Absence otce u samoživitelek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5633
29.12.23 17:05

@Dollorres dokud je klouček malý, tak je to v pohodě a vystačí si s matkou. Jenže jak přijde puberta, potřebují kluci víc a víc otce. Vidím to u nás. Syn má 15 a tátu zbožňuje, potřebuje, napodobuje. Takto je to už min. 3-4 roky. Já už jsem jen v roli provianťáka a ošetřovatelky :lol: Holkám zase tátové zvedají sebevědomí, taky je potřebují, ale spíš jako toho provianťáka a ochránce. Jsem na děti sama od 5 a 8 let. Myslím, že rodiče jsou rodiče a je super, když komunikují a jsou spolu v pohodě, i když už netvoří pár.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
29.12.23 17:07

Z citoveho hlediska nam muze chybet jen to, co jsme poznali…pokud kluci nikdy tatu nemeli, pak tohle hledisko odpada, cili citove nijak nestradaji…pak jsou tu ale dalsi veci samozrejme a zena nikdy neda synum spravny muzsky vzor.. v pozdejsim veku mohou mit problemy v mezilidskych vztazich a vzajemnych interakcich s vrstevniky treba…mohou byt do jiste miry zzenstili a resit veci vice zensky…bude jim chybet ten opacny pohled na svet…proto nejaky ten muz v jejich blizkosti, je treba…ale pokud maji dedecka a vidaji se dostatecne, myslim, ze by to mohlo castecne ten deficit vyvazit. Plus pokud jsou tam i dalsi muzi, stryc, ucitel a pod, taky to muze pomoci…ja si teda nemyslim, ze otce muze nekdo plnohodnotne nahradit, ale holt kazdy pracujeme s tim, co mame. A jsou deti, ktere nemaji ani jednoho rodice.

• Citovat
  • Upravit
16335
29.12.23 17:09
@Dollorres píše:
Co myslíte? Má absence otce na děti vliv?
Tím myslím úplnou absenci, kdy otec o styk s dětmi nestojí, zapírá se před nimi.
Jaký důsledek to může mít u chlapců? :think:U holčiček to podle mě problém není, ale u těch kluků prostě nevím.
Já sama od 6 let byla bez otce a nějak mi nechyběl, vychovala mě nezávislá a na tu dobu hodně emancipovaná maminka, a tak jsme nestrádaly.
Kdybych měla holčičky, tak to asi ani neřeším, ale já mám právě dva kluky. Zároveň nejsem super žena, co by je zvládla naučit třeba rybařit a hrabat se v motorech.
Moji kluci začínají blbnout, kdy mladší by chtěl ať si domu vemu jakéhokoliv otce jeho kamarádů ze školky a ten starší mi dohazuje asi o 30 let mladšího učitele tělocviku.
Já s muži skončila, nikoho si hledat nebudu, a tak opravdu vyrostou jen semnou.
Zajímalo by mě, jestli tu je někdo podobný, kdo je na děti, ideálně na kluky sám.

Jsem žena, otec a námi nebyl tak od mých 5 let cca. A věř mi, cítím, že mi doma chyběl. Nahrazoval mi ho částečně děda a strejda, ale otec je prostě něco jiného :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49
29.12.23 17:10

Ano, pro dítě je druhý rodič hodně důležitý. Ať jde o otce nebo o matku. Nejen jako vzor, go se dá nahradit v blízkém okolí, ale hlavně proto, že se učí vzorce o vztazích. Jak se k sobe lidi chovají, jak prožívají konflikty, jak se usmiruji. Děti z rozvedených rodin se v dospělosti také častěji rozvadeji. Děti z rodin s jedním rodičem taky. Je mi jasné, že si neporucis, ale ano, má to vliv na vývoj tvého dítěte. Co víc člověka formuje, než domov?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
29.12.23 17:15

@Gala-tea je to tak, děti z neúplných vztahů si i častěji volí rizikové partnery a vztahy. Strašně bych svým dětem přála opak 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9041
29.12.23 17:16
@Sonarka píše:
Z citoveho hlediska nam muze chybet jen to, co jsme poznali…

Ne, to není pravda. Já měla naprd oba rodiče a ta rodičovská láska mi chybí i teď. Stejně tak spoustě dětem v DD, které rodiče neměly nikdy žádné. Spoustě jedináčků chybí sourozenec, kterého nikdy neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.23 17:37

Za mě pokud je opravdu příšerný otec lepší žádný než ten. A nemluvím jen tak do větru.

