Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dnes docela hnus, úzkost- Persen, ale nic moc. Je to tu zas. Byl klid a začíná se zase? Asi je lepší se zklidnit, než to prožívat. Musím myslet na to co jsem už dokázala. Ale je mi to hrozně líto, chce se mi brečet. Dnes to bylo, jako kdyby mi někdo omotal fáčem a stáhnul. Když to po persenu trochu povolilo, celá jsem se klepala a brečela. Určitě to znáte.
Bohuzel to znam…a je mi to strasne lito, ze takovy veci musime zazivat
Jakou davku Zoloftu berete?
Já teď taky beru 100mg a to jsem si myslela, že je dost na to, aby to člověka udrželo
Já už teď několik nocí za sebou nemůžu spát, usnu třeba v půl 10 a tak do 1 se probudím a pak jen ležím a nespím. Dneska jsem z toho už uplně vyřízená, tak jsem si vzala od mamči stilnox a večer si ho zkusím dát, abych se konečně vyspala. Jsem taková vnitřně nabuzená a to mi asi brání tomu spaní nebo já už nevím, to snad neskončí…
Ted jsme volala mojí psychi dr, aby mi poradila, co s tou nespavostí a protože je nemocná, tak mi nějaká jiná řekla, že si tu 100mg mám snížit na 50mg, že asi tu velkou dávku nesnesu a mám to snížit…tak jsem z toho teda uplnej jelen, myslela jsem, že mi dá prášek na spaní a ne tohle! Co když se mi vrátí ty úzkosti??? Ježiš tomu vůbec nerozumím…
Ahoj, v kolik hodin ráno bereš léky? Zkus to mezi 6-7 hod. ranní.
No já tu 100mg beru tak kolem 7 ráno…proč? Taky jsem se jí ptala, jestli si nemám vzít 50mg ráno a 25mg večer a ona se uplně zděsila, že tenhle prášek se na noc nebere, ale to podle mě není pravda… ![]()
@PHS007 píše:
No já tu 100mg beru tak kolem 7 ráno…proč? Taky jsem se jí ptala, jestli si nemám vzít 50mg ráno a 25mg večer a ona se uplně zděsila, že tenhle prášek se na noc nebere, ale to podle mě není pravda…
Jestli Tvoje doktorka nebude nemocná dlouho, tak bych se snižováním dávky počkala na ni
Ale co můžeš udělat hned je zkusit si lék vzít třeba v 6 hod. ráno. Protože toto AD Tě aktivuje a čím větší bude prostor mezi tím, kdy vezmeš prášek a tím, kdy jdeš spát, tím lépe. U té zastupující doktorky jsi někdy byla?
@Muly tohle to mám taky
jakmile něco trvá dýl než je moje snesitelnost, tak panika, jakmile se objeví „problém“, který třeba nemůžu hned řešit, ale musím počkat třeba přes víkend, nebo finanční nejistota, apod. tak můžu čekat prvnotní paniku, než to rozdejchám, apod… takových situácí je spousta, s léky je to sice o 70% lepší, pomáhá mi to vše líp zvládat, ale úplně to potíže neodstrani… spíš se s tím stále učím žít a používám metody, co se mi osvědčily… a když to nezvládam, zkusím osobu blízkou, která to se mnou umí a chápe mě, a když ani tohle nezabere, tak si musím něco vzít, než se to spustí vše znovu a ve vetší míře… takže vás uplně chápu ![]()
@PHS007 zkus ten rivotril brát pár dní za sebou, třeba jen na noc, ale je potřeba, aby to taky trochu zabralo… může se brát až 6 týdnů v kuse, teprve pak může vznikat závislost… dobrý je taky Atarax, ten je nenávykový, může se brát až 3× denně, chce to vyzkoušet a poptat se doktorky, k zoloftu se dává taky ještě pregabalin 75mg (počáteční dávk), nebo lyrika (což je to stejný, akorát jiný název), to spolu velmi dobře pusobí… ten zoloft bude sám asi dost slabý, neudrží tě… hlavně se ale zkus přestat stresovat… tohle je běh na dlouho trať, zvládla jsi to už několikrát, proč ne ted? Smiř se s tím, že to máš ted takhle, hodně se ti uleví (jasně, nikdo jsme nechtěli skončit na práškách a bla bla… to je ted bohužel úplně k ničemu).. Výkyvy jsou normální, zvlášt u žen tam hraje roli velké množství faktorů, hormonální nastavení, atd… zase se to vrátí do normálu, uklidní se to!!!, jen to chce čas…
To já jsem se s tím už smířila, že to budu brát klidně pořád, hlavně když budu fungovat. Ale ta nespavost mi v tom fungování brání, mám strach, že odpadnu…musím chodit do práce, starat se o dítě, učit se s ním, což je teda nápor na nervy hroznej…Já právě už ty ataky úzkosti ani nemám, včera mi bylo přes den skoro dobře, ale nevím, co s tou nespavostí. Poprvý jsem si vzala na noc Persen - spala jsem do 1, pak Rivotril - spala jsem do 2, takže to mi na to nespání nepomáhá a teď mi ještě ta dr řekla, ať ten Zoloft snížím na 50mg…tak fakt nevím vůbec co udělat ![]()
Rozhodně bych prášky nesnižovala, určitě ne po 50 mg najednou. Léky jsem brala možná 14 let večer, jelikož jsem chtěla zaspat případné nežádoucí účinky. Bylo mi to schváleno. Ale teď si to beru ráno, abych byla víc v cajku, ale nevím, zda to takto působí. Včera jsem myslela, že je vše zpátky, a dnes s Persenem to dávám, ne hned od rána, ale je to od včera změna k lepšímu. Hurá. I to se počítá.
Tak to je super, že je to lepší, to je vždycky taková úleva!!! Taky už mi bylo párkrát dobře a tak jsem se radovala, že už je to ok…a ono prd. Uvidím, jaká bude noc, jestli nebudu zase spát nebo budu spát normálně, mám u postele připravený Stilnox a nebudu se bát ho použít…jak jsem v noci nemohla spát, tak jsem byla dneska tak unavená, že to bylo k nepřežití… Držím palce, ať je dobře i zítra!!