Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko, já asi docela chápu, že dcera nesnese nic na břiše/trupu, neteř jako mladší měla podobný? problém - v tehdejší době teda jezdila na podsedáku (ještě na tom klasickém, jenom polystyrenová kostka bez těch úchytů), ale nesnášela to a taky si vždycky tak různě pás „nastavovala“, držela dál od břicha, nebo různě seděla tak našišato, aby ji to „nevadilo“. Myslím, že to přešlo s věkem - nebo když pak mohla sedět bez podsedáku, nejsem si jistá (když se trochu nějak změnily proporce apod.).
Upřímně, co poradit, nevím - mívala jsem v mládí jiné takové nepříjemné pocity - třeba právě z oblečení, jak tu někdo psal a byl to neskutečně nesnesitelný pocit, že by se z toho jeden zbláznil, takže docela asi i dovedu pochopit to dítě, že je z toho běsné. Ale poradit, nevím co.
Co třeba zkusit jezdit častěji, aby si zvykala? Pokud jezdí sporadicky, možná to je pro ni/ně pokaždé „nové utrpení“. Zkoušela bych třeba první krátké trasy (když jsi řekla, že to vydrží 20 minut v klidu a pak řev) - aby si odvykla mít spojené nějaké ty extra nepříjemné pocity s jízdou autem, třeba to pak trochu poleví, nebo na to zapomene.
Jedno dítě prudilo v autě nesnesitelne do tří let. Po půl hodině se s ní nedalo, jecela jak pavián, kopala do sedadla před sebou… Takže jsme si odpustili delší přejezdy (stačila dvou hodinová jízda že Šumavy
) a cestování autem (na chatu to máme hodinu a půl) jsme plánovali na spánek.
Ve třech letech jsme jeli na dovču 5h, dostala na výběr, že jestli chce s nami, tak a nebude dělat cirkus, nebi ji domlouvání hlídání u babičky. Chtěla jet, tak se snažila.
Jako kdyby se odpoutávali, tak bez pardonu všude budou chodit pesky. A v tomhle případě bych při pokusu o opakováne porušení pravidel či odpoutání sourozence dítěti i s čistým svedomim narezala.
Pokud by opravdu vůbec ale vůbec nic nefungovalo, tak bych nejezdila vůbec. Tady jde opravdu o zdraví a život.
@Aspera píše:
A kde je problém. Syn 146 cm a 45 kg, dcera 139 cm a 30 kg. Oba jezdí stále v sedačce. Naštěstí je nevozíme autem do školy, tak nemusíme řešit blbé kecy spolužáků. Oba mají radši sedačku než podsedák a ví, že půjdou ze sedačky rovnou na sedadlo až to bude třeba.
Já zmínila problém..?? Říkám že prostě bude v sedačce dokud se tam vleze.. dcera se ptala kdy bude mít podsedak…nikdy.. sedačku ma za 7tis kvalitní, bezpečnou
V té autosedačce by měly ty pásy vést pohodlněji, ne? Nepomohlo by sedět s dětmi vzadu?
@Keyllah píše:
naše 9letá má konečně 25kg, ale na sedačku to vidím ještě hódně hódně dlouho![]()
Tak hlavní je výška. Dcera není ani moc vysoká…nemá být po kom.
@Svistice píše:
Mám rok výroby 2017 a hlásí pouze u předních sedadel.
Já mám rok 2015 a když se vzadu odepnou hned to pípá
až teď vidím, jak užitečné to může být…
@Marelinka píše:
@SlečnaDahlia sedačku si sama vybrala, kvalitní je, je to vyšší řada od cybexu, stahovat ji bude všechno když bude připoutaná tak jak má být. Mají tam tablet i hračky, hry na mobilu, vše vydrží max 20'. Trestuhodné? Aha. My jezdili na zadních sedadlech bez ničeho, bez sedačky a bez pásu a byli jsme spokojení. Teď jsme se snažili udělat vše pro to, aby i ona byla spokojená a bylo jí to pohodlné a bylo to nejmenší zlo. Nedokážu prostě zařídit to, aby akceptovala to, že musí sedět a být připoutaná… Ani po dobrým ani po zlým, ani ve 5ti bodové, ani 3 bodové ani na podsedáku
To je nejkvalitnější příspěvek dnešní diskuze. To se ti povedlo. Máš pravdu, nedávej ani pásy, autosedačku ani podsedak. Nebude ji nic skrtit a bude spokojena. O to jde hlavne.
@Aletta80 ano, děkuji, to přesně jsem chtěla slyšet, že mám pravdu, to mi nejvíc pomohlo
uff, to jsem si oddychla.
@Marelinka píše:
@Aletta80 ano, děkuji, to přesně jsem chtěla slyšet, že mám pravdu, to mi nejvíc pomohlouff, to jsem si oddychla.
Tak mise splněna, ne? tak snad jsi spokojená…
Protože vůbec není pro mě důležité to, aby moje děti seděly připoutané, tak proto jsem zakládala tuhle diskuzi a chtěla poradit. Jen tak, že aby nebyla dlouhá chvíle a řeč nestála. Všem vám dokonalým a úžasným matkám děkuji za jejich hejty a super názory na moji osobu. Přeji vám klidný život. Říkala, jsem si, kdo má čas tady na ty diskuze odpovídat, tak teď už to vím. Málokterá s pochopením a dobrým úmyslem. Pro příště vím, že už se tady na nic ptát nebudu. Děkuji těm maminkám, které se mi snažily pomoci a poradit především Gituš, která to trefila (já jako malá nesnesla punčocháče, leginy, tílka, cokoli co bylo hodně na tělo (mám to doteď - nosím jen volné oblečení). ![]()
@Marelinka píše:
Protože vůbec není pro mě důležité to, aby moje děti seděly připoutané, tak proto jsem zakládala tuhle diskuzi a chtěla poradit. Jen tak, že aby nebyla dlouhá chvíle a řeč nestála. Všem vám dokonalým a úžasným matkám děkuji za jejich hejty a super názory na moji osobu. Přeji vám klidný život. Říkala, jsem si, kdo má čas tady na ty diskuze odpovídat, tak teď už to vím. Málokterá s pochopením a dobrým úmyslem. Pro příště vím, že už se tady na nic ptát nebudu. Děkuji těm maminkám, které se mi snažily pomoci a poradit především Gituš, která to trefila (já jako malá nesnesla punčocháče, leginy, tílka, cokoli co bylo hodně na tělo (mám to doteď - nosím jen volné oblečení).
chápu, jsi dotčená a uražená, že ti tu napsali ( i já), že takto malé dítko nemá na podsedáku co dělat
nemyslím, že by to bylo myšleno zle, jen kvůli zdraví toho dítka, překroč prosím svůj stín, uznej chybu a udělej to nejlepší pro svou dceru, Kdyby se jí nedej bože něco stalo kvůli tomu, že nebyla připoutaná, nikdy by sis to neodpustila a je to opravdu něco, čemu se dá předejít…
@Marelinka píše:
Protože vůbec není pro mě důležité to, aby moje děti seděly připoutané, tak proto jsem zakládala tuhle diskuzi a chtěla poradit. Jen tak, že aby nebyla dlouhá chvíle a řeč nestála. Všem vám dokonalým a úžasným matkám děkuji za jejich hejty a super názory na moji osobu. Přeji vám klidný život. Říkala, jsem si, kdo má čas tady na ty diskuze odpovídat, tak teď už to vím. Málokterá s pochopením a dobrým úmyslem. Pro příště vím, že už se tady na nic ptát nebudu. Děkuji těm maminkám, které se mi snažily pomoci a poradit především Gituš, která to trefila (já jako malá nesnesla punčocháče, leginy, tílka, cokoli co bylo hodně na tělo (mám to doteď - nosím jen volné oblečení).
A proč si v těch příspěvcích misto negativ nenajdeš ty, které se ti snaží poradit? Mě se taky 16 m odepla na dalnici, jak sem psala, mam bezpečnostní sponu, tu taky odepne, navíc spony se dávat nesmí, pak už sedačka certifikovana neni a znesnadnuje odpoutani pri nehode. Na podsedaku nemá co dělat. Taky jedeme s revem, a nebo radsi ani nikam nejdeme, a nebo pustíme mobil. Vždyť si rady dostala od ostatních, co máš zkusit. Tak proč se hned urazis? Prostě smradi malí (omlouvam se vsem) budou sedět privazani v sedacce i s revem a přes to nejede vlak. A nebo tím vlakem jedte. A kam a jak daleko vůbec jezdite? A je to nutný je vláčet autem, kdyz to nesnasi?
@Marelinka píše:
Prostě zarvi dej decku na zadek jak se rozepne a hotové. Tu jde o jeho život…podsedak raději rozebírat nebudu…jsem odpůrce