky delat takove lepive cucky v puse.
A nejsou to prazdne kalorie, maji oboje bilkoviny a chleba spoustu dalsich hodnotnych latek.
Bílý jogurt se doporučuje na odpolední svačinu od 8 měsíce - držet se v rámci 3,5-3,9% tuku, dávám bílou hollandii selský, malý ho baštil jen tak i ted mu chutná, rohlík můžeš, ale raději bych volila křupku kukuřičnou či jáhelnou /vybírej ty bez soli/to se líp rozpustí jak rohlík. V rámci takových dotazů je na FB výrborná skupina, kde poradí, a to https://www.facebook.com/…32001993475/