Antidepresiva v těhotenství a riziko potratu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
31.3.16 20:36

Holky děkuji za příspěvky a také za to, že vám toto téma není lhostejné, pomáhá mi to :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 20:41
@Anonymní píše:
Holky děkuji za příspěvky a také za to, že vám toto téma není lhostejné, pomáhá mi to :hug:

Doufám, že je ti už lépe na duši… :mavam: Jinak, mám kolem sebe opravdu hodně kamarádek, kterým se stalo totéž co tobě a přitom žádné léky (AD ani žádné jiné) nebraly. Doktorka mi pak říkala, že takto končí každé čtvrté těhotenství, což je fakt docela dost. Já si fakt nemyslím, že to bylo těmito léky. Drž se a nevzdávej to! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 20:44

Anonymní děkuji :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 20:51

Ahoj, tak já tě potěším, s VVV se mi narodilo dítě ještě zamlada, když jsem žádná AD nebrala. Pak jsem byla znovu těhotná a to už jsem na tom psychicky nebyla nejlíp (postižení prvního dítěte byl dost nápor) a miminko odešlo v 6.-7.tt samo… a pak po čase, když jsem se sesypala a dostávala s pomocí AD nahoru, jsem otěhotněla znovu, to už jsem tedy AD téměř vysadila, ale brala jsem ještě na noc 1/3 trittica, miminko je zdravé a extra pohodové. Takže na genetiku se podle mě můžeš vybodnout, byla to náhoda a další mimi bude oki. Půlka citalecu je prd, to se ani nepočítá a genetik ti stejně nic neřekne, když jsi ani nebyla na revizi, navíc máš požehnání od psychiatra. Tak hlavu vzhůru.
Z pochopitelných důvodů anonym, třeba Klára. :srdce: :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 20:54

Kláro :mavam: moc děkuji, jsem ráda, že si toto můžu přečíst, i když jsi to měla těžké starat se o děťátko s vvv

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 21:07

Brala jsem zoloft dve tablety denne na zacatku tehotenstvi, po zjisteni tehotenstvi jsem na doporuceni lekarky vysazovala co tyden pul tablety. A sama jsem byla prekvapena, ze jsem byla po vysazeni psychicky uplne v pohode. Chlapecek se narodil v poradku. Muj nazor - duvod je jinde. v pristim tehotenstvi preji hodne stesti a pokud ti lekar radi nevysazovat, urcite by ti nenechal ad, ktere ohrozuji vyvoj plodu :hug:

• Citovat
  • Upravit
4
31.3.16 21:10

Když jsem potřebovala v těhotenství poradit koukala jsem na tuto stránku http://www.porodnice.cz/vyhledavani?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.16 21:13

Děkuji :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 22:06

Zakladatelko, snad tě potěším. Bohužel jsem musela brát AD celé těhotenství. Mám zdravého a šikovného téměř ročního synka. Dle mě je u tebe příčina potratu jinde.
Leckdy je lepší brát v těhotenství AD než aby špatná psychika působila na miminko.
Anonymní třeba Zuzka

• Citovat
  • Upravit
6868
31.3.16 22:11
@Malike píše:
@SlecnaSally maji..vsechny leky se lisi a co vim tak zrovna v prvnim trimestru by se nemelo brat nic.

Promiň, ale to co píšeš je absolutní blbost a nejdřív by bylo fajn si o tom něco přečíst a pak tu teprve strašit budoucí maminky.

Obecně se všechny léky v rámci těhotenství dělí do čtyř skupin A, B, C, D. Kategorie A a B je vcelku bezpečná a nevykazuje žádné teratogenní účinky na plod. Na jejich pomezí je kategorie C, tzn. že podání léků u člověka nepřináší reálné riziko ohrožení vývoje plodu, nicméně zvířecí modely ukazují, že je potřeba vždy zvážit přínos podání léku těhotné proti jeho nepodání. Poslední kategorie D - absolutně nevhodná při podání během těhotenství (výjimka je, pokud nepodání daného léku ohrožilo samotnou ženu na životě).
Oni ty léky v těhotenství je jeden velký oříšek. Studie jsou z etických hledisek prováděny hlavně na březích zvířatech a jsou pouze omezené studie, které se prováděly přímo na těhotných ženách. Každopádně léky všek lékových skupin jsou tak rozmanité, že v současné době jsou v každé lékové skupině a tím pádem i ve skupině antidepresiv, dostupný zástupce, který se může podávat i těhotným.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.16 22:21

Doufám, že zakladatelce nebude vadit, pokud se vmísím s poddotazem…jestli ano, smažu. Jsem v trochu podobné situaci. Antidepresiva neberu, ale párkrát byla v životě těžká situace, kterou jsem přestála s pár měsíci Fevarinu nebo Oxazepamu (jestli si pamatuju dobře, tak něco slabšího, vysazovala jsem pak docela rychle). Dlouho neberu nic. Jsem 4. měsíc po potratu v 12.tt a dvou revizích dělohy. Jsem totálně v čudu a je to čím dál horší. V případě totálního vyčerpání si beru Lexaurin (stalo se asi 5×). Tlačí mě situace v práci, peníze apod. Otěhotnět znovu se mi nedaří, podle mě kvůli psychice. Snažím se ani ten Lexaurin nebrat vůbec kvůli tomu, že se snažíme, ale nevím, zda to není víc na škodu. Stavy mám opravu šílené, ač chodím 3. měsíc na psychoterapii.

Co vám říkali doktoři na braní takových léků PŘED OTĚHOTNĚNÍM? Můj problém (i podle psycholožky) je v tom, že prostě nejsem těhotná, takže nepočítám, že bych je potřebovala potom. Vždy, když mi z života zmizel stresor, tak jsem vysadila tak rychle, jak mi doktoři říkali, a bez problémů.

S autorkou moc soucítím, kdo to nezažil, NEDOKÁŽE SI PŘEDSTAVIT, co člověk prožívá. V těhu jsem si nevzala ani ten Ibalgin a nejsem doktor, tak nedokážu posoudit. Ale pokud se doktoři dušují, že braní něčeho je OK, tak bych to asi považovala za lepší, než se psychicky totálně hroutit…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 22:23

Jde mi o to, že mi samozřejmě všichni chytří také radí, abych se dala napřed do klidu a pak otěhotněla. Ale čím déle to nejde, tím hůř na tom jsem…takže za rok na tom lépe nebudu (i když většina holek to tak má).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 22:33

Ahoj anonymní tady zakladatelka, vůbec nevadí, že tu jsi od toho tady emimino je… To je moc smutný, přijít o miminko ve 3 měsíci :,( konzultovala jsi s psychiatrem, že chceš miminko? Já být tebou, tak pokud ti lék dovolí, většinou jsou to léky typu ssri, tak je ber začni dávkou, kterou určí a pak můžeš postupně snížit dávku na minimum jako já tu půlku, na mě to nějak doléhá :,(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 22:37

Mě můj psychiatr říkal, že se antidepresiva můžou, a i tady na emiminu jsou holky, které braly a mají zdravé děti, neboj miminko budeš určitě mít, já mám doma dva kluky, ale bolí to stejně…být tebou tak začnu lék brát po domluvě, bude ti lépe, zklidníš se a věřím, že se zadaří jakmile budeš ok

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.3.16 22:40
@Anonymní píše:
Ahoj anonymní tady zakladatelka, vůbec nevadí, že tu jsi od toho tady emimino je… To je moc smutný, přijít o miminko ve 3 měsíci :,( konzultovala jsi s psychiatrem, že chceš miminko? Já být tebou, tak pokud ti lék dovolí, většinou jsou to léky typu ssri, tak je ber začni dávkou, kterou určí a pak můžeš postupně snížit dávku na minimum jako já tu půlku, na mě to nějak doléhá :,(

Díky moc. Já na psychiatrii nechodím. Na psychoterapie chodím k psycholožce, léky nepíše. Ty mi předepsal (ten Lexaurin v případě krize) gynekolog v nemocnici po druhé revizi (nechali ve mně kus placenty a přišlo se na to po týdnu), to už jsem se totálně sesypala. Pár dní si nepamatuju vůbec. Spousta holek, co potratila ve stejném termínu a v dřívějším týdnu, je už znovu těhotná. My zatím nic a za měsíce přijdu o práci, tj. o případnou mateřskou apod…ale i kdyby tohle vše bylo v poho, tak to prožívám asi nějak víc než ostatní :(. Navíc v práci (v celé vesnici) se to rozneslo, ví to doslova stovky lidí. Mám prostě stále utkvělé, že když si něco vezmu, budu muset otěhotnění odložit, což mi prostě nepomůže.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky