Absolutně nic doma nedělá - deprese?

Anonymní
12.5.25 09:09

Absolutně nic doma nedělá - deprese?

Vážně mi to vrtá hlavou, ale odpověď od dotyčných nedostanu (nemůžu se zeptat), takže by mě zajímalo, co si o tom myslí ti, kteří mají reálnou zkušenost.

Naše rodinná známá (41) doma nedělá absolutně nic, jakože fakt vůbec NIC. Má dvě školou povinné děti (cca 7 a 9 let). Nevaří, nepere, neuklízí, neumí připravit ani čaj (nekecám, byla jsem u toho), všechno za ni dělají její rodiče, manžel pere, žehlí. Má VŠ, fyzicky nenáročnou práci, ve volnu vstává před obědem. Doma na nic nesáhne. Maminka přijede s kastrůlky, uklidí, odveze děti na kroužky, manžel se postará o děti, táta doveze, smontuje. Fakt se mi tomu nechtělo věřit, protože bych se zbláznila nudou. Můj táta tvrdí, že línější člověka nezná, ale je stará škola a o psychologii toho moc neví. Ale když jsme se o ní bavily s mamkou, přišla s tím, že ta holka má nejspíš psychické problémy, ačkoli to tak nevypadá, možná deprese (?). Znáte někoho takového? Jak se projevuje? Já bych se jí strašně ráda zeptala, příp. pomohla, protože prý dle jejích rodičů má nějaké zdravotní potíže, ale je to neslušné. Neberte to jako rýpání nebo závist (jsem činorodá a mně by tenhle způsob života nevyhovoval), ale nikdy jsem neslyšela o nikom, kdo fakt vůbec nic nedělá. Vídáme se jen občas a depresivně na mě nepůsobí, ale co se jí odehrává v hlavě, to fakt netuším. Objektivně nemá důvod k depresím, ale jsou i endogenní a jiné, takže mi to připadá docela pravděpodobné.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9087
12.5.25 09:22

Každý má jiné životní podmínky. Pod pokličku jiné rodiny nevidí nikdo vzdálený. Třeba je to jen iniciativita rodiny, že chtějí pomáhat. A proč by ne?
Víc nechápu, proč ty vlastně řešíš její život? Žij svůj život a neřeš známou.
Zapiš si do deníčku Kelišové. U nás x let chodil a obstarával a dál obstarává všechny plánované i neplánované lékaře dětí. Má na to víc volného prostoru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17416
12.5.25 09:25

A proč tě to tak zajímá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.25 09:28

@azaleila Protože jsem o tom, že se takto člověk s depresí může projevovat, četla tady, ale nikdy jsem se s tím nesetkala (s depresí četně, ale ne s tímto).

• Citovat
  • Upravit
11860
12.5.25 09:29

Může mít problémy,..muze být prostě jenom tak pohodlná…když rodiče vozí kastrulky tak co by vařila…ale to ví jen oni proč to takhle mají nastavene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9087
12.5.25 09:30

Když si nějaká rodina zaplatí chůvu, uklízečku, kuchařku nebo celkově uni výpomoc v domácnosti, tak mají podle tvé teorie deprese? Vymyslíš jen konspirační teorie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17416
12.5.25 09:36
@Anonymní píše: Více

ano, to určitě může… nemyslím to zle, ale je to věc její a její rodiny… pokud tě nepožádali o pomoc nebo názor, je to prostě jejich věc a tvoje zbytečná starost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.25 09:39

Může být. Já deprese mám, diagnostikované i se léčím. A v propadech nejsem z toho co píšeš ničeho schopná. Třeba vařit umím dobře a chutně, ale v depresi nevařím, jednak na to nemám energii, trpím nechutenstvím a jídlo nejsem schopna vůbec dochutit, takže mě to ubíjí a deptá ještě víc. Většina lidí na mě deprese nepozná, umím dobře maskovat a fasáda je pro mě důležitá. Ví to o mně nejbližší rodina a dvě nejlepší kamarádky, ostatní nechávám v tom, jak jsem OK a sebevědomá i když mi je na zabití. Já se i u psychiatričky snažím usmívat.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.5.25 09:43

Díky, právě si myslim, že to může být takto. Ale fakt jsem se s tim v teto forme nesetkala a snazim se vcitit. Hodně sil!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.5.25 09:44

Máme takovou paní v rodině, mladá.. třicet let, děti dvě. (4 a 6) s mladším je ještě na rodičáku. Holka je tedy abnormálně obézní, nejvíce měla 160kg, ted prý shodila na 135, neviděla jsem ji ted nevím. Ale doma nedělá nic.. dělá vše její muž, v noci i k dětem vstávál, není schopná uklidit, uvařit, vyprat… nedělá absolutně vůbec nic. U ní je to tedy i tou obezitou. Ted prý i nějaké deprese… asi tím že v záři má jít zase do práce po dlouhé době.

• Citovat
  • Upravit
53190
12.5.25 09:44

Předně si myslím, že jako vnější pozorovatel vůbec netušíš, jaké okolnosti jsou celé téhle situace. A myslím, že bys do toho ani rýpat neměla. Manželovi ani jejím rodičům asi nedělá zatěžko odvádět práci za ní, ať už je líná nebo psychicky nemocná, není na tobě to posuzovat či nějak se snažit změnit. Má své nejbližší kolem sebe, ti se postarají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33860
12.5.25 09:53

Neznám nikoho takového, ale nějaký důvod to mít určitě bude a lenost to asi nebude.
Vzhledem k tomu, že celá rodina pomáhá a manžel ještě nevzal roha, tak tam prostě něco bude :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80197
12.5.25 10:03
@azaleila píše: Více

To bude určitě svagrova, ty bývají takové velmi často, zde na em.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17416
12.5.25 10:35
@inkakřivák píše: Více

pravdu máš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.5.25 10:36