Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Taky jsem byla na začátku na 3mm a teď mám v půlce přirozeného cyklu 6,5, takže nezoufej… Jeho léčba spočívá víceméně jen v těch HSK, obnoví ti děložní dutinu, tím pádem pokud není sliznice extrémně poškozená, tak jí zase vytvoří ten prostor, kam může růst. Hormony u všech nenasazuje, leda by viděl (až při té HSK), že je ta sliznice poškozená hodně a místy třeba dost chybí, tak aby podpořil její „rozrostení“, ale zastává názor, že pokud jsi jinak zdravá, tak by ti měly stačit tvoje vlastní hormony, které produkuješ, protože stejně jsi asi schopná využít jen nějakou max. dávku hormonů a zbytek tělo vyloučí jako nadbytečné, podobně jako to funguje např. u vitamínů. Takže u mě provedl 2 zákroky (a srůsty jsem měla fakt všude) a řekl mi, že další měsíc už můžem zkoušet. Doteď se sice nepodařilo, ale možná je to tím, že ta sliznice byla poškozená moc a musí se jí dát čas na tu regeneraci, s tím se bohužel musím smířit, že to třeba ještě nějakou dobu bude trvat. Pro něj je léčba skončená rozrušením srůstů a ověřením, že se nové zpět neutvořily, pak jsi odkázaná zase na svého dr. nebo CAR. Ale určitě ti aspoň doporučí, co dál.
Ovulaci nemáš stoprocentně proto, že bereš ten Estrofem a Utrogestan (nebo jejich analoga). Ten funguje podobně jako antikoncepce, jen v mnohem vyšších dávkách hormonů, takže blokuje ovulaci, ale protože je tam těch hormonů tolik, tak aspoň podporuje tu sliznici v růstu. Jak je vysadíš, což ti asi doporučí, tak by se ovulace měla vrátit, pokud jsi s ní doteď problémy neměla.
Jinak kamarádka opravdu k nezaplacení! Jak to věděla, že se to tak jmenuje? Já taky pátrala, než mi to dr. řekli, protože už od té revize jsem si byla jistá, že je něco špatně ještě než byly příznaky, ale taky jsem nevěděla, že se to jmenuje Ashermanův syndrom a pod klíčovými slovy jako rizika revize nebo absence MS po revizi bohužel nic nenajdeš… To si nevyčítej. Toto je právě zásadní pochybení těch dr., že na to neupozorní už před zákrokem. Přitom kdybys tam šla na revizi jako na interupci, tak by ti to řekli, aby tě odradili, ale když tam „musíš“ z jiného důvodu, tak ticho po pěšině. To je na tom to nejhorší!
Ahojky holky moje zlatý, byla jsem teď bez internet, stěhovali jsme se a ještě ho t ani pořádně nemám, ale prý do týdne mi to zapojí, tak jsem teď na Ondrovo pracovním noťásku.. ![]()
Marsi, mám za tebe oprvd obrovskou radost, no já mám tak, y sním jen ty nejlepší zkšenosti, psala jsem m jedno i kolem 3 hodiny ráno a v 6 se koukla pak na mejlíka a ona tam od něj byla odpověď, a to nepočítám ty sáhodlouhé slohovky co jsme si psaly atd.. no a když jsem k němu přišla, tak jsem se přesvědčila že ON je oprvdový doktor na svém místě-kapacita, milý, jemný, konečně někoho můj problém zajímal, vše mi na UTZ během prohlíky vysvětloval a nebála jsem se ho uplně na cokoliv zeptat..nicméně pan Dr Mára je při prohlídce vtipný, přesně jak psala Terka-Ashermanka..=)) takže se za nim UPLNĚĚĚĚ, OBROVSKYYYY TĚŠ, on ti pomůže.. já jd 19.3,což je za 2 týdny UŽ, KONEČNĚ na mo první HSK k něm a dofám že bude první a poslední a strašně moc tom věřím…a strašně moc bych chtěla i věřit že za 3 měsíce tu bd moc nevěřícně zírat na těh tesdt a na něm na //..strašně moc věřím a jsem strašně optimistická najednou..=D CHA CHA…TĚŠÍM SE NA OPERACI..=
No a Mársi, kdy tedy k něm jdeš??
Jo jinak ten můj hemeroid je šílený, strašně svědí a plně se bojím chodit na záchod..=(( NO ALE ASPOŇ ODNĚKD MI TA KREV POTEČE, JENŽE ZE ŠPATNÝHO OTVORU..(ZNÍ TO DIVNĚ, JÁ VÍM)
Jinak zlata moje jsme přestěhovaný v tom novém bytečku a jsem naprosto spokojená a štastná, je větší a máme přichystaný hlavně pokojíček pro malé..strašně se těším až ho bud moct zařizovat, nejraději bych už zařizovala teď, ale to přináší smůl a Ondra by mě asi odvezl k chochološkovi..
![]()
Ahoj holky, dnes jsem byla u MM na druhe kontrolni HSK. Delali to bez narkozy a trochu jsem litovala. Bylo to hodne na hrane co se da jeste vydrzet. Vyhodou bylo, ze mi MM behem operace na obrazovce vse ukazoval a vysvetloval. Ve spodni casti delohy (ve zuzeni) to bylo cele slepene k sobe. To mi behem 1.HSK rozrusili a ted pri 2.HSK mi MM jeste trochu rozsiril tu spodni cast a odstranil zbytek srustu, ktere tam zbyly. Dle MM je ted vse tak na 90% OK a uvidi se, zda se mi vrati cyklus (od zari 2012 jsem uplne bez menstruace po zamlklem tehu a 2 revizich) a podari se mi otehotnet. Ted mam 2 tydny klidu a pak to muzeme hned zkouset. Sliznice vypadala moc dobre a snad budu moci vysadit nebo snizit davky Estrofem a Provera.
Ahoj Luci, jééé to je supr, mám moc radost za tebe..=)) a rovnou tě využiju a zneužiju, já jdu na první HSK přesně za 14dní a jsem z toho celá rozrušená, jednak štěstím a jednak nedočkavostí a taky mám strach.. prosímtě to ti řekl hned při nebo po první hsk že bude muset dělat i druhou? a v jakém rozmezí tě objednal? a to ti fakt už dovolil za 14dní snažení??? tybláho, uplně si mi vlila sílu do žil.. a ty léky ti nasadil on nebo tvůj obvodní gynekolog..? a co ti říkal na první konzultaci? mělas nějakou sliznici? dával ti naději? já mám asi to samé co ty, taky prvděpodobně jen v dolní části, proto se tě tolik vyptávám..=)
Ahoj, ja jsem byla na prvni HSK v jinem centru, protoze jsem mela termin u MM za mesic a lekari se to nejak nezdalo (videl nejake utvary na UTZ,..), tak to nechtel odkladat. Konzultovala jsem to s MM a ten mi navrhl, ze se na me jeste jednou podiva, udela druhou HSK a zkontroluje zda udelali vse spravne a je vse OK. Pri prvni HSK od sebe odstranili slepene strany a ted MM rozsiril to zuzeni a odstranil zbytky srustu, ktere tam jeste byly. Takze k MM jsem na HSK sla pouze jednou a to v terminu, kdy jsem se objednala po konzultaci u nej v ordinaci. Estrofem a Provera mi nasadil muj gynekolog, protoze jsem pul roku nemohla otehotnet. Dal mi velmi nizke davky a hned dalsi mesic jsem byla tehotna. Bohuzel to pak bylo zamlkle tehu. MM mi na konzultaci rikal, ze to vidi na 2-3 HSK, ale vse se uvidi podle te prvni. Take rikal, ze by me asi potom poslal do CARu… Ted to vypada, ze je sliznice OK a nic nebrani otehotneni a opravdu to muzeme zkouset za 14dni. Samozrejme to zalezi na tom, zda se v poradku obnovi cyklus…
Ahoj, oprvdu moc ti děkuju za odpověď, jsem z toho teď celá taková dobře naladěná..máme to oprvdu moc podobné, já taky neměla vůbec MS od poslední revize, která byla v červenci 2012,u mě ž to byla ale druhá za poslední rok a obojí ZT, mám aleslespoň, nebo spíš měla jsem ale výhodu trochu v tom že jsem otěhulila vždy do měsíce.. taky jsem pak po revizy brala estrofem a dost mě dojalo že tam píšou že je to pro ženy v přechodu a nebo při odejmutí dělohy..byla jsem z toho v tu dobu špatná, pořád do mě cpal hormony a nic, žádná MS, pak horm. profil, ten byl v pořádku a stejně mě rval hormonama a říkal mi že je normální že MS nemám po tom šoku… no jsem zvědavá jestli mi zas sama ta sliznice naroste, nebo jestli budu muset taky něco brát.. no moc a moc drřím palcce a určo se ozívej, ať vím kdy najdeš // na testíku a já se mohla taky brzko těšit..=)
Lucicek
Tak to jsou dobré zprávy! Já teda s tou HSK bez narkózy problém neměla, trošku nepříjemnej ten okamžik, kdy asi dosáhne maximálního tlaku ten fyz. roztok, kterým plní dělohu, ale pak se to ustálí asi jak to začne pak odtíkat a byla jsem celkem v pohodě. A velká výhoda, že s ním zrovna všechno probereš a vidíš. Ale teda je pravda, že už za sebou mám ten jeden porod a že po tomhle všem je už můj práh citlivosti někde na úrovni pitbula
A taky jsem předtím dostala čípek proti bolesti - teda jednou jo a jednou ne a to trochu rozdíl byl, tak nezapomněli na tebe náhodou?
A od té 1. HSK jsi ještě MS neměla? Já myslím, že v tom nebude problém, já měla srůsty všude a od prvního zákroku mi MS chodí jak podle hodinek - ve fázi snažení sice bohužel, ale aspoň mám pocit, že aspoň něco se podařilo. Jinak myslím, že pokud MS bude, tak by ta šance na otěhotnění měla být velká, pokud srůsty nebyly v horní části dělohy. To je místo, kam se nejčastěji implantuje embryo a právě ty nejlehčí případy Ashermana jsou ty, kde jsou srůsty jen v čípku a ty holky bývají těhotné hodně brzy po HSK.
S CARem bych se teda zatím netrápila, dej tomu pár měsíců, třeba se se svým dr. domluv, aby ti sledoval ovulaci a pak na to vlítnout přesně včas a až kdyby to třeba půl roku nevycházelo, tak bych to řešila přes IVF. A možná spíš jen inseminaci než klasické IVF, když máš ten vršek dobrej. Ale myslím, že to předbíhám, že do května už budeš těhotná normálně
Moc ti držím palce!
Ahoj holky…
Tak jsem až do včerejší kontroly čekala jak budu postupovat dál… A myslím, že návštěva do Prahy se odkládá. Bylo by to zbytečný. Teď jsem CAR a taky jsem tam byla včera naposled!!! To opravdu jsme jen " výsledek na výplatní pásce „??? Kde je nějaká lidskost, pochopení??
No zkrátim to, až po 14 dnech si pan doktor vzpoměl, že mi nějak zapoměl říct, že když jsem byla na HSK a na dání toho tělíska, že se zapoměl zmínit otom, že je vše špatné. Mám porušené obě vrstvy sliznice a to trvale, takže jaké koliv pokusy jsou marný, prej mi jinak pomoc nemůže, sliznice se nahradit nedá. když jsem popadla dech, tak se mě na férovku zeptal jestli nemám sestru na náhradní mateřství!!! A to teda bylo moc i na mě a to si troufám říct, že jsem celkem imunní po těch všech kopancích co mi život přináší. Ale tohle jsem nečekala, to opravdu musím zaplatit tu nekrutější daň za chybu doktora, kterej se blbě vyspal když jsem šla na revizi??? Proboha tak kde to jsme???
Takže na rovinu přiznávám, řvala jsem celou cestu domů a doma psala mé doktorce, odpověď přišla hned. " prej něco vymyslíme ať se za ní příští týden stavím“. Uvidím co mi řekne, pak když tak kontaktuju MM znovu.
Holky držte se.. a gratuluju k novému bytečku ![]()
Ahoj Marsi, já tomu vůbec nerozumím..=((( jak je to možný? sliznice se obnovit dá ne??
moc mě to za tebe mrzí a na to jakou jsem měla radost předtím z Lucky a těšila jsem se tak jsem naopak zas začla mít strach..=(((
Jaj Misko, tak to jsem opravdu nechtěla…
hezky se raduj dál… jak každý říká psychika je mocná! Takže žádnej smutek, bohatě stačí když jsem s prominutím - v prddd čicích já…
Sama jako laik toho moc nevím… sliznice by jsme měli mít dvě. jednu stávajcí a druhou co naroste a pak odchází s menstruací… tahle by měla měřit minimálně 8 mm, aby se těhotenství udrželo. Já jí mám 3 mm, proto beru ty hormony, ale u mě nezabírají, nemám ani menstruaci po maximálních dávkách hormonů a k tomu mám narušenou tu sliznici která je pod ní - myslím, že je to ta " bazální ". A to je bohužel trvalé a nedá se stím dělat nic. Tak mi to bylo řečeno. Takže odcházím jinam, a budu třeba chodit i do kostela, aby mi jednou někdo řekl, že se tento " pan doktor " spletl a řešitelné to je…
![]()
Marsi
Nesmysl! Pokud bys měla porušenou bazální vrstvu, nemohla by ti na ní narůst žádná funkční, která se pak odlučuje s MS. Takže pokud máš funkční 3mm, tak to prostě nějak funguje. Samozřejmě že máš asi místa, kde je bazální porušená, ale to tady máme všechny - proto se na tom místě udělá srůst, protože se obnaží děloha až na sval a když se to stane i na tom protějším místě, tak se ta místa k sobě slepí a vznikne srůst, takže kdybys neměla žádnou sliznici, tak máš totální srůst dělohy po celé její délce a na UTZ by nebyla vidět vůbec žádná sliznice. Je to sice hrozný, ale když jsi mohla mít štěstí na blba, kterej tě takhle zmrzačil, proč by zrovna tenhle doktor nemohl být další vůl, kterej o Ashermanovi vůbec nic neví? Navíc to jednání!!! Právě teď bych se rozběhla a utíkala k MM. Taky uvidíš co tvoje dr. - má operační zprávu z té revize? Pokud ne, napiš žádost do nemocnice, kde ti revizi dělali, že žádáš o kopii zdravotní dokumentace ohledně toho zákroku, do 30 dní ti ji musí poslat. Nějaký vzor na žádost bude na férové nemocnici. Podle toho se taky hodně pozná - jestli budeš mít v histologii části myometria. Dál - i když je poškozená i bazální vrstva, tak pokud máš zachovanou sliznici v děloze alespoň místy, tak ta se pak časem a po hormonální léčbě může rozrůst po celé děloze. Nemusí už být tak kvalitní jako předtím, ale na těhotenství to může stačit, na to se právě dělají ty biopsie, které zjistí, jestli je embryo schopné se v takové sliznici udržet. Jinak mýtus kolem 8mm sliznice, no to je vidět, že ti to řekli v CAR… Oni mají statistiky, kdy se při sliznici nad 8mm výrazně zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění, ale rozhodně to neznamená, že pod 8 neotěhotníš. To bychom tady všechny byly ztracený případy! A o náhradní matce jsem si taky už vyslechla, ale teda mnohem mnohem citlivějc, jen prý abych věděla, že ta možnost je. Prostě chování toho dr. je hnus a když se takhle může chovat, jak je pak asi schopný operovat? Dokážu si představit jak ti je, ale zkus se trošku sebrat a zabojuj, nemáš nic ztratit, naopak můžeš natrefit na doktora, který ti třeba řekne pravý opak. Nakonec proč by ti dávali to tělísko, když je to zbytečné? A taky jsi na té HSK byla teprv nedávno, já po první HSK dostala MS asi za 4-5 týdnů, to ještě může přijít a přijde, tak prosím nezoufej a doufej!
Věř Ashermance, já ani nevěděla že srůsty mám a ona mi napsala uplně přesnou diagnozu na základě pár příspěvku kde jsem si stěžovala že mi nepřichází MS, do puntíku mi to všechno řekla v podstatě jako MM, takže prosím nezoufej, Terka ví o čem mluví..
![]()
Ahojky holky… Ashermanko Ty opravdu musíš mít za sebou asi hodně moc, nestačím zírat jak se vyznáš, opravdu krásně se to poslouchá a čte - to co píšeš, a hlavně když to holky vše píšete tak " po našem " tak, že tomu rozumí i laik
budu si to sem chodit číst denně ![]()
Jedno Vám slíbit mohu hned, já to prostě nevdám - na to mi až moc na tom snu záleží, věřila jsem CAR, ale není jediný kdo se tím to zabívá. A já nejsem jediná co si o něm myslí své - četla jsem recenze jak na centrum tak přímo na něj a měla jsem to udělat dřív než jsem se tam vydala.
Holky díkyyy… ![]()
Ahojky Ashermanko
Co se týče peněz tak mi věř, že to je to poslední na co myslím, jak píšeš tělísko, 4 měsíce užívání hormonů a i polatky po 30 kč mě stálo daleko víc. A za tu naději to stojí!!!
Ikdyž se pořád opakuju, tak opět Vám všem a těmto stránkám moc děkuju, nebýt kamarádky která mi poslala odkaz tak jsem o nich ani nevěděla a to jsem poctivě hledala jakou koliv informaci kdekoliv to šlo, ale problém byl v tom, že jsem netušila, že " náš " společný problém má i svůj název.
Měla bych ještě dotaz : předpokládám, že po úvodním vyšetření bude následovat opět hysteroskopie s čím počítám, ale zajímalo by mě jaká pak následovala léčba, jestli jsi pořád pod dohledem doktora Máry, co s Tebou vlastně dělá dál, jak se vlastně léčí ta nízká sliznice když se rozruší srůsty a jestli i on Ti nasadí vlastní léčbu, hormony. Já bych až to bude aspoň trochu možné, chtěla podstoupit inseminaci po případě umělé oplodnění a to budu muset opět jinam. Myslím, že u mě bude léčení asi na dlouho, nemám menstruaci ani ovulaci a sliznici max. 3 mmm.
Tak by mě jen zajímalo, co mě pak čeká… díky.