Alimenty končí - co dál?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44198
20.4.11 12:17

Nečetla jsem diskuzi, ale v tomto případě se obrať určitě na soud, který vše zařizoval. Mám velmi podobný případ(alimenty exekučně, neznámé bydliště i pobyt otce, neznámé zaměstnání) ve svém okolí, takto se to řešilo - ukončení studia matka oznamovala na soudu - písemně.

Druhá strana(otec) nemá povinnosti si cokoliv hlídat, naopak, dcera je povinna jednou za rok otci předkládat potvrzení o studiu, kdyby si to otec vyžádal. Pokud nepředloží a domnívá se, že už nestuduje, může přestat platit výživné(pokud se jedná o zletilého), s tím, že se vystavuje riziku zpětného doplatcení, pokud dcera nebo syn studoval, přesto potvrzení nepředložil.

Jinak je student považován za studenta s nárokem na výživné do konce srpna, i když ukončila studium např. v květnu, červnu zkouškami. Podmínkou je, že nenastoupí do práce a ani se nezaregistuje na UP.Píšu jen pro doplnění, snad se na tom něco nezměnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
20.4.11 12:17

Pokud dite studujue denni studium tak ma narok na vyzivne - ale NEJDELE do 26 let - pak muze studovat klidne do 50ti a nedostane uz nic…
Pokud bude na UP nebo treba chodit po brigadach s tim ze skolu zkusi priisti rok, nema narok na vyzivne zadne - leda ze by pak znuvu nastoupila do skoly - pak zase narok vznika ale nejdele do 26 let…
Preplatek se vracet musi - je to neopravne stejne jako jakokoliv jina davka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
20.4.11 12:20
beruska2× píše:
Pokud dite studujue denni studium tak ma narok na vyzivne - ale NEJDELE do 26 let - pak muze studovat klidne do 50ti a nedostane uz nic…
Pokud bude na UP nebo treba chodit po brigadach s tim ze skolu zkusi priisti rok, nema narok na vyzivne zadne - leda ze by pak znuvu nastoupila do skoly - pak zase narok vznika ale nejdele do 26 let…
Preplatek se vracet musi - je to neopravne stejne jako jakokoliv jina davka…

Co se týče „přeplatků“, teorie je jedna věc, ale v praxi to dopadá tak, že nemusí vracet nic - bylo to zaplaceno v jeho zájmu..

Málo otců ví, že má právo požadovat písemné potvrzení o studiu - nevadí, že se s dítětem třeba nestýká, nevychází s ním, student je povinen předložit a pokud nepředloží, zletilému může přestat platit výživné. To, že zletilý nepředložil potvrzení o studiu, je odůvodnění i pro policii, kdyby ho zletilý za neplacení udal. Pokud studuje dál a nepředložil, nestane se nic jiného, než, že bude muset výživné doplatit.

Jinak u doktorských a právnických titulů je možné prodloužit status studenta do 28 let. Týká se to nejen nároku na výživné, ale i na případné přídavky na děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
20.4.11 12:27
ale vždyť spotřebované výživné se nevrací 8-o
Laskecka píše:
Na tohle pozor, můj táta si to nepohlídal, a exekuce mu šla pořád, já to pak musela napravovat (dal mě k soudu) a tátovi zaplatit ty peníze co poslal mámě navíc.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
20.4.11 12:30
Přesně :palec: jenom s tím přeplatekem nesouhlasím, ale na to nejlépe se poptat na orgánu péče o dítě. Stejně jsem teď vyhrabala v jednom spisu, že spotřebované peníze vyplacené na dítě se nevymáhají zpět, tak v tom plavu :oops:
beruska2× píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
20.4.11 12:34

Já vím že se to taky nevrací pokud to rodič posílá dobrovolně, ale jak jsem tu už psala může to být jinak pokud ty peníze byli odebrány exekucí, ale když je pošle dobrovolně nevrací se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
20.4.11 12:38
Čekatelka píše:
Přesně :palec: jenom s tím přeplatekem nesouhlasím, ale na to nejlépe se poptat na orgánu péče o dítě. Stejně jsem teď vyhrabala v jednom spisu, že spotřebované peníze vyplacené na dítě se nevymáhají zpět, tak v tom plavu :oops:
beruska2× píše:

Myslim ze jde tam spise o to ze se rodic muze brat ze ty penize byli cerpany neopravnene - pak se asi vrat ,musi, pokud to nikdo neresi tak je klid :o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
20.4.11 12:43

HOlky já fakt nevim a nechci se hádat jen ze své zkušenosti, když jsem si nechávala výživné zvýšita manžel před soudem poslal něco navíc se pak hájil s tím že teda poslal navíc takže má něco přeplaceno a může o to poslat mín tak mu tam soudkyně řekla že ne že to poslal dítěti dobrovolně a co pošle dobrovolně navíc tak se vracet nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2377
20.4.11 12:46
manca 1 píše:
HOlky já fakt nevim a nechci se hádat jen ze své zkušenosti, když jsem si nechávala výživné zvýšita manžel před soudem poslal něco navíc se pak hájil s tím že teda poslal navíc takže má něco přeplaceno a může o to poslat mín tak mu tam soudkyně řekla že ne že to poslal dítěti dobrovolně a co pošle dobrovolně navíc tak se vracet nemusí.

ale on to poslal sam od sebe, DOBROVOLNE, nemel to narizene exekuci :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
20.4.11 12:46
manca 1 píše:

Jenomze to pletes jabka s hruskami.Tam jde o to ukonceni a nasledny preplatek tam nejde o zvyseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
20.4.11 12:50

Ano proto jsem dřív psala že nevim jak to je když mu ty peníze odebíraj exekučně že se nevrací když je rodič posílá sám jako dobrovolně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2882
20.4.11 12:51

Kattka: Když mu je nevezmou exekučně, ale přeplatí to sám tak je jedno jestli po zkončení nebo během doby než mu je zvýšeno výživné tak jako tak nějakou částku přeplatil dobrovolně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
20.4.11 12:52
No, u mě z práce (sociálka) to vidím právě vždycky taky takto. V odůvodnění vždycky je, že spotřebované výž. se nevrací (ale to už se opakuji potřetí :mrgreen: ). Možná, že když by po tom někdo šel a soudil se fakt usilovně, tak by třeba soudce vydal rozhodnutí a přeplatku, ale nevím. Povinný taky musí doplatit rozdíl ve výživném až tři roky zpětně a nikdo se ho neptá......
manca 1 píše:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
23.4.11 09:14

Ahoj, s tím výživným to je tak, že ho chlap platí do 26ti let věku dítěte NEBO do dokončení studia dítěte. Nevím, jestli to tu už někdo psal, bo jsem neměla čas pročíst to tu všechno, ale je tu ještě jedna možnost, a sice chodit do práce a zároveň studovat na VŠ, kde mají studenti do 26ti let statut studenta. takže i když by chodila do práce, měla by nárok na alimenty, dokud školu neukončí nebo nedodělá. Co já vím za sebe, tak 100% UTB ve Zlíně dává statut studenta i studentům kombinované (dálkové) formy studia. Já ho měla taky, než jsem se na to nevyflákla ;) Kam má dcera podanou přihlášku samozřejmě nevím, ale asi nejjednodužší bude, když si zavoláte do dané školy (daných škol, pokud je přijata na víc) na nějaký studijní odd. a zeptáte se, jak to je s nárokem právě na ten statut, že dceři je 18, dokončila SŠ apod… Osobně mám zkušenost, že je lepí volat, protože na psaní maj času a času.. :) Tak snad ti to trochu pomohla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14475
23.4.11 16:43

Statut studenta je na všech školách, pro alimenty je však podmínka denního studia

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová