Adoptovat ukrajinskou babičku 80+

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Billi
23.3.22 18:26
@Majinka7 píše:
@Billi tak to je krásné, že to tak dopadlo, u zakladatelky je to jak inzerát na levnou pracovní sílu.

U nich to bude i o tom, že si nedělala nějaké naděje a představy. Jí už je přes 50, děti má z domova, vnoučata nemá, tak chtěla udělat něco užitečného. Oni tam těch lidí už měli víc. Prý tyto dva jim tam zůstávají a neplánují, že by někam šli.

• Citovat
  • Upravit
3811
23.3.22 18:44
@Billi píše:
Moje teta ze druhého kolene se taky dožila 104 let. Ještě v 95 letech chodila na výlety 15 a víc km. Pekla, vařila, uklízela… Do 100 let byla doma a žila sama.
Sousedka v 88 hlídala prapravnučku.
Můj praděda v 90 řezal dřevo na cirkulárce, aby si táta (jeho vnuk) neuřízl prsty. Dokonce přelezl plot, aby se k němu dostal :lol:
Ale to jsou čestné výjimky. Spíš znám víc těch, co ve věku 70+ už potřebují někoho, kdo jim pomůže.

A náš soused, kterému uřízli kvůli cukrovce nohu v 63 letech umřel. A předtím byl rok po nemocnicích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.3.22 18:46

Pokud chceš někomu pomáhat, tak řešit přes organizace. Ono je to individuální. Někdo je v 80r. čipera a někdo je pomalu ležící. To zas nejde brát automaticky. Že v tomhle věku je člověk starý, nemohoucí a musí sedět na zadku.
Moje babi má 80r., je onkologický pacient. Měla rakovinu. Celý život byla zvyklá dřít lítat v práci i kolem domu. Praděda měl obrovský statek. Ani nemoc ji neutlumila. I na elektrokotle jezdí dál. A to si toho prožila dost. Kdyby ji někdo zakázal, že nesmí fungovat na zahradě nebo nebude v domě. Zavřít ji do bytu, kde nikdy nežila. Tak zemře. To by nedala. Je živel a potřebuje být aktivní. Je prostě stará škola. To je většina starších.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
23.3.22 19:55
@Anonymní píše:
Když jsem viděla, jak teď už i staří lidé opouštějí Ukrajinu, napadlo mě adoptovat starou ukrajinskou babičku, třeba i s dědečkem. Ale opravdu starý vesnický pár, který by mě třeba naučil pěstovat slepice, krůty a tak, zabíjet králíky.. občas by upekla buchtu a mohla bych s ní nechat dítě doma. Měla by u mě svůj pokoj, vozila bych jí k doktorovi, na nákup.. Vlastní rodinu nemám, chybí mi máma, babička.. Klidně by to mohl být někdo taky bez rodiny, s kočkou, psem.. Ale aby byla hodná. Myslíte, že je to blbost, nebo je to reálné? A kde by se dala taková babička najít? V Čechách jsem se snažila už dřív a když už se mi nějaká paní ozvala, byla z opačného konce republiky a chtěla si jen psát. Prosím anonym, osobní.

Twl.. můj táta, co je 80 + se nepostara ani o sebe, natož o druhé.. to chceš jako otroka? V 80 mají mít full servis od jinych :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
23.3.22 20:04

Se starými lidmi je to různé, určitě může být 80ník vitální a naopak 70ník potřebuje výraznou pomoc, ale já bych spíš brzdila s takovou „pomocí“ jednak kvůli jazykové bariéře (mám Ukrajinku v rodině už celé roky a dodnes pořádně česky nemluví), ale hlavně bych se obávala, že si třeba opravdu takzvaně nesedneme - co potom? Budete na sebe zlé (znám totiž zblízka pár lidí, kteří chtějí pomoct, ale „bude po jejich“), nebo jí přizpůsobíš svůj život z úcty ke stáří?
Jak bys to řešila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.3.22 20:23

Jdi s těmahle bukolickejma fantaziema, kde se ukájíš svou svatostí někam do háje.

Pokud chceš pomáhat, tak pomáhej. Ale tak, jak to lidi potřebujou.

Ne takovýhle hovadiny. Sorry - ale z živých, traumatizovaných lidí co musí opustit veškerý svůj život děláš nějaké fantazijní náhražky svých rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.3.22 20:27

On to zas bude troll.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
23.3.22 20:47

Umíš ukrajinsky? Tím bych začala, protože babička 80+, když nějakou vitální najdeš se už česky moc nenaučí.

Jsi ochotná se přizpůsobit? Jakože jejím výchovným a domácím metodám? Protože taková babi už si do ničeho kecat nenechá a je otázka jak tě bude respektovat.

Co s babi uděláš až už prostě nebude moct? Nenapeče koláč, nepohlídá dítě a naopak budeš ty muset uvařit a přebalit?

Na 80+ člověku si prostě nemůžeš léčit své bolístky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5652
23.3.22 20:59

Tak hlavně na Ukrajině těch lidí 80+ zase tolik nebude, protože mají nižší životní úroveň i nižší délku dožití. Je to ušlechtilá myšlenka, ale po všech stránkách naivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
24.3.22 06:37

A jsi pripravena i na to, ze se budes muset starat ty? Nebo co udelas, az stara pani bude nemocna, nepohyblibva nebo bude trpet demenci? Vykopnes ji? A ty umis ukrajinsky, nebo jak si to ptedstavujes? Tvoje myslenka mi prijde velmi naivni, starala ses nekdy o stareho cloveka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
24.3.22 06:47

Tyjo, levná pracovni síla. Já mám dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2160
24.3.22 07:08
@lucad77 píše:
Ano, věřím, ale nemusela v tomto vysokém věku nikam utíkat před válkou, že ne?

Ovšem kdyby utíkala, tak by jistojistě utíkala pěšky, v jedné ruce by měla pět sousedových dětí, v druhé smečku opuštěných pitbulů, na hlavě barokní sekretář a v zubech by táhla auto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6439
24.3.22 08:06

Hlavně buď připravená na to, že zmrší chutě děti. V žádné zemi kde jsem byl se nesladí tolik, jako právě na Ukrajině. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2125
24.3.22 15:33

Tak pokud nejsi Troll tak dejme tomu že je to hezká myšlenka. Bohužel v tom vidím spoustu ale. Co třeba jazyková bariéra? Umíš ukrajinsky? Dejme tomu že třeba umíš trochu rusky ale ruština a ukrajinština není totéž. :nevim: A starý člověk už se bude nový jazyk učit opravdu těžko. Navíc co když si tak říkajíc nesednete a vůbec to nebude prostě odpovídat tvé představě? Co když místo milé a přívětivé stařenky se ti domů nastěhuje nepříjemná nervózní a nevrlá paní? Ono totiž celkově trauma z války a nutnost opustit dům na který byl člověk třeba celý život zvyklý a má na něj vzpomínky člověka dost změní :( Já nechci být zlá ale pravdou je že někdy se prostě představy a realita dost míjejí. Ať už jde o rodičovství nebo o cokoli jiného… a bohužel se hodněkrát stane že člověk něco myslí dobře jde do toho naplno a po hlavě a nedopadne to úplně nejlíp…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2779
25.3.22 09:49

Faktem bohuzel je, ze na Ukrajine vetsina starych lidi zustane, protoze nemaji silu nebo kontakty nebo moznost odcestovat. Nekde nemaji ani potraviny, nekteri jsou nepohyblivi, je to strasne a je jasne, co nektere čeká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová