Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Prosim, mohu se zeptat jake ad ti pomohly se spanim a za jak presne dlpuho?…ja mela triticco to nestacilo…a jak presne vypadalo to tve spani pri poruse? ja nemohla vubec spat…treba i tri dny vzhuru jsem byla…dekuji
Moje porucha spánku na počátku vypadala tak, že jsem usnula (vyčerpáním) cca kolem 23 hod. a už kolem 1 ráno jsem byla vzhůru a byla jsem úplně strašně moc nervózní a nemohla spát dál. To trvalo měsíc a pak už ze mě byla chodící mátoha, která byla schopna v noci spát max. 2 hodiny. Nejhorší vždy bylo to probuzení během noci. Měla jsem prostě ataky noční úzkosti a strachu. Trittico mi zabíralo krásně, ale bohužel mi po něm opuchají sliznice v nose a krku, takže jsem se budila - jako když máš velkou rýmu. Často se tenhle vedlejší účinek vyskytuje a valné většině ustoupí, mě bohužel neustoupil. Na spaní mi nakonec pomohl Mirtazapin 15 mg, větší dávku nesnesu, po větší dávce se naopak budím. Začala jsem na dávce 7,5 mg 14 dní a pak přešla na těch 15 mg. Jen mě mrzí, že po něm nejsou hezké sny
Lidi si taky stěžují, že po něm přibírají, ale myslím, že po té dávce těch 15 mg to není tak žhavé, pokud se člověk normálně pohybuje. Jinak já konkrétně mám Mirtazapin Sandoz, Mirtazapin Orion mi nefungoval, ale zase znám někoho, kdo to má naopak ![]()
@vodolejka aha,tak dekuji…me triticco zabralo bez vedlejsich ucinku, ale po 2 mesicich…no to by nevadio ale jedna dr mi rekla at snizim hned…nebyl to psychiatr a totalne me to rozhodilo…peklo…takze mi moje dr dala na den sertralin a na vecer quentiapin je to ap…ja doufala, ze mas treba zkusenost s tim, ze ti zabraly na spanek pouze denni ad…no nevadi i ttak dekuji
Ne ne, denní AD mi to na nezabraly. Ale zase mě velice rychle (tím myslím těch 8týdnů) dostaly z deprese. A pak už jsem měla sílu na to řešit ten spánek a přidala nejprve tedy ten Neurol (po tom jsem spala, ale dobré to není), krátce to Trittico a hned pak Mirtazapin v té nejnižší dávce na 14 dní (půl tabletky) a pak už těch 15 mg. A ta dávka 15 mg se používá u nespavosti i u lidí, kteří k tomu žádné úzkosti/deprese nemají.
@vodolejka A co beres za denni Ad? Tak ja to moc nechapu, nejak se to musi dat ty vecerni leky vysadit ne? myslela jsem, ze na vecer se davaji leky nez zaberou ty ad na den…jak pak clovek vi, ze uz muze spat bez leku?
a jak dlpuho uz beres ad?
@Anonymní píše:
@vodolejka A co beres za denni Ad? Tak ja to moc nechapu, nejak se to musi dat ty vecerni leky vysadit ne? myslela jsem, ze na vecer se davaji leky nez zaberou ty ad na den…jak pak clovek vi, ze uz muze spat bez leku?a jak dlpuho uz beres ad?
Já mám ráno Cipralex 10 mg a na spaní Mirtazapin 15 mg. Zatím nejsem ve fázi, kdy bych večerní AD chtěla vysazovat, protože celkově je beru od června. A spánek jsem měla rozbitý skoro rok, takže počítám tak s rokem braní toho večerního. U denního zatím vůbec o nějakém vysazování ani v nejbližší budoucnosti neuvažuju.
@vodolejka A ty se nebojis, ze uz ti nepujde nikdy spat bez leku?…Ja to resim uz pul roku…jsem z toho uz vycerpana…ale teda spim…ale to je muj nejvetsi strasak…ja teda netusim jak dlpuho to budu brat, dr nic nerikala
..ale chtela bych co nejdriv vysadit
@Anonymní píše:
@vodolejka A ty se nebojis, ze uz ti nepujde nikdy spat bez leku?…Ja to resim uz pul roku…jsem z toho uz vycerpana…ale teda spim…ale to je muj nejvetsi strasak…ja teda netusim jak dlpuho to budu brat, dr nic nerikala..ale chtela bych co nejdriv vysadit
Nebojim. ![]()
@Anonymní píše:
@vodolejka tak jsem asi jedina svihla s timhle blbym strachem![]()
Kazdy jsme original ![]()
@vodolejka no zrovna v tomhle bych original radeji nebyla
…jak se toho strachu zbavit netusim
…ale beru 4tydny ad teprve tak treba to nejak pomuze ![]()
@Anonymní píše:
@vodolejka no zrovna v tomhle bych original radeji nebyla…jak se toho strachu zbavit netusim
…ale beru 4tydny ad teprve tak treba to nejak pomuze
To vis, ze to pomuze ![]()
@Anonymní píše:
@vodolejka no to jsem zvedava jak![]()
![]()
Já věřím, že ano. Máš zdravý nadhled a třeba za ty další 4 týdny už z Tebe nebude mluvit deprese a uvidíš, co jsi předtím třeba neviděla. ![]()
Teda aspoň já to tak měla nespavost udržovala depresi a deprese nespavost a nešlo z toho vystoupit. Nejvíc mi pomohly denní AD a pak jsem začala řešit hned spánek. Ale zrovna to můžeš mít opačně, to je asi individuální věc ![]()
Prosim, mohu se zeptat jake ad ti pomohly se spanim a za jak presne dlpuho?…ja mela triticco to nestacilo…a jak presne vypadalo to tve spani pri poruse? ja nemohla vubec spat…treba i tri dny vzhuru jsem byla…dekuji