Jinak kluci mužské vzory potřebují… Kolikrát strádají právě kluci i v úplných rodinách kde na to otec naprosto prdi. ( Osobní zkušenost)

Byla jsem s kamarádkou na prodlouženém víkendu ona tam byla se svými kluky ti kluci otce mají dokonce s ním i bydlí jen je to workoholik a trochu sociopat. Ti kluci mého muže viděli poprvé a to jim nebránilo se na něj nalepit a do konce pobytu na něm být nalepeny… Strašné jim dělalo dobře být v přítomnosti chlapa a hrát si s ním kluci 9 a 7 let.

Takže on to opravdu nemusí být táta biologicky ke kterému si vytvoří lepší vztah může to být kdokoliv - tvůj bratr, táta, případně další partner ( ale tam by byla opatrná… Vztah se rozpadne a co pak)

• Citovat
  • Upravit
5098
29.12.23 17:39

@Dollorres A dědečci se neangažujou? Skaut a nějaký prima vedoucí? Někdo, v kom by prostě ty děti mohly vidět mužský vzor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5633
29.12.23 17:41

@Dollorres Moji kluci začínají blbnout, kdy mladší by chtěl ať si domu vemu jakéhokoliv otce jeho kamarádů ze školky a ten starší mi dohazuje asi o 30 let mladšího učitele tělocviku.

Mně zase pubertální dcera doporučovala jezdit víc autobusem, že bych si tam mohla najít nějakého „dědulu“. Jsme stejně staré, Dollorres :lol: Jinak taky jsem se vypracovala na super ženu, co spraví a smontuje kde co. Já tě chápu, že na chlapy teď nemáš sílu ani čas, máš malé děti, co tě potřebují na 100 %. Dokud byly děcka malé, měla jsem to stejně. Jenže teď už jsou na prahu dospělosti a možná bych to měla a mohla změnit. Ty se ničeho neboj, co má být, to bude a když dětem zajistíš klidné zázemí, dáš jim svůj čas, budeš jim otevírat obzory cestováním (já jsem s nimi už obrazila celou ČR od východu na západ dvacet roků starý autem), vzděláváním nebo sportem, když zafunguje děda nebo někdo jiný, vyrostou z tvých dětí zdraví a sebevědomí chlapi. Mým cílem je ze syna nevychovat svého náhradního partnera, neupínat se na něho a jednou mu dovolit bez výčitek odejít. Děsí mě svobodní čtyřicátníci žijící s matkou, jen to neee

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
29.12.23 17:47

Já bych spíš viděla problém v tom, že ty děti (a je jedno, jestli je to holka nebo kluk) vyrůstají v prostředí, kde nevidí zdravé fungování v páru, učí se, že je normální být sám, nemají doma příklad v tom, jak dělat ve vztahu kompromisy apod. V horším případě u těch kluků vzniká to, že matka si je jakoby dosadí na pozici toho chlapa ve vztahu a neumí se od nich odstřihnout, když jsou dospělí, motá se jim nezdravě do jejich vztahů apod. Samozřejmě, že je to lepší, než když vyrůstají někde, kde je otec násilník, despota a magor, ale ideální to taky není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
29.12.23 17:50
@Dollorres píše:
Co myslíte? Má absence otce na děti vliv?
Tím myslím úplnou absenci, kdy otec o styk s dětmi nestojí, zapírá se před nimi.
Jaký důsledek to může mít u chlapců? :think:U holčiček to podle mě problém není, ale u těch kluků prostě nevím.
Já sama od 6 let byla bez otce a nějak mi nechyběl, vychovala mě nezávislá a na tu dobu hodně emancipovaná maminka, a tak jsme nestrádaly.
Kdybych měla holčičky, tak to asi ani neřeším, ale já mám právě dva kluky. Zároveň nejsem super žena, co by je zvládla naučit třeba rybařit a hrabat se v motorech.
Moji kluci začínají blbnout, kdy mladší by chtěl ať si domu vemu jakéhokoliv otce jeho kamarádů ze školky a ten starší mi dohazuje asi o 30 let mladšího učitele tělocviku.
Já s muži skončila, nikoho si hledat nebudu, a tak opravdu vyrostou jen semnou.
Zajímalo by mě, jestli tu je někdo podobný, kdo je na děti, ideálně na kluky sám.

Ani nechybí, ale my nejsme typické ženské, ani moje máma ani já. Brousíme parkety, lakujeme, natíráme,… Moje máma si sama udělala domečky pro ježky. Vizuálně vypadáme normálně, hezky, upraveně, :lol: žádné mužatky, vůbec bys to do nás neřekla.
V červnu jsme učily syna zatloukat hřebíky. Jezdíme na trolejbuso-autobusové dny. Řešíme auta.
Ono kolikrát ani ten otec není pořádný mužský vzor. Já jsem ani nějakého strejdu domů tahat nechtěla a syn má z mých nápadníků spíš srandu a domů by je nechtěl ani omylem. :mrgreen:
A syn má spoustu známých řidičů autobusu, je to jeho koníček, tak „chlapsky“ pokecá s nimi, je mu třináct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.12.23 18:04

Necetla jsem celou diskuzi, jen pro info, jak to bylo v rodine manzela - otec zemrel, kdyz mel 1,5 roku, sestra 4,5. Po cca 10 letech si maminka nasla pritele, ktery s nimi ale moc casu netravil - pracoval na druhe strane republiky a obcas jezdil na vikend. Byl to jen strejda kamarad, koupil, zahral si s nimi deskovku, nevychovaval, nezasahoval do niceho, nikoho z deti k nicemu nevedl. Sestra manzela zacala zit v puberte velmi bujary zivot, vcetne drog (ted uz je vicemene srovnana) a vzdy si hledala partnery o 15-20 let starsi. Manzel sestavi nabytek, polozi podlahu, rekonstrukci domu delal svepomoci s kamarady - naucil se vse sam pripadne s kamarady vrstevniky, protoze ho to proste bavi a zajima. Otcovsky vzor mu nikdy nechybel (aspon to tvrdi), protoze ho nikdy nepoznal a maminka delala prvni posledni. V dospelosti je to on, kdo se ted postara, zaridi mamce veci okolo auta, bytu, pojistek atd. Tata je skvelej, se synem travi hodne casu, venuje se mu, vymysli aktivity, je trpelivy (rozhodne vic nez ja :mrgreen: ). Tim chci rict, ze se podle me neda pausalizovat, asi je to spis clovek od cloveka. Prosim o anonym - udaje o rodine.

• Citovat
  • Upravit
2727
29.12.23 18:08
@Gala-tea píše:
Ano, pro dítě je druhý rodič hodně důležitý. Ať jde o otce nebo o matku. Nejen jako vzor, go se dá nahradit v blízkém okolí, ale hlavně proto, že se učí vzorce o vztazích. Jak se k sobe lidi chovají, jak prožívají konflikty, jak se usmiruji. Děti z rozvedených rodin se v dospělosti také častěji rozvadeji. Děti z rodin s jedním rodičem taky. Je mi jasné, že si neporucis, ale ano, má to vliv na vývoj tvého dítěte. Co víc člověka formuje, než domov?

Bývalý má rodiče, kteří jsou spolu přes padesát let, přesto mě hned po předčasném porodu opustil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
29.12.23 18:08
@Gala-tea píše:
Ano, pro dítě je druhý rodič hodně důležitý. Ať jde o otce nebo o matku. Nejen jako vzor, go se dá nahradit v blízkém okolí, ale hlavně proto, že se učí vzorce o vztazích. Jak se k sobe lidi chovají, jak prožívají konflikty, jak se usmiruji. Děti z rozvedených rodin se v dospělosti také častěji rozvadeji. Děti z rodin s jedním rodičem taky. Je mi jasné, že si neporucis, ale ano, má to vliv na vývoj tvého dítěte. Co víc člověka formuje, než domov?

Ach jo, tohle je bohužel pravda, ale musí snad i existovat cesta, jak to zvládnout. :think:
Jenže jak to jako single rodič zařídit? Říkám si, že oni vnímají jakým způsobem se bavím s ostatními lidmi, jak přistupuju i k nim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
29.12.23 18:12
@Lucy75 píše:
@Dollorres mýlíš se v tom, že holce Táta až tak nechybí.. může…u kluků v jistém věku je to ještě horší.. obecně se doporučuje (i já za tím stojím) zajistit takovým klukům správný mužský vzor jinde - takže tvůj brácha-táta-trenér-vedoucí skautu, prostě kterýkoliv fajn spolehlivý chlap se vztahem k dětem! fakt to udělej, je to důležité (viz. Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Pelíšky, jak hledala Holubka tatínky), fakt to ti kluci potřebují a často to nahrazuje v mém okolí milující děda, nebo aspoň ti trenéři (fotbal, jakýkoliv sport..), škoda, že dnes nefrčí turisťáky jako za mne, já měla třeba úžasného vedoucího ve vodáku (skauti, ale museli jsme se jmenovat pionýři), byl boží, neměl vlastní děti a jednou v zimě mě nesl na ramenou s vymklým kotníkem na základnu :srdce: taky jsem doma neměla tátu a toho vedoucího jsem tehdy brala jako poloboha :srdce:

Jestli si otce neidealizuješ. Můj buď celé dny a večery studoval nebo byl v práci. Párkrát se mnou o dovolené akorát hrál badminton. A to měli naši na pohled idylické manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí