Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Můžu se ještě zeptat?… jak je to s DHL a clem?
platí se jenom u těch dražších produktů? které celnice zastavila, je to tak že jo?
@Ellinka_J
Tak jsou i skupinky na naplnění balíků a tam se neplatí provize atd.
Pak jsou skupinky kde to 200× nadraží…
Takže u DHL si ještě připlatím a jinak to je zdarma (pokud je u produktu napsaná doprava zdarma)?
@Ellinka_J DHL proclívá podle ceny uvedené na faktuře u balíku. Takže nad 22 € platíš DPH a nad 150 i clo. Pokud se jim udaná cena nezdá, můžou si vyžádat doklady o platbě (pošta je chce při proclívání obvykle vždycky, pokud zásilku zadrží, DHL to prostě dělá podle přiložených papírů). U drobných zásilek prodejci obvykle rovnou píší cenu pod 20.
@kotyk píše:
@Ellinka_J DHL proclívá podle ceny uvedené na faktuře u balíku. Takže nad 22 € platíš DPH a nad 150 i clo. Pokud se jim udaná cena nezdá, můžou si vyžádat doklady o platbě (pošta je chce při proclívání obvykle vždycky, pokud zásilku zadrží, DHL to prostě dělá podle přiložených papírů). U drobných zásilek prodejci obvykle rovnou píší cenu pod 20.
A jak to potom budu řešit, když mi to zboží zadrží… je tedy výhodnější pošta, nebo DHL?
@Ellinka_J Někteří prodejci nabízí obyč poštu „zadara“. Bývá to o chloupek levnější než prodejci, co nemají na doručování množstevní slevy. Vyplatí se to u levných věcí, které projdou bez problému celnicí. Pošta má tu nevýhodu, že si za clení účtuje extra poplatky, když už k němu dojde. A dost dlouho to trvá. Většinou proto, protože to někde leží a čeká. DHL je dražší, ale dokážou věci protáhnout jak celnicí v Číně, tak pak tady. A neopruzujou s papírama.
J́e to levný a nespěcháš - pošta.
Je to drahý - DHL
Spěcháš opravdu hodně moc - DHL
@kotyk píše:
@Ellinka_J Někteří prodejci nabízí obyč poštu „zadara“. Bývá to o chloupek levnější než prodejci, co nemají na doručování množstevní slevy. Vyplatí se to u levných věcí, které projdou bez problému celnicí. Pošta má tu nevýhodu, že si za clení účtuje extra poplatky, když už k němu dojde. A dost dlouho to trvá. Většinou proto, protože to někde leží a čeká. DHL je dražší, ale dokážou věci protáhnout jak celnicí v Číně, tak pak tady. A neopruzujou s papírama.
A když třeba budu objednávat zboží v přepočtu na české třeba za 300kč, polezou do toho celníci? Nebo, máš s tím zkušenost?… To bych měla prodkt 300kč a počta zdarma, dodání by bylo dražší… kdybych to dala DHL tak bych platila 300kž plus clo tuším 180kč, je to tak?
@ne-silenamatka A myslis, ze ty Converse jsou original? O tom dost pochybuju.
Když ti zboží zadrží, ČP ti pošle doporučený dopis, kde tě vyrozumí o uložení a dalším postupu. Teoreticky mají možnost to prostě automaticky naúčtovat, ale prakticky vždycky chtěli papíry a až pak určili DPH a případně clo. Takže dražší věci dávám rovnou přes DHL, tam cestou nezmizí a doručí to onvykle v jednom kuse a bez opruzování mi naúčtujou, co mám doplatit.
Zrovna aliexpress projíždím. Manžel si objednával přes kolegu, který si to nechává posílat do Polska, prý se tam neplatí clo nebo co.
Jenom bych, holky, chtěla vědět, jestli jste některá objednávala věcičky pro mimča a jestli ty velikosti sedí. ![]()
@kotyk píše:
Když ti zboží zadrží, ČP ti pošle doporučený dopis, kde tě vyrozumí o uložení a dalším postupu. Teoreticky mají možnost to prostě automaticky naúčtovat, ale prakticky vždycky chtěli papíry a až pak určili DPH a případně clo. Takže dražší věci dávám rovnou přes DHL, tam cestou nezmizí a doručí to onvykle v jednom kuse a bez opruzování mi naúčtujou, co mám doplatit.
Dobře a neodpověděla jsi mi, jestli mi třeba zadrží zboží v přepočtu na české 300kč? ![]()
@Ellinka_J píše:
A když třeba budu objednávat zboží v přepočtu na české třeba za 300kč, polezou do toho celníci? Nebo, máš s tím zkušenost?… To bych měla prodkt 300kč a počta zdarma, dodání by bylo dražší… kdybych to dala DHL tak bych platila 300kž plus clo tuším 180kč, je to tak?
U věci za 300 se ti DHL obvykle nevyplatí. Můžou lízt a nemusí, když usoudí, že obsah odpovídá ceně a není to nic podezřelého, tak ti to je šumák. Věci jako jeden kus hadříku, pár bot a tak, pouští úplně bez problémů. Ale obecně mi víc šacují věci v Číně než u nás
.
@kotyk píše:
U věci za 300 se ti DHL obvykle nevyplatí. Můžou lízt a nemusí, když usoudí, že obsah odpovídá ceně a není to nic podezřelého, tak ti to je šumák. Věci jako jeden kus hadříku, pár bot a tak, pouští úplně bez problémů. Ale obecně mi víc šacují věci v Číně než u nás.
já nemám v plánu kupovat nic jiného než pár hadříků jak říkáš
takže to můžu bez problémů poslat přes poštu, která bude zdarma? ![]()