Agama vousatá

Napsat příspěvek
Velikost písma:
say
1461
21.3.13 20:15

Rada25: ono záleží celkově na více faktorech, světlo Uv, vitamínky apod…máte jednoho samce a dvě samičky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
22.3.13 08:15

V terárku a vitamínech to není. Jsem docela zkušená chovatalka. Takže spíš bude problém v samcovi, nebo samičkách :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
22.3.13 08:26

Mi teda agamky máme taky už pár let, někdy se to zadaří, někdy ne, první snůšku jsme měli nečekaně…a druhou vyprdla vejce v době zimování, takže ty jsme rovnou vyhodili.. ted čekáme též jestli něco bude.. jak jsou starý agamky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
22.3.13 18:37

Samec tři roky, samice dva a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucie v/d
19.4.13 17:28

Kees nam neji

Zdravim všechny milovníky agam vousatých! To na uvod. Narazila jsem nahodou na tohle forum, tak me napadlo sem napsat. Mame doma Agamu (vypada to no samce) 10 mesicu a uz zhruba tyden neji. Nabizeli jsme mu zeleny (pampelišku, sedmikrásky atd.), cerviky nechce, cvrcky a skokany taky nechce. Dokonce jsme zkouseli i jablko, hrusku a mango, a v misticce ma suche „Bearded dragon candy“ (po tom se mohl pokazde utlouct). Obcas to vypada, ze by si něco vzal, ale pak zavre oci.
Sem tam jsme mu cvrcky obalovali v kalciu, ale ted uz ho nemel dost dlouho, protože nechce zrat. A obcas mu také na cvrcka striknu „Multivitamin dragovit liquid“. Ale to pouzivam opravdu jen zřídka.
Vyprazdnuje se dost nepravidelne naposledy to bylo ve stredu (nebo v noci na stredu). nechali jsme tedy udelat rozbor trusu a na výsledky cekame. Dneska jsem ho nechala cvachtat se ve vode (to ale nedelam často) a stejne se nevyprazdnil. Po lazni se sel hned nahrivat na kamen. Obcas si i zaleza do stinu a malinko se tam jakoby zahrabe.
Vetsinou ji (jedl) cvrcky a cervy. Posledne mel dokonce i ty Moreo-cervy.
Po terarku se pohybuje normalne, nevypada ze by byl apaticky. Když ho vyndam z terária, tak mi sedi za krkem nebo tak zvedave pokukuje, necerna a nenafukuje se, vypada spokojene… Dokonce nahore vlevo ma takovou sitku a před nedavnem si ji „vsiml“ a asi mesic si tam hovel (samozrejme z ni obcas seskocil :))
Terárium: 118/51/49,5(vyska);
svetlo:
vlevo Repti Glo 10.0 UVB (13 watt, od země k lampe to je 34 cm, ale je tam takovy ostrůvek, na který si muze vyskocit, aby byl lampe bliz)
vpravo vzadu bodovka 50 wattu (halogen sun mini) a 2 cm před ni je 50w Exoterra Intense Basking spot. Pod tim je na vyhrivacim kameni ca 42 stupnu.
Teplota: vlevo ca 26-27 stupnu, Vlhkost: 45% u UVB lampy.
Lampy mu pres zimu svitily 8.00-20.00, ted jsme mu to prodlouzili na 7.00-11.00. Zda se mi to docela dost, ale na druhou stranu v Australii slunce taky prazi hodne dlouho.
Prosim tedy o radu nebo tip co delame spatne, nebo co muzeme udelat jinak nebo lepe a cim muze byt zpusobena ta jeho nezravost. Budu vdecna za kterykoliv tip!

Predem diky!
Lucka

• Citovat
  • Upravit
say
1461
19.4.13 17:33

Ahoj Lucie : podle toho co popisuješ teráro mi přijde ok… zkoušeli jste dávat i přes pinzetu třeba ty cvrčky? zkoušeli jste třeba menší švábiky? naše 4 agamky se můžou utlouct po rukole, salátu a okurce… to je jejich oblíbené.. to vyprazdnovaní je těžké pokud moc nedlabe, nemá co… tohle je těžké pokud vypadá v pohodě, asibych možná počkala na ty výsledky a pak jedině na veterinu… nic mě nějak nenapadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucie v/d
19.4.13 17:44

Ahoj, diky moc za rychlou reakci!
Cvrcky jsme zkouseli, ty taky nechce, svabiky, ty ještě nikdy nemel. To si do baraku tahat nechci :D Ještě zkusim tu okurku a salat, ale dost pochybuju. Ono to prave pokazde vypada, ze by i chut mel, ale nakonec si prece jenom nic neda. Tuhle jsme zkouseli i kousíček masa z kocici kapsicky, po tom se mohl utlouct a ted to taky nechce.
No a ted zase lezi pod tim „poloostrovem“. Tam dřív nelehaval, většinou se zdrzoval v horni casti terária. nevim, jestli si tam hovi a nebo jestli mu něco je. tezko rict. Tak tady ještě jedno foto. :(

• Citovat
  • Upravit
5617
19.4.13 17:48

Zdravím. Agami chovám už několik let a mám pár slov k tvému chovu.
V první řadě vím už od mnoho chovatelů, že k agamám topné kameny nepatří. To teplo na nich jim prostě nedělá dobře.
Další věc je tvé svícení. Sviť jen od 8hodin do 20 hodin. Tvoje agamka musí taky někdy odpočívat. Tudíž když svítíš moc dlouho, nemá noční klid a nemůže odpočívat. Proto je přez den unavená a nežere. Pokud jsi nezimovala, což asi ne u desetiměsíční, tak se taky mohlo stát, že prostě zimuje teď. To některé mladé agamky dělají. Pokud nemá průjem, povadlou kůži, zakysané oči. Tak z nejspíš o nemoc nejde. Takže doporučuji- nechat vyspat. Občas přez den na parapet na sluníčko, ať nabere energii a co nejdříve pořídit samičku, ať má rozptýlení :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5617
19.4.13 17:50

Pokud je takhle dole zalezlý, bude to opožděný zimní spánek a ten může trvat i tři týdny a to ti po tu dobu třeba nebude žrát vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
say
1461
19.4.13 17:51

Ted jak koukám na to foto, asi jí tam je moc vedro…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucie v/d
19.4.13 18:06

Ráďo, moc diky za tipy!
Ohledne toho topného kamene, ten topny není. je to jen takovy „baráček“ a vedle toho ma tri placate opravdove kameny. To s tim svicenim jsme okamzite zkratili na 12 hodin jak to mel předtím (ale i tak nechtel zrat, proto jsme mu to prodlouzili-takze to bylo rozhodnuti o nicem :) ) A ten zimni klid, nemůže ho to nejak ohrozit když je tak mlady? A je lepsi ho tedy asi z terária ani nevyndávat ze ano? Mimochodem, ted me napada další věc. My mame dost velkou televizi a stava se, ze jdeme s přítelem spat az nekdy v noci. Muze ho tohle rusit při odpocinku? Mozna bychom ho mohli každý vecer zakryt dekou, alespoň z leve strany, odkud jde do terarka svetlo od lampy a tv?
A nevite jak dlouho zhruba trva ten rozbor trusu? Vezli jsme ho tam ve stredu a porad nic :(

• Citovat
  • Upravit
Lucie v/d
19.4.13 18:07
@say píše:
Ted jak koukám na to foto, asi jí tam je moc vedro…

To bylo první co me napadlo, ale on spis chce do tmy, protože ani nelezi na nejchladnejsim miste…

• Citovat
  • Upravit
5617
19.4.13 18:12

Tak tv mu asi nevadí, naše agamky jsou taky v obíváku a spí dost tvrdě.
Pamatuji si že když měli naše mláďata po své první zimně, tak zimovali někdy v květnu asi 14 dní nic nežrali. Takže doporučuji ho nechat, nevyndávat, občas jen vykoupat ať se může případně napít a on se sám rozežere. Ty kočičí kapsičky? Není to moc kořeněné pro ještěry? Já bych teda měla strach. Spíš je lepší sirové maso. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucie v/d
19.4.13 18:20

Tak ja ho tedy necham v klidu. Uvidíme. No tenkrat nam dal veterinar kocici konzervičku, tak jsme mu asi 3× zkusili par kousku dat z kapsiček co kupujeme, ale to koreni… Asi mas pravdu. Priste se poradíme s veterinářem, která kocici masíčka jsou neskodna. A jake maso mu davas??? A obcas vykoupat je ca 1× za dva-tri dny? :)

• Citovat
  • Upravit
5617
19.4.13 18:39

Koupu tak jednou týdně. Maso dávám kuřecí, libové vepřové a králičí, Ale maso mě jí jen samičky. Samec ho ještě nikdy neochutnal. Ale zas třeba jí velké červy a samičky ne. Strašně záleží na jedinci, kdo co bude žrát a co mu bude chutnat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný