Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
já praktikovala estvila v půl roce a myslím, že velmi úspěšně a určitě bez následků.
a u dvojčat jsem ho ani nepraktikovala, v pěti měsících jsem je dala do pokojíku a musely si poradit samy… zvládly to a naopak ony neslyšely mne a já je, a krásně nerušeně spaly. jenom když plakaly hlady, tak jsem to přes dvoje zavřené dveře zaznamenala, probudila se a šla je nakojit.
Petratavali, dočkáš-li se nějakého odsouzení, tak jen proto, že si o to koleduješ (viz tvoje připomínka-provokace o odsouzení).
Chceš-li praktikovat Estivilla, aspoň si o tom nejdříve něco načti.
Rad jsi tady dostala dost, jak mít volné ruce a zároveň uspokojit potřebu miminka být v kontaktu.
Jestli jsi tady hledala jen „povolení“ k vyřvávací metodě, měla jsi to napsat rovnou, ušetřila bys ostatním spoustu času a energie
Cappy píše:
Petratavali, dočkáš-li se nějakého odsouzení, tak jen proto, že si o to koleduješ (viz tvoje připomínka-provokace o odsouzení).
Chceš-li praktikovat Estivilla, aspoň si o tom nejdříve něco načti.Rad jsi tady dostala dost, jak mít volné ruce a zároveň uspokojit potřebu miminka být v kontaktu.
Jestli jsi tady hledala jen „povolení“ k vyřvávací metodě, měla jsi to napsat rovnou, ušetřila bys ostatním spoustu času a energie
Taky moc nechápu, proč si v podobných diskuzích většinou tazatelky nakonec vyberou tu násilnou cestu před tou nenásilnou. Asi proto, že je pohodlnější?
donaga píše:Já tedy jela podle knížky Každé dítě může dobře spát a tam se odvolávají na věk 6 měsíců, kdy je tělo prý natolik biologicky zralé, aby dítě vydrželo spát dlouho a nemuselo v noci jíst.
A fyzické potřeby jsou ty jediné, na které má dítě nárok? Někdy mi přijde, že se dítě redukuje jen na nějakou krabičku, která když je tak akorát nakrmená, oblečená a suchá, tak nemá nárok na protesty. Kde je nějaký ohled na psychiku a city toho dítěte?
Aty píše:
já praktikovala estvila v půl roce a myslím, že velmi úspěšně a určitě bez následků.
To jsi dobrá, že dokážeš u tak malého dítěte zhodnotit následky
![]()
pro Cappy: prosim tě, nčekala jsem na povolení, ale zajímala se o to, jak to dělají ostatní.
O této metodě usínaní jsem četla, že je vhodná od 3 měsíců a nic jiného. Ani nevím jak se jmenuje nic..jen hledám a čtu ostatní názory metody a pak je sem třeba napíšu. A že prý je vhodná od 3 měsíců. Pokud tomu tak není, tak si o tom přečtu třeba někde jinde.
Takže si ty svoje debilní kecy nech na někoho jiného. A nepsala jsem o vyřvání do nějaké němoty, ale vrať se zpět a čti znovu a lépe : ptala jsem se, jak to ostatní dělají, jestli taky celý den chovají. nepsala jsem nic o tom, že nechávám miminko vyřvat někde samotné, jasný? A jestli si plácáš svojí energii, tak si sem psát nemusela. Radši jdi chovat a neplácej si energii tady.
Že se tahle metoda jmenuje tak nebo tak nevím. Včera jsem o ní četla. jestli není vhodná od 3 měsíců, tak lékařka, která tento článek psala by asi neměla být lékařka. Protože podle vás je to asi od 1/2 roku. napsala jsem sem to, co jsem se dočetla, já si to nevymyslela.No nic.
nedoporučuje matějček estvilla už od jednoho měsíce? nečetla jsem knihu, ale v jiných diskusí jsou maminky coo knihu četli a v tomto smyslu i psaly.
jinak pro ivušku: estvilla jsem praktikovala u nejstarší, tenkrát jsem netušila, že je to estvil. byl to spíš instinkt, neměla jsem nic načteno. Studovat na netu jsem začala až půl roku nato, když jsme si internet pořídili, takže pokud u mě zafungoval instinkt, myslím, že nebudu a nejsem jediná.
Přehodnotila jsem svůj postoj.
Neřešila bych neklidné uplakané mimi, ale v tomto případě bych začala nejdříve u matky.
Sice jsem sem psala už několikrát, ale ještě bych něco dodala.
Jsem tedy - opakuji znovu - pro chování a všímání si dítěte v bdělém stavu..
Mám ale zkušenost, že dítě ( takhle malé) řve k večeru z únavy, chce zabrat a nemůže atd..
V tu chvíli u nás nezabíralo ani chování ani mazlení ani nic co mohla vyřešit přítomnost rodiče.
Takže jsem praktikovala vybrečení - ale upozornuji, že dcera vydržela plakat cca 10 minut a pak usnula..
Jasně, někdo může napsat, že se uřvala a bude mít pravdu..Ale bylo to v tu chvíli jediné správné řešení - dítě usnulo a spalo. Kdybychom s ní pochodovyli po bytě a uspávali, řvala by dodnes..
Jiná věc je, když dítě řve hodinu a nic..V tom případě to nemá moc smysl. Já hřešila na to, že to za pár minut vzdala a odpadla.
Ono je vyřvání a vyřvání.. ![]()
Cappy píše:
Přehodnotila jsem svůj postoj.
Neřešila bych neklidné uplakané mimi, ale v tomto případě bych začala nejdříve u matky.
Nervozita, stres, vztek, nevyrovnanost, chybějící nadhled, empatie a tolerance, to všechno jsou věci, které malé dítě vnímá ještě intenzivněji než dospělý. A nemusejí to být emoce cílené na něj, stačí, že je matka cítí.
Milá zakladatelko, místo přemýšlení o Estivillovi a jeho aplikaci na ani ne tříměsíční dítě bych na Tvém místě přemýšlela o něčem jiném - o možnostech a způsobech, jak si na chvíli odpočinout, dělat něco jiného, odreagovat se a poněkud sama sebe zklidnit. Babička, kamarádka, paní na hlídání nebo na procházení s kočárkem? Cokoli, ale něco - protože vyrovnanost a klid momentálně rozhodně nejsou Tvou silnou stránkou.
BohunkaP: za to chytrost jsou silnou stránkou Tvou a Cappy.
Jen jsem se na něco zeptala a hned jsem nevyrovnaná. za to vy dvě jste ty nejchytřejší maminy na světě, které vědí vše nejlépe, dokonce i lépe než názory a diskuze doktorů, že? Nechcete si založit poradnu, že byste radili všem?
Jak to děláš ty? Ty chováš celý den v kuse, co? Jestli ti stačí dítě položit do košíku a být u něho a ono nepláče, tak gratuluji. protože tohle u nás neplatí a já chovám a skáču celý den.
proto se ptám, jak to děláte ostatní, jestli také chováte celý den.
Ještě že máme takové jako jste vy, které vše vědí nejlíp.
není rozmazlená ani vyčůraná do 6.měsíců dítě nerozmazlíš potřebuje chovat,houpat mazlit se na světě je krátce a chybí jí bříško tak jí nenechávej brečet!!!!
a jinak se to časem spraví já to měla to samé klukovi je 5 měsíců a vydrží se sám hrát třeba hodinu pak semnou něco dělá v kuchyni mám ho v autosedačce pak se nají a jde hají teda ale musím ho houpat sám by neusnul občas se stane že usne sám
petratavali - mám skoro stejně starou holčičku a rozumím Ti. Také ji mám celý den u sebe a večer, když mi usne v náručí bych jí chtěla dát do postýlky, abych se mohla úmyt, v klidu najíst, atd. Po návratu z porodnice v podstatě usnula hned po kojení a bylo jí jedno kde, ale zhruba od druhého týdne byl hlavně večer problém, protože chtěla spát, ale spala jen v náručí, když jsme jí dali do postýlky, tak se probudila, vzali jsme jí do ruky a usnula, pořád dokola.
Pouze podotýkám, že takhle mále miminko bych NIKDY nenechla brečet, natož vyřvat. Ale ořesně, jak tady psaly holky, tak si jí na noc beru do postele,je to lepší pro nás obě. A v noci spí perfektně, právě proto, že mě cití, přesně jak psaly holky. Do její postýlky ji dáváme pouze pokud usne přes den (košík nesnáší, stejně tak zavinovačku) a pak na poslední spaní před nocí, to chodí spát pravidelně mezi sedmu a osmou a probouzí se mezi jedenáctou a půlnocí.
Řešení pro ukládání do spotýlky našel manžel (bod 2): 1) zjistili jsme, že jí vadí zavinovačka, takže ji nepoužíváme, nemá ráda deky, ani jiné podobné věci, ale je ochotná spát jen pod péřovou peřinou, tak jsme jí nechali ušít, 2) postýlka do které díítě pokládáš z náručí je vždycky o něco studenější, než Tvoje náruč, takže řešení je prosté, nechat postýlku vyhřát elektrickou dečkou, a je to paráda.
Takže malá se napapá, odříhne, pak jí muchlujeme a když usne, tak zapneme vyhřívání a když je postýlka teploučká, tak jí opatrně položíme a spokojeně spinká. Když se vzbudí, tak jen brouká a to ji hned beru k sobě, aby si nemyslela, že je tam sama.
Třeba je u vás problém v nčem jiném, ale u nás to skvěle zabralo. Tak to zkus, za pokus nic nedáš.
Jinak košík nám byl k ničemu, ten prostě nesnese, řekla bych že je asi moc měká matrace.
A jak tu někdo zmiňoval vibrační lehátko od Fishera, tak to je taky zázrak. Když je malá někddy přetažená a nechce být ani na ruce, ani v postýlce a kňourá, tak jí dáme do lehátka, zapneme vibrace a leží tam jak císařpán a kouká a po chvilce usne, paráda.