Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Muly já už právě před třemi týdny změnila právě na zoloft a jak jsem přestala s užíváním itakemu / také ad, ale jiná látka/ , tak si myslím, že ta výměna ze dne na den zavinila zhoršení, ale od té doby nemám ty kolapsy / omdlívání, pálení na hrudi/ - ťuk, ťuk,ťuk, tak snad i ty další nepříjemné stavy postupně ustoupí a bude líp. A i když navyšuji postupně, stejně se mi zdá, že se to zhorší - závratě, divná hlava, nesoustředěnost, zapomínání…A já si právě myslela, že už nějakou tu hladinu v sobě mám a tak ta výměna bude lepší, ale není, musím k tomu alespoň 25mg neurolu / je návykový, tak v so a ne vynechávám/ a pak jdu do práce s větším klidem
Za týden jdu na kontrolu, tak uvidím.
@snaduztoprijde tak to závidím
, já mám vždy něco extra
a když jste začínala s cipralexem, tak jste neměla žádné vedlejšáky? nebo zhoršení? to je fajn, tak ať se Vám daří i miminku ![]()
Když jsem začínala s cipralexem, tak zhoršení bylo. Ale do měsíce se to upravilo
@matpet Ahojky,
Jakpak se citis po Zoloftu ? Ja beru uz skoro 3 mesice a dnes po hadce mam zas tak nejak takovou úzkost. Mam to do toho jeste dostat a jsem teda dneska takova ne ve své kůži, Dr ma volno na tri mesice a rikala, ze kdyz me to trosku chytne, tak si mam zvednout o kousek aspon dávku. Je tu nekdo, kdo navyšovat treba po delším rozestupu a zda to mělo pak nakou reakci, nebo jz to neni tak hrozny ?
@Loly333333 píše:
@matpet Ahojky,
Jakpak se citis po Zoloftu ? Ja beru uz skoro 3 mesice a dnes po hadce mam zas tak nejak takovou úzkost. Mam to do toho jeste dostat a jsem teda dneska takova ne ve své kůži, Dr ma volno na tri mesice a rikala, ze kdyz me to trosku chytne, tak si mam zvednout o kousek aspon dávku. Je tu nekdo, kdo navyšovat treba po delším rozestupu a zda to mělo pak nakou reakci, nebo jz to neni tak hrozny ?
Ahoj, já beru 100mg, různě sem to měnila, 100 nej, ono tě to nezbaví úplně úzkosti.
Nespoléhej se jen na léky, na psychoterapii chodíš?
Zrovna dnes mi nebylo celé dopoledne dobře, bojovala jsem z úzkostí, ale zdá se , že vybojovala. Uvařila jsem si meduňku. Měla jsem nepříjemný rozhovor, byla jsem nervozní, a ten pocit úzkosti mi tu úzkost ještě zhoršoval. Pak jsem se šla podívat na holky do práce, o vycházkách, jeliko ještě marodím, a bylo mi dobře. Už půjdu do práce. Jsem doma 8. měsíc. Je pravda, že úzkost jen léky neodejde, je třeba s ní pracovat. Nemám se jí prý vyhýbat. Když skončí, nemám si říci, „zase tu byla“, ale, „zvládla jsem to“. Jak jinak se s ní naučit žít a ingnorovat ji, než když přijde. 'Abych mohla bojovat, musí přijít. Bojuji už 28 let. Možná dříve. Ale mění se to. Bývá opravdu dobře. 8 let krásně, a jsem tam zase. Stane se. Chodím i na psychoterapie.
Vydrž, může to být indispozicí, počasím, a tak.
Chodím s pritelem na parovou terapii, jinak u me je to dost takove psychosomaticke. Neco me v životě vystrasi a jw vetsi stres a pak se mi to rozjede, mam to podruhe ted v životě. Zoloft mam 50 jednu tabletku, ale furt si rikam, jestli o půlku nebo ctvrtku jeste navysit, jako jsou uz dny kdy je lepsi a lepsi a ze se uz citim dobre a pak zas dny kdy je vykyv. Doktorka mi rekla, zw at kdyztak jeste o kus navysim, ale nelibi se mi ty stavy po navyseni
Zw mi pak bude zas hůř, ačkoliv rikala, ze by uz nemelo… ale .. jinak se s tim snazim samozřejmě bojovat a tak a vystavují se tomu, co mi vadi a všemu,,. Ale dneska teda propad, dcerka 3 dny spatne v noci spala, takze neodpocata, mam to dostat, hádka s pritelem a je to tu
Jinak mne se to vrátilo po cca 10 letech tedka tim, ze toho na me bylo hodne a celkove moc stresu, problemy ve vztahu, dcerka byla nemocná a vse dohromady no.
@Loly333333 tak já teď taky musím navyšovat, protože mě závratě, úzkosti…úplně nepřešly, minulý týden už občas dobře
, teď po navýšení zas hůř, ale není to tak příšerný jako na začátku a navyšuji po 1/4, taky se bojím, prý mám jít až na 100mg, tak nevím, jestli to dám. U každého to funguje jinak, tak zkus taky kousek. Dnes jsem si musela zobnout neurolu, abych byla v práci v pohodě, takže jak na houpačce, je to vše dohromady, před ms je to vždy horší a pak to počasí, stres - neřeš, co nevyřešíš a hodně odpočívej, každou volnou chvilku, vitamíny B,C, choď ven s malou…
100 mg je prý normální dávka. Já měla i 200 mg, krátce, to když mi nezabrala alternativa Zoloftu, nebo to byla náhoda, a zrovna přišel propad, ale bylo to rychlé a silné. Pak jsme snížili zase na 50 mg, to bylo hodně dlouho. 8 let jsem nikam nechodila, jen jsem si nechala předepsat u obvodního léky, kdyby mě viděl a vyslechl psychiatr, prý by se tomu dalo předejít. Ale stejně na mě neměl více jak 15 minut. Teď chodím k paní doktorce, která na mě má 1 hodinu a jsem spokojená.
@matpet tak to na tom budeme podobne
taky to nak navysim teda po ctvrtince postupne.. no ja dva dny zpet jeste zapomnela rano vzit prášek,.. nebyla jsem si jistá totiz, zda nsem si ho vzala nebo ne.. asi ocividne ne, takze sem to ted vychytala zas vse naráz,, no tenhle tyden jak jsou velké mrazy a neni tolik aktivity tak to semnou vic clouma, ale to navyseni budu muset asi podniknout. Ja bych mela navyšovat na 75.. zatim, jinak zobu becko, cecko a magnesko a přemýšlím si rict o zelezo, Pac jsem chudokrevna, tak zda nemam malo. Ale to navyšování nemam tak rada.. ale budu muset, jak se blíží MS tak jsem rozhozena takova .. kolik beres tedka aktualne ? Doktorka taky rikala, ze ta 100 je asi takova nej a pak az bude dobre, tak postupne snížit.. se to vzdy tak snadno vse rika a píše
Beru 100 mg, budeme snižovat, ale jelikož jdu do práce, tak teď asi ne. A je mi teď nějak zase hůř, asi to na mě už doma padá. Také byl úplněk. Jiným lidem je třeba také zle, ale jak si to tělo pamatuje, snáší se vše o hodně hůře. V práci mi také říkají, že stále fňukám, a že na to moc myslím. Ale taky se nemohou vcítit. Ale jinak mě chápou, aspoň to tvrdí. Každý člověk má nějaké trápení. Nejsme v tom samy, i když v tu chvíli je člověk sám, a stejně mu nikdo nepomůže. Budeme se snažit být pozitivní. Je to ošklivý pocit, ale prý se nic nestane. Když bude hůř napiš, mně to také pomáhá, když to říkám někomu, kdo mi rozumí.
![]()
@Muly no ja celou noc nespala, takze děs a jeste se potim desne
hrůza, to jw zas vykyv, uz jsem premyslela, si vzit kus oxazepamu a budu miset asi to navyseni, doufam, ze uz to nak dostanu, protože to je děs před menstruaci, minule jsem to mela jen trosku ten vykyv.
já beru eliceu 10mg a napětí cítím pořád, vyklidněná teda moc nejsem.
teď jedu 3 týden. úzkost, neklid.nervozita.ale aspoň jsem začla spát a jíst.
@Anonymní píše:neboj, to se zlepší
já beru eliceu 10mg a napětí cítím pořád, vyklidněná teda moc nejsem.teď jedu 3 týden. úzkost, neklid.nervozita.ale aspoň jsem začla spát a jíst.
Já bych řekla, že vynechávat se nemá, ale že si to člověk vsugeruje, když se to stane. Ony ty prášky, také hned nezabírají. Kvůli hladině serotoninu, a když zapomenu, to tělo to určitě hned nevycítí, ale nemělo by se. Spíše bych si nebrala ještě jeden. Stalo se mi, že jsem nevěděla, zda jsem ho spolkla nebo ne. To by bylo pak navýšení o 100 a to by se určitě projevilo. Ale ze své zkušenosti vím, že každý výkyv mě rozhodí. Hlava je hrozná, co si vymyslí.