Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hodně záleží na komunikaci s rodiči. Někdy si rodiče sami neví rady a jsou otevření všem řešením. Podle mě když dítě ve školce zlobí tak stojí na hanbě a to je v pořádku - rodiče nemají problém. Tak proč by měl být trest že bude stát v hodině větší ujmou a najednou by měli rodiče tendenci to řešit. Učitel nesmí žáka fyzicky trestat a nesmí ho ani ponižovat. Vzít mu židli je podle mě ale jen ztráta komfortu a držení pravítka není nic jiného než držení pravítka - když mu pravítko spadne tak se nestane nic. On ten zak ani nemusí poslechnout, ale většinou jsou zvědaví a mají pocit že to nic není takže do toho jdou s nadšením. Ale zase záleží jaký ten zak je. Takové případy je potřeba řešit individuálně a citlivě. Kolikrát mají rodiče větší problém než to dítě. Když se ale na ně usmejes, dáš najevo že máš o jejich dítě zájem a že ti na něm záleží, tak potom se otevřou a nebrání se najít řešení. Když na rodiče učitel nastoupí stylem vaše dítě má problém vyřešte to, tak je jasný že rodič nespolupracuje. Já mám teda zkušenosti jen se střední školou. A co se trestu týče, tak žáci je přijímají, protože vědí že je mám ráda, neschazuju je tím a oni ten trest přijímají, takže si doma pak nestěžuji a náš vztah to nepoznamena. Vycházím dobře s rodiči i žáky.
Preradit syna na jinou skolu neni reseni. Tady nejde o sikanu. Ten chlapec se chova nestandardne ke vsem. To by musela jit cela trida. Spis jak donutit rodice, at ho koriguji. Pokud se asi jeste neco stane jdeme na policii.
Já to napíšu z druhé strany..
My taky takto pořád chodily do školy, protože náš kluk na někoho ječel a nebo postrčil a nevím co. Byla jsme z toho na nervy, pořád jsem řešila co s tím, doma se nebil ani se sourozencem, venku n a hřišti problém nebyl, rok to trvalo, pořád nějaké tahanice..
taky jsme byli v poradně, a prostě papír, že je asi nějaký labilnější atd..
Pak mě jednou zastavila maminka a řekla, mě, že už dávno se mnou chtěla mluvit, ale že se jí svěřil její syn, že jak sedí s našim klukem, že o přestávkách se mu smějí, a říkají, že je jak šiška, pochechtávají,, a nebo za zády v chodině ty debile, pak samozřejmě se otočí křikne a učitel dá oznámku mu..
Nevěděla jsem jak s tím naložit, tka jsme jednou takto šla do školy, dřív!!! a čekala ho u šatny, a prostě viděla jsem, jak za zády, pochtátání, a ušlebky, až zase na ně zakřičel, učitelka okřikla jeho..
Když jsem to pak učitelce řekla, že prostě se kluka nezastávám, ale prostě, že mě zastavila maminka s tímto a sama jsem se přesvědčila, tak mi řekla, že si na to bude dávat pozor..
Durhý školní rok se to uplně otočilo, protože nakonec z toho bylo, ne že náš po všech ječí a shazuje pozdra a posktuje, ale to, že dvě, tři kluci, ho před celou třídu zesměšnovali, a tak dlouho do něho šili až vyjel a pak dostal poznámku..
Pak se změnil přístup, protože další rok sám učitl byl svědkem, kdy už mu skákali po zádech..
Prosím anonym, jenom zkušenost.. že ono někdy, jen agresor, a ostaní beránci.. neni až tak pravda.. Někdy bych doporčuila všechny rodiče, aby si takto zašli do školy dřív a podívali se na vlastní dítě..
Jenom chci říct, že prostě nevěřím, že i ten kluk i kkdy může opravdu být větším agresorem, i třeba bít ostatní, tak nevěřím, že jen tak… nevěřím, že ostatní děti jsou bez viny.. aby se pak s vyšetřováním nedivili rodiče…
Přesně tak. Často ten, kdo je údajně za agresora, je ve skutečnosti oběť šikany. Mám u syna úplně stejnou zkušenost. A rodiče všech těch chudinku utlačovaných by se divili, jak se jejich miláčci ve skutečnosti chovají
No mě přijde úplně nemyslitelné, aby učitel nevěděl, co se mu děje ve třídě, kdo je agresor, kdo si začíná, jestli se děti někomu smějou…měli by to hlídat rovnou a pořád…jinak pravda je, že může být agresor z někoho, komu ostatní ubližujou a jen se brání…ale je potřeba to řešit prostě hned a nenechávat to být…
@Monchichik píše:
No mě přijde úplně nemyslitelné, aby učitel nevěděl, co se mu děje ve třídě, kdo je agresor, kdo si začíná, jestli se děti někomu smějou…měli by to hlídat rovnou a pořád…jinak pravda je, že může být agresor z někoho, komu ostatní ubližujou a jen se brání…ale je potřeba to řešit prostě hned a nenechávat to být…
Běžná praxe. Holku šikanovali na ZŠ a nikoho to nezajímalo.
@Anonymní píše:no tohle se opravd edeje..
Já to napíšu z druhé strany..
My taky takto pořád chodily do školy, protože náš kluk na někoho ječel a nebo postrčil a nevím co. Byla jsme z toho na nervy, pořád jsem řešila co s tím, doma se nebil ani se sourozencem, venku n a hřišti problém nebyl, rok to trvalo, pořád nějaké tahanice..
taky jsme byli v poradně, a prostě papír, že je asi nějaký labilnější atd..
Pak mě jednou zastavila maminka a řekla, mě, že už dávno se mnou chtěla mluvit, ale že se jí svěřil její syn, že jak sedí s našim klukem, že o přestávkách se mu smějí, a říkají, že je jak šiška, pochechtávají,, a nebo za zády v chodině ty debile, pak samozřejmě se otočí křikne a učitel dá oznámku mu..
Nevěděla jsem jak s tím naložit, tka jsme jednou takto šla do školy, dřív!!! a čekala ho u šatny, a prostě viděla jsem, jak za zády, pochtátání, a ušlebky, až zase na ně zakřičel, učitelka okřikla jeho..
Když jsem to pak učitelce řekla, že prostě se kluka nezastávám, ale prostě, že mě zastavila maminka s tímto a sama jsem se přesvědčila, tak mi řekla, že si na to bude dávat pozor..
Durhý školní rok se to uplně otočilo, protože nakonec z toho bylo, ne že náš po všech ječí a shazuje pozdra a posktuje, ale to, že dvě, tři kluci, ho před celou třídu zesměšnovali, a tak dlouho do něho šili až vyjel a pak dostal poznámku..
Pak se změnil přístup, protože další rok sám učitl byl svědkem, kdy už mu skákali po zádech..
Prosím anonym, jenom zkušenost.. že ono někdy, jen agresor, a ostaní beránci.. neni až tak pravda.. Někdy bych doporčuila všechny rodiče, aby si takto zašli do školy dřív a podívali se na vlastní dítě..
Jenom chci říct, že prostě nevěřím, že i ten kluk i kkdy může opravdu být větším agresorem, i třeba bít ostatní, tak nevěřím, že jen tak… nevěřím, že ostatní děti jsou bez viny.. aby se pak s vyšetřováním nedivili rodiče…