Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kralikcek píše:
Tak ucitelka je po dobu nepritomnosti zakonneho zastupce/rodice/to stejne co rodic pro dite…Takze to neni spatna rada, vzit dite po kridlo a dal od slabsich, ktere se musi chranit…
S vysetrenim bez souhlasu bych nesouhlasila…Tobe by bylo prijemne, kdyby Tve dite nekdo vysetroval bez souhlasu?
Reagovala jsem na to, ze zak by pri vyuce stal nebo drzel v naprazenych rukou pravitko.
@Monchichik píše: Škola to může oznámit na OSPOD, ten nařídí vyšetření sám, řešíme něco podobného momentálně taky, matka taky téměř odmítá spolupracovat, momentálně aspoň souhlasila s měsíční domácí výukou, protože už jsou na nervy jak děti tak učitelé…U nás to ředitel bere laxně, takže pokud na někoho sáhne, půjde se na policii. Já jsem to kdysi v první třídě vyřešila tím, že jsem si agresora chytila v šatně, a důrazně mu vysvětlila, že ještě se k mému dítěti přiblíží, dostane tak po tlamě, že to ještě nikdy neviděl. Od té doby byl klid. Matka to totiž taky neřešila, z učitelky si nic nedělal.Takze doporucujrs na policii a pak OSPOD?
@Anonymní píše:
@Monchichik
Takze doporucujrs na policii a pak OSPOD?
Zkus reditele, pak ospod a policii.
@jannina1 píše:
Reagovala jsem na to, ze zak by pri vyuce stal nebo drzel v naprazenych rukou pravitko.
Aha, to jsem nejak prehlidla ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám takový dotaz, můj syn (2. třída) byl dnes napaden svým stejně starým spolužákem (zaryl mu nehty do obličeje). S tímto chlapcem jsou neustále potíže. Mluvila jsem s paní třídní učitelkou a už se to bude řešit i s paní ředitelkou. Paní učitelka je přesvědčená, že chlapec má nějakou poruchu. Otázka zní, zda škola může nařídit, donutit, rodiče takto problémového dítěte, které bezdůvodně útočí na své spolužáky, k psychologickému vyšetření - aby se posoudilo, co stojí za jeho agresí…Matka posouzeí odmítá a za skoro 2 roky školy se chlapcovo chování vůči jeho spolužákům stále zhoršuje..Děkuji za rady, jak postupovat…Chlapec zcela neadekvátně reaguje i na takové věci, že někdo kolem něj projde, náhodou třeba se ho někdo dotkne a on startuje…
vyšetření škola nikomu nařídit nemůže, může pouze doporučit. Rodiče problémových dětí nemá škola jak donutit k čemukoliv.
@neumisa má. Přes OSPOD, ale neradi to dělají. Což je zase věcí té školy, jestli instituce kontaktují.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
mám takový dotaz, můj syn (2. třída) byl dnes napaden svým stejně starým spolužákem (zaryl mu nehty do obličeje). S tímto chlapcem jsou neustále potíže. Mluvila jsem s paní třídní učitelkou a už se to bude řešit i s paní ředitelkou. Paní učitelka je přesvědčená, že chlapec má nějakou poruchu. Otázka zní, zda škola může nařídit, donutit, rodiče takto problémového dítěte, které bezdůvodně útočí na své spolužáky, k psychologickému vyšetření - aby se posoudilo, co stojí za jeho agresí…Matka posouzeí odmítá a za skoro 2 roky školy se chlapcovo chování vůči jeho spolužákům stále zhoršuje..Děkuji za rady, jak postupovat…Chlapec zcela neadekvátně reaguje i na takové věci, že někdo kolem něj projde, náhodou třeba se ho někdo dotkne a on startuje…
škola může trvat na poslání dítěte do ped.psch.poradny, kde součástí vyšetření je i psycholog..kdyby se stupnovalo a rodiče neřesili, tak to nahlásit na OSPOD.
@Katche píše:
@neumisa má. Přes OSPOD, ale neradi to dělají. Což je zase věcí té školy, jestli instituce kontaktují.
to není o tom, že to neradi dělají. To je i o tom, že OSPOD to nechce slyšet. Sama teď s OPSPODEM vyjednávám a v podstatě se točíme na tom, že mě ospod obviňuje, že jsem nesplnila všechny své povinnosti místo aby se zaměřil na práci s problémovou rodinou. Já neustále dokládám, co jsem pro vyřešení situace udělala a oni stále vyžadují další a další papíry. Do rodiny se podívat nešli.
@neumisa tak to mi je líto. Tady je spolupráce víceméně bezproblémová. Taky bys ev. mohla nadhodit, aby si na OSPOD šel stěžovat nějakej rodič, pokud jde o agresi vůči dětem. Ti nic dodávat nemusí a OSPOD se tím zabývat musí.
u nás o agresi nejde, máme jiné potíže. Ale ano, poslat na OSPOD rodiče, to je v případě agrese řešení.
Škola nemůže vůbec nic, pouze doporučuje a to neustále. Pokud zákonný zástupce nevyjde vstříc, neudělali nic. Řeším takto chlapce u nás v Ms již tri roky, matka nic. A upřímně lituji základní školu, kam nastoupí.
Jen snad můžete vy rodie, matku tak otrávit, ze dá syna jinam.
@me57h píše:
Dala bych asi kluka na jinou školu.
To je posledni reseni, napred byc.se snazila zabojovat o napravu.
@jannina1 píše:
To je posledni reseni, napred byc.se snazila zabojovat o napravu.
Stejně bude ve třídě ještě i dlouho poté dusno a utrpěl by celý kolektiv… za mě jiná škola.
@Anonymní píše:
@Monchichik
Takze doporucujrs na policii a pak OSPOD?
Kdybych viděla, že to škola bagatelizuje, neřeší tak jako u nás, tak při fyzickém napadení bych šla na policii. A škola může sama kontaktovat OSPOD a ten vyšetření nařídí, tam už má matka smůlu.