Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Lucinko, myslíš že to není příliš troufalé, když ho budu otravovat jen abych uspokojila svojí mysl..? no na tom papíře to mám napsané že příště bez celkové anestezie a jen 3mm hysteroskopem tak to asi tak bude ne?
Ahoj Misko, to vypada podobne jako u me… Asi ti ted pri prvni HSK odstranil co se dalo a ta druha bude pouze kontrolni, pripadne odstrani zbytecky. Ja jsem to mela stejne. A pokud ti napsal, ze priste to bude bez narkozy, tak mu ted nepis a na vsechno se ho zeptas v prubehu te druhe. On ti vse rad vysvetli… ![]()
Ahoj Luci, tak jsem se rozhodla že mu psát fakt nebudu, navíc jdu za týden ke svému gynekologovi a on mi taky určo ty termíny co a jak vysvětlí..=) můžu se tě zeptat po té kontrolní HSK, za jak dlouho ti povolil snažení o miminko? a bolelo to bez narkozy? mě to teda včera bolelo jak 10 čertů když jsem se probudila..au, au..dokonce mi dávali čípek na bolest.. možná to ale bylo tim gelem jak mi to tam napínalo.. jo a ještě jsem se chtěla zeptat je normální že pořád krvácím? teda spíš je to špinění -krev s tím gelem, ne že bych to koumala, ale… ![]()
No tak jsem napsala Márovi, ale jen kvůli tomu abych mu mejlem dala vědět kdy mám tedy domluvený termín a rovnou jsem se ho na něco malin ko zeptala, já si to prostě nemohla odpustit, odpesal ihned..
![]()
jsem to ale plašan, a hned je mi lépe a mám lepší náladu..=)
JUPÍÍÍÍÍ, MÁM RADOST..=)
Dobrý den milý pane dr Máro, včera jsem byla u vás na HSK kvůli odstranění srůstů a na ambulanci jsem si objednala další termín u vás. Po domluvě se setřičkou vám tento termín opět píší e-mailem je to tedy 16.4. a jen jsem se chtěla zeptat, je tam napsáno že zákrok už bude bez CA, je to tedy jen kontolní? ve zprávě jsem vyluštila že bylo téměř 100% srůstů odstraněno.. Moc se omlouvám že vás tímto zase otravuji, jsem asi strašný pacient, vím to o sobě, ale nemohu si pomoci, stále na to musím myslet..=) tak se prosím na mě nezlobte.
přeji vám krásný zbytek dnešního dne a moc vám za všechno děkuji Graniellova
nezlobim, to je v poradku.
Vas nalez byl docela optimisticky - vse jste si precetla. Nicmene vyplati se i pri sebelepsim konecnem vysledku pri prvni hysteroskopii ji jeste jednou casne zopakovat - ano je nadeje ze se jen podivame, ev. nejake uz mene pevne srusty odstranime pouze 3mm optikou coz neboli a jde zvladnout bez ansestezie.. ev. lze Vas uspat dle potreby. Proto treba nove predoper. vys., aspon krev!!
jinak 16.4. si pisu
mejte se hezky
Mishko
Ale já jsem ti psala, že po zákroku už s tebou mluvit nebude, že tě „vyprovodí“ jen sestra se zprávou a že je lepší si na něj počkat před ambulancí, kterou tam má pak odpoledne, aby ti to vysvětlil, člověk má pak vždycky TOLIK dotazů. Tak mě mrzí, že jsi byla zklamaná, ale to abys mu napsala mail bych ti včera taky poradila, myslím, že on to naprosto chápe.
Ty tloušťky těch hysteroskopů, to jsou jejich průměry, aby ti nemusel tak moc dilatovat čípek, tak napřed zkusí tenším a když moc nevidí nebo se dál přes srůsty nedostane, tak pak větším. Čím tlustší hysteroskop, tím lepší optika a tedy „viditelnost“. Pokud nález není úplně katastrofální, což v tvém případě NENÍ(!), tak druhou HSK dělá pokud možno bez narkózy, právě aby zkontroloval, jestli se nic znovu nevytvořilo a pak už ti další měsíc určitě dovolí zkoušet, pokud budeš mít imuno v pořádku. Toho se fakt neboj, je vždycky lepší to znovu ověřit, než ti říct, že je všechno v pořádku a ty se pak budeš snažit o dítě jak splašená a ono to bude v podstatě nemožný a ztratíš tak další měsíce nebo roky, nedej bože pokusy při IVF. Slabě krvácet budeš podle mých zkušeností tak 2-3 dny a pak ještě tak 2 dny špinění, ona ta děloha je dost prokrvená, takže to je po zákroku normální - po revizi jsi to měla taky, ne? Pak ti to asi přejde rovnou do MS. Hlavně nesmíš mít nějaké velké bolesti břicha nebo teploty a jinak je občasné pobolívání v pořádku, ty cca první dva dny. O víkendu už budeš jako rybička. A gel teda nakonec dal? Nasaď ještě ten vitamin E, tím nic nezkazíš, naopak a těš se na 16., protože to už bude finál, slibuju!
I když teda úplná pohodička to není, ale to, že jsi při vědomí a všechno to s ním probereš tu případnou bolest přerazí. A hlavně si pohlídat, aby ti i před tou druhou dali čípek proti bolesti. Tak prosím tě hlavu vzhůru, vzpomeň si na přístup svého bývalého dr., tak to jsi se snad teď měla jako v bavlnce, ne? ![]()
Neboj, všechno bude v pořádku!
Jinak pokud by tě to uklidnilo, tak mi sem klidně napiš, čemu nerozumíš, přeložím, pokud budu moct ![]()
Terezko..vehnala si mi slzičky do očí jsem z toho všeho tak nějak celá na měko.. no jsem prostě strašný plašan, já to vím..včera jsem byla strašně smutná z toho že musím ještě jednou, ale teď po e-mailu od Máry a taky že už vím že je to kontrola spíš tak jsem za to ráda že budu pod dozorem.. Jinak po revizy jsem nekrvácela, jen ten den a pak už nic..dnes je to spíš takové krvácení-jasná krev a je vidět že tam je i ten gel v té krvy a to proto že ten gel se nevsakuje do vložky a studí..=D promiň za popis je to asi trochu nechutné..jinak já ti sem teda napíšu tu zprávu, jn co jí sem sesmolím.. na to imuno jsem hned napsala mejlík tak teď čekám na objednání..
Hysteroskopie:
V klidné celk.anest.UZ asist.(při středně naplněném měchýři)dilat. nejprve do Hg 6 a snadno proniknuto IU(FR 1/1 5,5mm optika)
In situ:kanál hrdla bpn, v oblasti istimu synechie, část. nyní rozruš dilatátory, dutina lece nesouměrná, oploštělá při P až k oblasti P ústí tuby(fibrózní, bělavé synechie),jinak dutina bpn, bilat. zřejmně volná ústí tub a sliznice ve většině dutiny střední, růžová.
Dilat do HG 9 a oper. hysteroskopem, resp. nůžkami resekovány výše popsané isthimické i later synechie. Dutina nyní téměř 100% souměrná, hezky prostorná, vyplněna antiadhezivním hyalobarrier gelem, Nekrvácí
Výkon bez kompl.,Histol 0,peroper. Unasyn 1,5g i. v.
dop.: dimise možná dnes 15hod.AD OG. Objedná se ještě dnes na ambul! na další HSK(prim. na 3mm optiku bez CA) v odstupu 1-2 měs. na některé úterý.
Takže, snad tě neuvedu laickými znalostmi v omyl, ale mělo by to být takhle:
Hg je tzv. Hegar, to je dilatátor, kterým se roztahuje ten čípek tak, aby se jím dalo prostrčit cokoliv tlustšího než cca 3mm (což jsou hysteroskopy pro HSK bez narkózy). bpn znamená bez patologického nálezu, tj. v děložním hrdle žádné srůsty, pak srůsty v oblasti, kde přechází děložní hrdlo v tělo dělohy (tzv. isthmus), to je oblast cca 1cm (celá děl. dutina má cca 7cm, takže minimální oblast). Už tou dilatací ti část srůstů v této oblasti popraskala, na zbytek musel vzít větší dilatátor, aby mohl prostrčit hysteroskop. Tím rozstříhal ještě další (ty laterální) srůsty, které byly na pravé straně dělohy (pokud tomu dobře rozumím) až po pravé ústí vejcovodu, proto asi tato část dělohy vypadala zploštělá, protože tu taky sliznice nemohla narůstat. Jinde v děloze nic nebylo, vnitřní ústí vejcovodů nemáš blokované srůsty, sliznice dobrá, neboj, teď ještě naroste
Takže abych shrnula i z té opačné strany, protože teď máš pochopitelně tendenci vidět to spíš z té špatné strany věci - většina dělohy je naprosto netknutá, zejména fundus, což je ta část dělohy, která je nahoře jakoby mezi vejcovody (i když se jí paradoxně říká děložní dno) a kde v naprosté většině případů dochází k nidaci embrya. Vejcovody vypadají průchodné, ústí do dělohy a ta ústí nejsou nijak zarostlá, takže oplodněnému vajíčku nic nebrání projít. Když se neobnoví srůsty nad děl. hrdlem, je velká šance, že sperma v klidu dojde kam má a otěhotnění nic bránit nebude. Spodní pravou částí dělohy pod vejcovodem bych se netrápila, k nidaci tam docházet může, ale je spousta jiné neporušené sliznice, kde se embryo může zachytit, takže výrazné ohrožení stran otěhotnění to podle mě neznamená. Jediné, co by se třeba mohlo stát, že se ti trošku zúží děl. hrdlo vlivem toho zjizvení (ale to je jen má spekulace), což by trošku mohlo bránit projití spermií (ale MS bude v pohodě), ale to by šlo v nejhorším případě obejít inseminací (jako Moris), což je 6× ročně zadarmo a pokud jinak těhotníš bez problémů, tak úspěšnost je hodně vysoká (např. u Moris 200% ![]()
Tak snad jsem ti aspoň trošku spravila náladu? Tak odpočívej a neboj, ten měsíc uteče hrozně rychle! Já mezi svými HSK (těmi co nebyly u MM) musela čekat 3 měsíce!! Peklo…
Moc děkuji Terezko, no jdu si to ještě několikrát přečíst, je toho moc
ještě moc nerozumím tomu zuženýmu děložnímu hrdlu, ms protékat může a spermíi ne..?
a vážně je to tedy zadarmo? to abych se teda objednala do nějakého Caru? a ta inseminace je tedy to že ti tam ty spermíky stříknou? a to probíhá jak? to neodebírají vajíčka ne?
Jo a ještě něo prosímtě já jsem dnes 24dc, a ms mívám 28-31..myslíš že už jí te|ď dostnu? a poznám že je to MS? říkaly mi totiž že za 9dní cca od HSk mužu nědě špinit že se odlupují stroupky po HSK..noa když tu MS fakt dostanu, strašně se bojím že mi sní odejde i ten gel a slepí se mi to.. no a další věc je ta že jsem si pak doma spočetla že toho 16.4. je přesně 28 dc, co když tu MS dostanu, udělají mi tu HSK i přesto? jinak 3 měsícr?? to fakt věřím že je peklo..=((
Ještě koukám že si psala u mě že v děložním hrdle žádné srůsty tak proč myslíš že bude zužené?
Wau… Ashermanko, Ty jsi fakt nastudovaná… by jsis měla otevřít centrum pro nerváky jako jsem já
Fakt velký obdiv za Tvé znalosti.
Jinak já a angličtina kamarádi nejsme, za mě byla povinná jen němčina ![]()
Misko gratuluju… myslím, že máš velice dobré vyhlídky a jinak Tvůj osudnej datum budu vyhlížet s Tebou, jsem objednaná do jiného centra, prej k profíkovi, tak snad si poradí. Takže 16.4. doufám, že bude průlomovej datum!!!
![]()
Holky a co říkáte na kontryhel??? Prej je fakt výbornej co se týče na hojení, růst sliznice a podobně??? Já ho pila i před otěhotněním, prej taky pomáhá a u mě vlastně i zabral… ale mě jde spíše o to, abych si sním spíš teď neuškodila…
![]()
Chtěla jsem ho začít pít hned po HSK na podporu té sliznice tak tu s tebou počkám na odpověď…=)
Ahoj Misko,
zkus to brat pozitivne. Zase ses o kousek posunula dopredu a o to jde. Holky, ktere byly na HSK u MM psaly, ze pokud probihal zakrok v anestezii, tak se s nimi potom nikdo nebavil. Pouze dostaly do ruky papir a to bylo vse. Ja jsem se rozhodla na HSK bez anestezie, aby mi MM pri zakroku vse vysvetlil a rekl, jak to vypada. Nicmene, pokud se jedna o vetsi zakrok, bez anestezie ti to priste stejne asi neudela.
Asi jedine co ti muzu doporucit, napis MM mail a pozadej ho o laicke vysvetleni tve diagnozy.