A zase hypotéka - jde to bez ručitele?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19790
16.7.14 06:54

@blecha72 má pravdu. Při poklesu příjmů, zdražení, kdykoliv by bylo nájemné nad možnosti, člověk v nájemním bydlení si může najít něco levnějšího a v pár měsících se přestěhovat. S hypotékou je to složitější a dražší.

U hypotéky musí mít větší finanční rezervu, aby se nemusel klepat. Do 100 % hypotéky, navíc tak, aby to bylo natěsno, bych nešel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 07:22

@eumedon Kdo si nevyzkoušel oboje, nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
16.7.14 08:00

@blecha72 Já jsem vyzkoušela obojí a dávám Ti za pravdu. Pokud bychom neměli tak nadstandardní příjmy, které naštěstí oba máme, nikdy bych do hypotéky nešla.

• Citovat
  • Upravit
66816
16.7.14 08:08

@Meha Ti, kdo bydlí v nájmu a cpou peníze majiteli nemovitosti, si neuvědomují, že v případě hypotéky cpou ty samé peníze bance. Při úvěru cca 3 m za 30 let zaplatím 5 m, tzn. 2 miliony bance. A mám na krku 30 let starý barák. Pokud tolik stojím o to něco dětem odkázat, mohu jim ty 2 miliony našetřit třeba na stavebním spoření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
16.7.14 08:17

@blecha72 To my si samozřejmě uvědomujeme, proto jsme také s hypotékou otáleli ( v pronájmech jsme bydleli 13 let, hypotéku máme rok). Půlka splátky nám teď jde na úroky, to nemluvím o dalších nákladech, které souvisí s vlastnictvím (daně, pojištění, údržba atd). My to naštěstí splatíme relativně rychle (3 mil za 8 let), tedy aspoň doufám, takže tolik nepřeplatíme. Ale mít tak nízké příjmy, které tady ostatní zmiňují, tak bych do hypotéky nikdy nešla.

• Citovat
  • Upravit
66816
16.7.14 08:29

@Meha 8 let je fajn. My jsme hypotéku platili 4 roky, když zmizelo z LV „zástavní právo smluvní“, byl to ulevující pocit. Teď už platíme jen inkaso a peníze, které bychom cpali do hypotéky, investujeme do domu či na spoření. Nadstandardní příjmy nemáme, celoživotní hypotéka by pro nás byla velkou zátěží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
16.7.14 08:35

@blecha72 Tak to máte super, že už je splaceno, také se těším na ten pocit. Nadstandardní příjmy nemusíme mít pořád, takže už ať je to také za námi, krásný život bez hypotéky ;)

• Citovat
  • Upravit
252
16.7.14 09:07

@kattkka
Tak to jste s placením nájmu asi z levného kraje :) Minulý rok jsme za byt 2kk platili 9500 a mělo to 40m a nebyla to legrace nacpat tam 4 člennou rodinu. Předtím jsme za domek se 3 místnostmi a v hrozném stavu platili 11000.A 4 roky dozadu jsme za byt v zapadlé vesnici, kde jezdil např. autobus 1 za den a nic tam nebylo platili 9500.Až teď jsme sehnali podnájem, který je celkem přijatelný. Moji známí vzali před 4 roky hypo, na rodinný domek. Hypošku platí 8000 měsíčně, vodu mají svojí, tak že připlatí pouze za elektriku a korunky které by jinak museli odkládat, tak z těch opravují domek už teď. Nemusí platit nájem cizím lidem a vědí že platí svoje.Tady byt 65m s poplatky aby ti vyhovovali seženeš tak za 13000.Oni ti sice pronajímatelé napíšou do inzerátu byt se 60m např za 11 000 se vším, ale to v tom mají 5 ooo holý nájem, k tomu 3ooo fond oprav,2ooo zálohy na topení a 1ooo máš mít na vodu, elektriku, osvětlení atd.Tak že 1ooo je málo, tudíž musíš nechat navýšit zálohy, samozdřejmně pouze tehdy, pokud nechceš doplácet. Tak že el. musí být tak 14oo, voda musí být alespoň 1ooo, no a 8oo máš za popelnice, výtah, osvětlení atd.Tak a jsi na 132oo a to dle mého máš už někde zaplacenou hypošku i s poplatky a nebo alespoň s částí poplatků :) To jsou počty po ránu :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 09:19

@blecha72
S hypoškou sice zkušenost nemám, ale s placením nájmů a častým stěhováním ano, proto si myslím že hypotéka je lepší volba…Nejenom že splácím své bydlení, korunky jdou sice bance, ale aspoň vím co platím, vím že když někde vyvrtám díru tak to pak nemusím nikomu vysvětlovat, mohu si dát plovoučku a nemusím se nikoho ptát atd. Vím že jsem ve svém a nemusím čekat že majitel bytu náhodou začne byt potřebovat a já se musím z ničeho nic vystěhovat. Zkrátka radši budu platit svoje a vím že mám klid :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 09:33
@nimi píše:
@blecha72
S hypoškou sice zkušenost nemám, ale s placením nájmů a častým stěhováním ano, proto si myslím že hypotéka je lepší volba…Nejenom že splácím své bydlení, korunky jdou sice bance, ale aspoň vím co platím, vím že když někde vyvrtám díru tak to pak nemusím nikomu vysvětlovat, mohu si dát plovoučku a nemusím se nikoho ptát atd. Vím že jsem ve svém a nemusím čekat že majitel bytu náhodou začne byt potřebovat a já se musím z ničeho nic vystěhovat. Zkrátka radši budu platit svoje a vím že mám klid :mavam:

Ten budete při splácení hypotečního úvěru potřebovat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
16.7.14 09:34

@nimi To máš samozřejmě pravdu, i tyto důvody hrály roli v tom, proč jsme nakonec do hypotéky šli ;)

• Citovat
  • Upravit
66816
16.7.14 09:38
@nimi píše:
@kattkka
Tak to jste s placením nájmu asi z levného kraje :) Minulý rok jsme za byt 2kk platili 9500 a mělo to 40m a nebyla to legrace nacpat tam 4 člennou rodinu. Předtím jsme za domek se 3 místnostmi a v hrozném stavu platili 11000.A 4 roky dozadu jsme za byt v zapadlé vesnici, kde jezdil např. autobus 1 za den a nic tam nebylo platili 9500.Až teď jsme sehnali podnájem, který je celkem přijatelný. Moji známí vzali před 4 roky hypo, na rodinný domek. Hypošku platí 8000 měsíčně, vodu mají svojí, tak že připlatí pouze za elektriku a korunky které by jinak museli odkládat, tak z těch opravují domek už teď. Nemusí platit nájem cizím lidem a vědí že platí svoje.Tady byt 65m s poplatky aby ti vyhovovali seženeš tak za 13000.Oni ti sice pronajímatelé napíšou do inzerátu byt se 60m např za 11 000 se vším, ale to v tom mají 5 ooo holý nájem, k tomu 3ooo fond oprav,2ooo zálohy na topení a 1ooo máš mít na vodu, elektriku, osvětlení atd.Tak že 1ooo je málo, tudíž musíš nechat navýšit zálohy, samozdřejmně pouze tehdy, pokud nechceš doplácet. Tak že el. musí být tak 14oo, voda musí být alespoň 1ooo, no a 8oo máš za popelnice, výtah, osvětlení atd.Tak a jsi na 132oo a to dle mého máš už někde zaplacenou hypošku i s poplatky a nebo alespoň s částí poplatků :) To jsou počty po ránu :lol: :lol: :lol:

Ke konečné částce připočtěte pojištění nemovitosti vinkulované bance (tzn. v případě plnění jdou peníze bance, ona rozhodne, zda finance uvolní pro vás), měsíční poplatky za vedení hypotečního účtu, poplatky za uvolnění úvěru, poplatky za znalce banky, poplatky stavebnímu a katastrálnímu úřadu, každoroční daň z nemovitosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 09:45

Neříkám že placení hypošky je jednoduché, to asi určitě ne…Věřím že je to kolikrát o nervy. Jasně že z podnájmu můžeš kdykoliv odejít a nemusíš žít ve stresu co když nebudu mít na splátku :zed: Pronajímateli to vysvětlím, ale bance těžko :mrgreen: Ale ten pocit že je byt či dům můj a můžu si tam dělat a předělávat si co a jak chci, tak to musí být dobrý pocit :nevim: A výsledek za ty nervy asi stojí :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
16.7.14 09:50

@Blecha
Můžu se zeptat :?: Hypotéku máte splacenou, ale kdyby jste měla vrátit čas, rozhodla by jste se jít znovu do hypotéky a nebo by jste zůstala po podnájmech :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.7.14 09:52

Dlouho jsme bydleli v nájemním bytě, souhlas majitele jsme si vyžádali pouze kvůli větším stavebním úpravám. Není mi jasné, kde @nimi bydlíte, že se bojíte zatlouci hřebík, nebo často měníte bydliště.

Chce to najít solidní nájemní byt a být solidními nájemníky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel