Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Priznam se, ze Aliexpress nemam moc rada, kvuli delce dodaci lhuty a za DHL se mi nechce priplacet. Ale letos jsem tam nakoupila vybaveni pro prvnacka do skoly a najednou zjistila, ze vdtup do prvni tridy nemusi byt drahy.
Jenom na kvalitni aktovce jsem usetrila tisicovku.
Z Ali mám cca 200 balíků a u 3 se mi stalo, že mi ho celnice zadržela - jedno byly řasenky za 15 USD, druhé trička Adidas za 35 USD a třetí tepláky za 12 USD, vše ostatní prošlo celnicí bez problémů, průměrná cena balíčku mám 30 USD. Již mám doma i kameru za 120 USD a naprosto bez povšimnutí prošla. Není pravda, že balík nad 22 USD na 100% stopne celnice, též se to nedá říct o elektronice či velkém balíku (již jsem objednávala dětské kolo za 60 USD a balík prošel v pohodě. Nikdy jsem nevyužila DHL, vždy jen poštu a balíky chodí 10-55 dní. Jakmile něco nepřijde 55.den, vyvolávám spor, nečekám do konce lhůty.
Pro dceru, má 19m, 90cm a cca 15kg objednávám vel. 110-120 u triček, 110-120 u tepláků. Pak mám ráda jejich kravinky, např. nálepky na zeď, velký arch za cca 60,–, dětské háčky na zeď na šaty za 20,–. Boty jsem objednala dvoje, oboje přišly originály.
Neříkám, že vždy přijde super kvalita, ale když má přijít bavlna a přijde polyester, vyvolám spor, nechám si vrátit 50-80% ceny a je to. Takže tričko mám za třeba 15,– a to už neřeším, jestli ho bude mít dcera jednou na sobě a nebo ho rovnou vyhodím…
@Dufka píše:
@ne-silenamatka A myslis, ze ty Converse jsou original? O tom dost pochybuju.
Nejsem idiot - vim, ze nejsou origos, ale vsechno je delany Made in China, takze si nedelam iluze a netrapi me to ![]()
Nebo jinak: v tomhle obchode neni nic „original“.
@ne-silenamatka No hele, přišla mi Topolino bunda z originál Topolino fabriky v Číně s tím rozdílem, že u nich jsem to měla za 12 USD a originál stojí 29 €. To samé Adidas teplákovky se objednávaly do skupinky asi z 5 odkazů a z toho jeden byl na skutečnou Adidas fabriku v Číně, takže přišly buď originály a nebo jim hodně dobře udělané napodobeniny za zlomek ceny.
A holky ze skupiny objednávají z nějakých odkazů zrovna Converse botky a říkají, že když je dáš vedle originálu, tak to není poznat, co je co a i jim krásně drží tvar, nepářou se, atd.
@maritimka píše:
Z Ali mám cca 200 balíků a u 3 se mi stalo, že mi ho celnice zadržela - jedno byly řasenky za 15 USD, druhé trička Adidas za 35 USD a třetí tepláky za 12 USD, vše ostatní prošlo celnicí bez problémů, průměrná cena balíčku mám 30 USD. Již mám doma i kameru za 120 USD a naprosto bez povšimnutí prošla. Není pravda, že balík nad 22 USD na 100% stopne celnice, též se to nedá říct o elektronice či velkém balíku (již jsem objednávala dětské kolo za 60 USD a balík prošel v pohodě. Nikdy jsem nevyužila DHL, vždy jen poštu a balíky chodí 10-55 dní. Jakmile něco nepřijde 55.den, vyvolávám spor, nečekám do konce lhůty.Pro dceru, má 19m, 90cm a cca 15kg objednávám vel. 110-120 u triček, 110-120 u tepláků. Pak mám ráda jejich kravinky, např. nálepky na zeď, velký arch za cca 60,–, dětské háčky na zeď na šaty za 20,–. Boty jsem objednala dvoje, oboje přišly originály.
Neříkám, že vždy přijde super kvalita, ale když má přijít bavlna a přijde polyester, vyvolám spor, nechám si vrátit 50-80% ceny a je to. Takže tričko mám za třeba 15,– a to už neřeším, jestli ho bude mít dcera jednou na sobě a nebo ho rovnou vyhodím…
A poradíte mi, jak vyvolat spor? Kdyby se mi to náhodou stalo? ![]()
@Ellinka_J Dáte „open dispute“ a uvedete, zda-li vám zboží přišlo či nikoli. Pokud nepřišlo, již nic dalšího nevyplňujete a na 99% dostanete zpět peníze bez odkladu. Eventuelně vám prodejce napíše, že zboží máte na cestě a ať prodloužíte dobu na dodání třeba o 10 dní.
Pokud zboží přijde a je poškozené, vyfotíte poškození, napíšte, že zboží přišlo poškozené a přiložíte danou fotku. Pak si už jen napíšíte, kolik dolarů chcete vrátit, jestli 100% a nebo jen nějakou část. Pokud přijde zboží nafunkční či např. u oblečení jiný materiál, než jaký je uveden (koukejte, pokud chcete cotton, musí tam být u materiálu napsáno cotton), stejně zboží vyfotíte a do zprávy napíšete, že přišel jiný materiál…
@Ellinka_J píše:
@maritimka super, děkuji mockrát!!
není za co, kdyby problém, pište klidně do sz ![]()
Holky tak jsem tam vcera koukala a snad i objednam
A dotazy prosím prosím @maritimka možná na tebe ![]()
Kdyz teda objednam penize jsou bud v dolarech nebo eurech a jak to posílat teda???mam nějak přepočítat???
A penize jsou prodejci a nebo aliexpressu a pak az jemu???
Jo pay pal nemam…vadí to??
Plati se normalne kartou, nic nepřepočítávas, ona si to banka přepočítá sama ![]()
Normalne to proste zaplatíš kartou na netu, jako kdybys platila v korunách.
@veria no jo teď mi to teprve došlo ![]()
Já vlastně jen zadám číslo karty kolik já nikde nezadám.
Děkuju ![]()
@Petra Z musíš mít povolené platby kartou přes net a pak už jen založíš účet (jméno, adresa, telefon - ten zadej správný, kdyby ti celnice něco zadržela) na Aliexpress a při placení zadáš jen jméno z karty, číslo, expiraci a poslední 3 čísla ze zadní strany karty. Pokud platba projde, zjistíš hned - na poslední stránce po zaplacení se ti objeví buď, že platba prošla v pořádku a taková zelená nevím co a nebo červený křížek s tím, že se platba nezdařila - buď nemáš povolené platby, nebo máš nízký limit na platby a nebo nemáš prostředky na účtu.