Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Anonymní píše:
Maminky, prosím o anonym kvůli mě váze.
Mám nové hodinky Garmin a snažím se shodit kila, takže koukám mimo jiné na spálené kalorie. Vím, že to je na hodinkách jen orientační, ale i tak mi to vrtá hlavou.
Mám 167 cm, cca 90 kilo (radši se nevážím, takže +/- 3 kila) a mizernou kondici. Prochazky, i rychlé, mi problém nedělají, cvičím na elipcicalu, ale cítím na sobě, že třeba do schodů funim mnohem víc než dříve.
Dneska jsem vzhůru od 5:30 hodin, měla jsem náročný den - práce v tahu asi 12 hodin, hlavně v šedé, trocha stresu. Mám kolem 10.000 kroků - cesty z práce a do práce, nějaké kroky v zaměstnání a doma. Jiný pohyb nebyl. A hodinky mi ukazují 800 spálených kalorií, což mi přijde moc. Je možné, že bych spálila tolik? Počítají to hodinky třeba i na základě zvýšeného tepu apod? Hlavu jsem dnes měla zaměstnanou hodně.
Ještě jednou opakuji, že vím, že to je orientační.
Děkuji
Ne hlavně v šedé, ale v sedě.
Nevím, jak moc se tomu da věřit já mám 17 636 kroku a 688 kcal
Taky mám garmin (fenix) a poslední dobou mám průměr kroku jen 5000 a kcal celkovych mám teda denně okolo 1700.
Jako nevím, taky mi to přijde divné, ale podle tabulek to může odpovídat, jestli jsi těžší, máš vyšší výkon a tedy i víc spaluješ. Spíš vidím jako problém, že to někdy čistě převádí kroky na kcal a neuvažuje to ten výkon (pokud nemáš top hodinky). Protože on je rozdíl, kolik toho člověk spálí při 10 000 krocích vkuse, a 10 000 krocích stylem tuhle něco a támhle něco. V tom druhém případě prakticky nezačneš spalovat tuk - byť pro kondičku to asi něco dělá.
Ono záleží na algoritmu, který ty hodinky používají k výpočtu. Pokud jako základ berou tvoje BMR (energie kterou potřebuješ jenom na to že existuješ) a pak veškerý pohyb započítávají jako „navíc“, tak se mi to úplně přestřelené nezdá.
Pokud se ti to přesto zdá podezřelé, zkus si na některém z volně dostupných počítadel zkontrolovat tvoje TDEE (tj co zhruba pílíš v běžný den). Já mám ráda toto, pro mě to ukazuje dost přesně https://www.bodybuilding.com/…re-tdee.html
Vypočítané TDEE porovnej s údajem na hodinkách na samém konci dne a uvidíš jak moc se to liší. Já mám Garmin Vivoactive 4 a počítají teda velice přesně.
@Anonymní píše:
Mám nové hodinky Garmin a snažím se shodit kila, takže koukám mimo jiné na spálené kalorie. Vím, že to je na hodinkách jen orientační, ale i tak mi to vrtá hlavou.
Mám 167 cm, cca 90 kilo (radši se nevážím, takže +/- 3 kila) a mizernou kondici. Prochazky, i rychlé, mi problém nedělají, cvičím na elipcicalu, ale cítím na sobě, že třeba do schodů funim mnohem víc než dříve.
Dneska jsem vzhůru od 5:30 hodin, měla jsem náročný den - práce v tahu asi 12 hodin, hlavně v šedé, trocha stresu. Mám kolem 10.000 kroků - cesty z práce a do práce, nějaké kroky v zaměstnání a doma. Jiný pohyb nebyl. A hodinky mi ukazují 800 spálených kalorií, což mi přijde moc. Je možné, že bych spálila tolik? Počítají to hodinky třeba i na základě zvýšeného tepu apod? Hlavu jsem dnes měla zaměstnanou hodně.
Děkuji
Opravím tě (závisí velmi na typu pohybu), pokud se jedná o běžný pohyb typu chůze po kanceláři, na WC, ke kopírce, na nákup, tak se možná jedná o vydanou energii, ale nic nespaluješ, a už vůbec tuk, jestli omylem něco spaluješ, tak leda tak svaly.
Spalovat začínáš až v aerobní aktivitě, která trvá ve středně vysokém tepovém pásu, po dobu minimálně 20 - 35 minut, lépe však hodinu. Viz eliptical - ideál, vypočítej si tepovou frekvenci pro spalování tuků a jeď alespoň 40 minut.
@hopsalka Tady si dovolím nesouhlasit. Hodinky zakladatelce správně udávají hodnostu spálené energie. V tomto případě ty hodniky nehlídají soustavnou aktivitu, ale dávají údaj kolik kcal člověk spálí. Tělo energii spaluje nepřetrřitě, je to energie potřebná ke všem funkcím organismu.
Ano, při aktivitě tělo začíná štěpit tuky až po vyčerpíní glycogenu uloženého ve svalech a určitá tepová frekvence tomu trochu nahraje, ale při redukci hmotnosti bych to nepovažovala za stěžejní.
Při hunbutí je to jednoduchá fyzika příjem
@Gracetheworld Jj, ony ty hodinky ukazují spálené kalorie i v rámci bazalniho metabolismu. Sice nevím, jak přesně a jaký mají algoritmus, ale už ráno, když se vzbudím a hodinky nasadim, tak mi ukazují spálené kcal.
@Gracetheworld píše:
Ono záleží na algoritmu, který ty hodinky používají k výpočtu. Pokud jako základ berou tvoje BMR (energie kterou potřebuješ jenom na to že existuješ) a pak veškerý pohyb započítávají jako „navíc“, tak se mi to úplně přestřelené nezdá.
Pokud se ti to přesto zdá podezřelé, zkus si na některém z volně dostupných počítadel zkontrolovat tvoje TDEE (tj co zhruba pílíš v běžný den). Já mám ráda toto, pro mě to ukazuje dost přesně https://www.bodybuilding.com/…re-tdee.html
Vypočítané TDEE porovnej s údajem na hodinkách na samém konci dne a uvidíš jak moc se to liší. Já mám Garmin Vivoactive 4 a počítají teda velice přesně.
Ahoj,
mám garmin vivoactive 4s. Mám tam celkový počet kalorií - aktivní a pasivní. Znamená to pro mě to, že ten součet je to, co bych měla denně sníst? S tím mám asi problém…
Děkuji